Life&style

Gita je osobna pomoćnica za mršavljenje. Osmislili su je osječki liječnici i plod je umjetne inteligencije, uvijek pri ruci

  • Svatko tko je barem jednom u životu nastojao izgubiti pokoji kilogram, potvrdit će koliko je u tom procesu svaka pomoć dobrodošla
  • S obzirom na kompleksnost same problematike, iskreno su nas oduševili POST, revolucionarni program mršavljenja kojeg su razvili osječki liječnici, i Gita, njihova osobna virtualna pomoćnica
  • Laički rečeno, Gita funkcionira poput standardnog ChatGPT-a, ali specijaliziranog za spomenutu problematiku, pa je tako možemo tražiti primjere zdravih jelovnika ili niskokaloričnih obroka, savjete kako se hraniti ako smo alergični na gluten ili informacije o tome koje su kalorijske vrijednosti namirnica

Kad god sam prisustvovala kakvoj raspravi koja bi se povela o dijetama, mršavljenju, kalorijama i svemu srodnome, redovito sam gotovo bez iznimke svjedočila i zaključku kako bi cijeli taj proces gubitka kilograma bio kudikamo jednostavniji i podnošljiviji nego što je da, recimo, poput slavnih hollywoodskih zvijezda imamo privatne trenere, kuhare ili barem asistente koji bi nam to putovanje olakšali koliko je to moguće. 

Svatko tko je barem jednom u životu nastojao izgubiti pokoji kilogram, potvrdit će koliko je u tom procesu svaka pomoć dobrodošla, a i sama iz vlastitog iskustva mogu reći da ni sama ne znam koliko sam se puta našla s milijun upitnika oko glave, pomalo razočarana informacijama koje sam nalazila, nedostatkom istih ili pak proturječnošću onih koje su se ticale iste stvari. 

 | Autor: PR PR

Ok, svi znamo da bismo se trebali kloniti 'praznih kalorija' i junk fooda, kao i da bismo trebali povećati fizičku aktivnost, no dodamo li u jednadžbu i nešto kompliciranije faktore poput određenih zdravstvenih stanja ili bolesti, priča više nije nimalo jednostavna kao što su to ona dobro nam poznata pravila o kalorijskom deficitu. U prilog spomenutoj problematici definitivno ne ide ni to što živimo u vremenu kada si pravo glumiti autoritete po ovom pitanju uzimaju mnogi, a među kojima je najmanje onih koji za to imaju legitimitet. S obzirom na sve navedeno, iskreno su nas oduševili POST, revolucionarni program mršavljenja kojeg su razvili osječki liječnici, i Gita, njihova osobna virtualna pomoćnica.

Možda vas zanima Victoria Beckham je prestala brojati kalorije: "Više me nije briga što ljudi misle o mom izgledu, uživam" Rubrika Life&style Life&style

S prvim danom mjeseca listopada, Gita.UI je postala sastavni dio Osječkog programa mršavljenja POST, jedinstvenog programa kojeg su razvili osječki liječnici, a koji udružuje medicinsko znanje, iskustvo i znanja osobnih mentora te umjetnu inteligenciju, ne bi li se program prilagodio svakom posebnom korisniku, čineći mršavljenje lakšim nego ikada prije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by POST (@post_osijek)

Budući da se POST temelji isključivo na medicinski dokazanim načinima mršavljenja, u programu nema brojanja kalorija, odricanja od nekih skupina namirnica ili intenzivnog vježbanja, a po rezultatima koje je postizao tijekom pet godina provođenja, program je nadmašio čak i najpoznatije svjetske programe. Kako je objasnio dr. med. Dražen Gorjanski, autor ovog projekta, njegova je snaga do sada počivala na posebno obučenim mentorima, uglavnom liječnicima, koji su vodili polaznike kroz program, no problem je bio što mentori nisu bili dostupni 24 sata odnosno u svakom trenutku kada bi to polaznicima bilo potrebno, a što se uspješno riješilo s osobnom virtualnom pomoćnicom - Gitom, koja je polaznicima dostupna u bilo koje doba dana ili noći.

Laički rečeno, u ovoj početnoj fazi Gita funkcionira poput standardnog ChatGPT-a, ali specijaliziranog za spomenutu problematiku, pa je tako možemo tražiti primjere zdravih jelovnika ili niskokaloričnih obroka, savjete kako se hraniti ako smo alergični na gluten, informacije o tome koje su kalorijske vrijednosti namirnica, pomoć kako se riješiti ovisnosti o slatkom, što pojesti kasno navečer kada nas uhvati želja za grickalicama, kako provesti voćni dan, što jesti kada idemo na nekakvu proslavu...

Možda vas zanima 10 navika nakon vježbanja uz koje se brže mršavi i povećava mišićna masa Rubrika Life&style Life&style

Gita.UI je obučena na stotinama znanstvenih istraživanja o prehrani, mršavljenju i psihološkoj potpori polaznicima, a najveći dio znanja crpi iz našeg udžbenika i video predavanja uz stalno obogaćivanje novim znanstvenim sadržajima tako da predstavlja vrh znanja iz područja zdrave prehrane, mršavljenja, tjelesnog i psihičkog opuštanja, načina odmaranja, fiziologije probave, primjerene tjelesne aktivnosti, načina nošenja sa stresom, pozitivnog odnosa prema sebi i svih drugih znanja nužnih i za uspješno mršavljenje, ali i za zdrav i slobodan život nakon toga. Naravno, Gita je pod stalnim nadzorom i svaki se njen odgovor proučava kako zbog sigurnosti tako i zbog stalnog unaprjeđenja, a iako je Gita iznimna po svojim sposobnostima, njen puni doprinos programu mršavljenja ostvaruje se tek uz suradnju sa živim mentorom”, pojasnio nam je dr. Gorjanski.

 | Autor: Instagram @keto.diet.health1 Instagram @keto.diet.health1 Foto: Instagram @keto.diet.health1

U nekoj idućoj fazi, Gita bi, kaže nam dr. Gorjanski, mogla postati još korisnija pa ćemo tako od nje moći očekivati i da nas podsjeća na neke poželjne aktivnosti poput kretanja, konzumiranja lagane užine ili vode, a ono što je već sada pohvalno je što nam može biti  dostupna gdje god se nalazili, ukoliko smo polaznici programa mršavljenja POST ONLINE.

“Stvaranjem Gite svaki polaznik dobiva osobnog mentora dostupnog svakog trenutka. Iako smo tek na početku, dosadašnje ispitivanje Gite oduševilo je sve koji su je koristili. S obzirom na to da je riječ o zdravlju, u POSTU zadržavamo sve mentore koji su i dalje okosnica vođenja i komunikacije s polaznicima. Ipak, Gita je dragocjena pomoćnica koja podiže program na sasvim novu razinu, razinu o kojoj smo ranije mogli samo sanjati”, zaključio je dr. Gorjanski. 

Iz POST-a su pozvali sve koji žele iskušati pogodnosti programa mršavljenja osnaženog osobnom virtualnom pomoćnicom da im se pridruže. Naravno, za one koji su još sumnjičavi prema umjetnoj inteligenciji i dalje je dostupan program samo s osobnom mentorom. Inače, uži tim razvoja programa sačinjavaju Dražen Gorjanski, dr. med., spec. obiteljske medicine, Ramal Salha, student pete godine osječkog Fakulteta primijenjene matematike i informatike te Matea Cikoja, magistra kineziologije.

Photo: PR

Komentari 0