Life&style
Praznik raza u Maksimiru

Veliki vodič za Praznik rada: prvomajske aktivnosti i događanja po cijeloj Hrvatskoj

  • U spomen na radničke prosvjede u Chicagu 1886. i danas slavimo Međunarodni praznik rada, najčešće nezaobilaznom porcijom graha ili roštiljem s prijateljima te izletima
  • Protekle dvije godine proslave povodom Praznika rada su izostale, no ove godine te očekuje bogat meni i kulturni program diljem Lijepe Naše
  • Grah i glazba vraćaju e u zagrebački Maksimir, u Šijanskoj šumi u Puli djelit će se srdelice umjesto fažola, u Osijeku će posjetitelji dobiti i tradicionalni kolač gužvaru...

Praznik rada danas mnogi jedva čekaju jer je to slobodan dan za druženje i izlet, naravno uz roštilj i grah. A prije graha i roštilja jedino što je označavalo 1. svibanj bile su demonstracije i štrajkovi, borba za radnička prava, radnički pokreti, pamfleti i parole. U prošlosti je rijetko obilježavanje Prvog maja, Međunarodnog praznika rada, prolazilo mirno, a nerijetko je završavalo nasiljem. 

Možda vas zanima Znate li ijednu ženu koja danas ne radi barem dva posla da bi zaradila? Ja ne znam Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Međunarodni praznik rada je državni praznik u više 80 zemalja svijeta. Obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo šestoro radnika, a osmero ih je osuđeno na smrt. I u Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti 1890. godine: hrvatski radnici istaknuli su svoje zahtjeve, održavajući niz štrajkova i skupova. Zapisano je da su govornici isticali misao: "Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi".

Kamo za prvi maj? Evo što te čeka u Zagrebu, Dalmaciji i Slavoniji | Autor: shutterstock shutterstock Kamo za prvi maj? Evo što te čeka u Zagrebu, Dalmaciji i Slavoniji

Brojni Zagrepčani i gosti grada Zagreba već tradicionalno slave 1. svibanj, a Međunarodni praznik rada mnogi će proslaviti u Zagrebu, gdje ih očekuje prigodan kulturno-umjetnički program te besplatne porcije graha po tradicionalnoj recepturi. Iako je jedna od omiljenih zagrebačkih tradicija za Praznik rada porcija graha u Maksimiru, prošle godine na toj i drugim zagrebačkim lokacijama zbog pandemije graha nije bilo, a ove će se godine sve vratiti na staro.

Grah u Maksimiru

Za nadolazeći Praznik rada nakon dvije godine u Maksimir se vraća obilježavanje tradicionalna fešta, a osim graha na meniju će se pronaći i tradicionalni zagrebački specijalitetU pripremi su dvije pozornice, velika je rezervirana za nastupe poznatih izvođača, dok će na maloj nastupati lokalna kulturno umjetnička društva."U mogućnosti smo najaviti proslavu Praznika rada s obzirom na ukidanje epidemioloških mjera. Program smo malo promijenili, bit će Novi Fosili, zbor Ivan Goran Kovačić, ZET-ov orkestar, Zbor HNK i još drugi izvođači", kaže zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

 | Autor: Pixsell/Goran Stanzl Pixsell/Goran Stanzl

Osim glazbenih nastupa i edukativnih radionica, na meniju će biti nezaobilazni prvomajski grah, a jelovnik će ove godine biti bogatiji za štrukle! Posjetitelje očekuje 30.000 porcija graha i 15.000 porcija štrukli koje će se dijeliti od 10:30 do 14:30.

