Life&style

5 biljaka koje nisu samo dekoracija doma već pomažu i kod alergija i čiste zrak

  • Osim što su estetski privlačne, brojne sobne biljke imaju još jednu važnu funkciju, a to je uklanjanje štetnih tvari iz zraka
  • Takve biljke iz zraka najčešće uklanjaju tvari poput formaldehida, benzena i trikloretilena, a korisne su i za apsorpciju vlage
  •  S obzirom na to da apsorbiraju štetne tvari, te nam biljke osiguravaju i smanjen broj alergena koje udišemo i olakšavaju disanje
  • Pročitaj također: Arboretum Volčji Potok je jedno od najljepših mjesta koje možeš posjetiti ovoga proljeća

Uz razne ukrase za dom, veliku estetsku vrijednost prostoru daju - biljke. No, ono što je zanimljivo kod određenih biljaka koje se zaista često mogu pronaći u domovima jest to da one čiste zrak od brojnih štetnih tvari koje mogu ući iz vana pa čak i isparavati iz raznih boja i tkanina koje posjedujemo.

 | Autor: unsplash/huyphan unsplash/huyphan

Naime, NASA-ina istraživanja iz 1980-ih su potvrdila da nekoliko biljaka vrlo efikasno iz zraka uklanjaju tvari poput formaldehida, benzena i trikloretilena, te da su korisne i za apsorpciju vlage. Ako te zanima koje su to biljke, nastavi čitati. 

 | Autor: unsplash/collov home design unsplash/collov home design

Spatifilum

Spatifilum je odlična biljka za zatvorene prostore jer iz zraka uklanja zagađivače poput formaldehida, ugljičnog monoksida, ksilena i slično. Osim zagađivača, ova biljka uklanja i suvišnu vlagu iz prostorije pa, ovisno o svojoj veličini, iz zraka može ukloniti i do 60 posto vlage i zagađivača.

S obzirom na svoje sposobnosti, spatifilum je iznimno koristan za osobe koje boluju od astme i drugih poteškoća s disanjem. No, važno je naglasiti da je ova biljka, iako je vrlo popularna, iznimno otrovna ako se pojede pa ju valja držati izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca. 

Gerber

Uz to što će u svaki dom unijeti dašak boje, gerber je vrlo učinkovit i u pročišćivanju zraka. Naime, ovaj cvijet iz zraka uklanja toksine poput formaldehida, trikloretilena i benzena koji se mogu pronaći u brojnim materijalima u našem domu kao što su razne boje te sintetička vlakna. Sintetička vlakna su zapravo vrste plastike poput najlona i poliestera. 

Gerber nije cvijet kojeg je teško održavati pa je tako važno samo da bude na mjestu s puno prirodnog svjetla i da se zemlja u kojoj raste održava vlažnom.

Bambus palma

Baš kao i ostale biljke s ovog popisa, bambus vrlo učinkovito iz zraka uklanja formaldehid, benzen i triklor etilen. S obzirom na to da bambus palma prilično brzo raste, potrebno joj je puno prostora, ali to je zapravo dobra stvar jer što više listova ima, to će više zagađivača ukloniti iz prostora. 

Aloe vera

Aloe vera je najpoznatija po svom gelu koji ima ljekovita svojstva, a osim toga odlična je i za uklanjanje vlage iz prostorije. Također, iz zraka uklanja formaldehide i benzene koji se mogu pronaći u bojama za podove, deterdžentima i slično.  

S obzirom na to da pripada porodici sukulenata, aloe vera ne voli previše zalijevanja, a idealna razina vlage za njen kvalitetan rast je ona u kupaonici.

Svekrvin jezik

Biljka svekrvin jezik vrlo je atraktivna zbog svojih uspravnih listova sa žutim šarama, a idealna je za svaku prostoriju jer iz zraka uklanja zagađivače poput formaldehida, ksilena, toluena, benzena i trikloretilena. Također, tijekom noći proizvodi i ispušta kisik pa ju mnogi smatraju savršenom za spavaću sobu jer poboljšava kvalitetu sna. 

Ova biljka ne voli izravnu svjetlost niti pretjerano vlažno tlo pa je, prije zalijevanja, potrebno pričekati da se zemlja u potpunosti osuši. 

Photo: unsplash/spacejoy

Komentari 0