Već u osam sati, s jutarnjim razgibavanjem i jogom započinje zabavni program što će ga s velike pozornice voditi Frano Ridjan. U središnjem dijelu programa, od 12:15  do 14:15, na velikoj pozornici će Sanja, Marinko i Zec izvoditi najslušanije hitove Novih fosila. Na maloj pozornici, tik do ulaza u park Maksimir će se od 10:00 do 13:00 održavati mnogobrojne edukativne radionice i nastupi dječjih zborova i plesnih skupina. Detaljan program možeš naći na sljedećem linku: https://www.zagreb.hr/uz-bogati-program-proslavimo-medjunarodni-praznik-/178778

Crikvenica

U sklopu "Cherry blossom" programa u Crikvenici na Praznik rada od 9 sati čeka te gastro ponuda na kućicama, a  od 12 do 16 sati trajati će "Prvomajski obed" uz glazbu. Festival spaja gastro ponudu, vinske i craft beer kušaonice,  prezentacije cocktaila i vrhunski zabavni program.

 | Autor: rivieracrikvenica.com rivieracrikvenica.com

Svaki vikend od 15. travnja petkom, subotom i nedjeljom organiziraju se zanimljivi programi poput "Marendu kuha…?", Aperitivo - pariranje hrane i pića, vinska i craft beer kušaona - food pairing, Piknik va Preradovićevoj, a svaku večer očekuju te brojni izvođači.

Pula

U Pulu se vraća tradicionalna proslava Praznika rada u Šijanskoj šumi. Očekuje te druženje uz glazbu, radionice i sportska natjecanja. Na glavnoj pozornici očekuju te različiti programi za djecu i odrasle, a u završnicu programa uvest će nas band Top of the Pops. Ono što je ove godine drugačije u odnosu na ranije godine je to što se nudi mediteranska kuhinja pa će se umjesto tradicionalnog graha ove godine nuditi srdele. Višednevni koncertni program održavat će se od 29. travnja do 1. svibnja na Hidrobazi. U organizaciji pulskog Rock Caffe bara, ondje će za građane nastupati Psihomodo pop, Elemental, Vatra, Giuliano i Diktatori.

Sisak

Grad Sisak ponovo organizira dvodnevno obilježavanje Međunarodnog praznika rada. Program u Perivoju Viktorovac počinje u subotu, 30. travnja koncertom grupe Letu štuke s početkom u 21 sat. U nedjelju, 1. svibnja proslava započinje budnicom Građansko željezničarske glazbe Sisak po gradskim ulicama, a program se nastavlja u Perivoju Viktorovac u 10 sati nastupom sisačkih kulturno-umjetničkih društava i sastava. Uz nezaobilazni prvomajski grah, sve posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i zabava za najmlađe. 

Šibenik

Praznik rada u Šibeniku će se obilježiti besplatnim fažolom. Grah će se dijeliti na livadi Skradinskog buka s početkom oko 14 sati, a malo kasnije i na Jadriji, kako je to bilo uobičajeno u godinama prije pandemije. Nakon što svi budu sretni i siti, u poslijepodnevnom programu nastupat će Feniksi.

 | Autor: šibenik.in šibenik.in

Fažol na novoj lokaciji u Rijeci

Proslava 1. maja, po prvi puta održat će se na novoj lokaciji. U parku pored Trsatske gradine predviđen je program proslave Praznika rada, koji će krenuti u nedjelju oko 10 sati, kulturno-umjetničkim programom, nastupit će između ostalih Jeka Primorja, Klapa Nevera, okupljene će zabavljati bend, osmišljeno je natjecanje u briškuli i trešeti, natjecanje u boćanju i ručak za sve posjetitelje u 13 sati, tradicionalno naravno fažol za 1. maj. Podijelit će se i 1000 karanfila svima koji se odazovu proslavi, a pripremljen je i sadržaj za najmlađe, dvorce na napuhavanje i još neka iznenađenja.

Varaždin

Grad Varaždin će proslavu Međunarodnog praznika održati na Kupalištu na Dravi. Bogat program trajati će od 10 do 16 sati, a kuhat će se tradicionalni prvosvibanjski grah, čija podjela počinje od 12 sati. Općina Gornji Kneginec i Turistička zajednica Općine Gornji Kneginec također organiziraju zajedničko druženje i proslavu Međunarodnog praznika rada. Program će se održavati u nedjelju od 10 sati, na ribnjacima ŠRD "Ostraiž" u Gornjem Knegincu.

Besplatan grah i tradicionalni slavonski kolač u Osijeku

Kod Katakombi, na lijevoj obali Drave, Grad Osijek organizira tradicionalnu podjelu graha koja će se održati na Praznik rada, u nedjelju, 1. svibnja 2022. godine, u 12 sati. Grah će kuhati članovi Udruge majstori kotlića Slavonije i Baranje. U podjeli dvije i pol tisuće porcija sudjelovat će osječki gradonačelnik Ivan Radić sa suradnicima.

 | Autor: Pixsell/Dubravka Petrić Pixsell/Dubravka Petrić

Uz svaku porciju graha, pripremljen je i komad tradicionalnog slavonskog kolača - gužvare. Praznički ugođaj upotpunit će Tamburaški sastav Žeteoci iz Tenje koji sa svirkom započinju u 11 sati. 

Čakovec

Čakovec nastavlja sa tradicijom organiziranja prvomajskog druženja uz besplatni grah i prigodan zabavni program u jezeru podno Starog grada u Čakovcu. Međimurska županija poziva građane da budu dio najveće i najstarije proslave Međunarodnog praznika rada u Međimurju. U nedjelju,1. svibnja od 10:00 sati u Čakovcu počinje proslava Praznika rada. Besplatan grah dijelit će se i na Šetnici Sv. Barbare od 11:00 sati, dok Općinska organizacija SDP Podturen svoje prvomajsko druženje organizira u Društvenom domu u Novakovcu s početkom u 15:00 sati.

Supermama ili nesretnica: žena koja radi na blagajni s novorođenčetom na prsima podijelila internet

Grah i pivo u Splitu

U Dalmaciji će se u nedjelju 1. svibnja 2022. na platou ispred Zoološkog vrta na splitskom Marjanu održati tradicionalna proslava međunarodnog Praznika rada. Uz obavezni prvosvibanjski grah, od 12 sati čeka te i bogata ponuda hrane i pića te dječja lutkarska predstava Keko Eko za najmlađe. Posjetitelji na Marjanu moći će uživati i u stand-up nastupu splitskih stand up komičara Josipa Skilje, Tomislava Primorca, Ivice Lazanea i Ante Travizija. 

 | Autor: split.hr split.hr

Nakon njih za dobru zabavu će se pobrinuti grupa 'Mjesni odbor', a program će do večernjih sati preuzeti DJ Duple uz brojne hitove. Na platou ispred Zoološkog vrta održati će se i mali sajam OPG-ova, a splitske craft pivovare Mandrill i Prostor će se pobrinuti da nitko ne ostane žedan. Grad Split osigurati će besplatan prijevoz od HNK do Park šume Marjan cijelog dana od jutarnjih sati do večeri za sve posjetitelje.

Salata od krumpira s jagodama Možda vas zanima Neobičan, ali vrlo ukusan prilog za roštilj: salata od krumpira s jagodama Rubrika Life&style Life&style

Podjela graha i obilazak Trakošćana u Zagorju

Prvog dana svibnja, na Međunarodni praznik rada, i ove godine u Trakošćanu te očekuje bogat kulturno-zabavni program tradicionalne manifestacije "Prvi svibanjski izlet u Trakošćanu". U podnožju dvorca očekuje te ponuda tradicijskih proizvoda, licitara, proizvoda OPG-ova i udruga. Za dobro raspoloženje pobrinut će se glazbeni sastav “Kumovi“, dok će se za gastronomsku ponudu pobrinuti Hotel Trakošćan, a podjela graha započet će od 12 sati. Tijekom cijelog dana, posjetitelji će moći razgledati dvorac Trakošćan.

 | Autor: Pixsell/Matija Topolovec Pixsell/Matija Topolovec

U 10 sati će iz kubure zapucati članovi Kuburaške udruge “Prva kubura Višnjica“, zatim s početkom u 10.30 sati, očekuje te nastup limene glazbe Bednja, potom s početkom u 11 sati nastupit će Kulturno umjetničko društvo Josip Genc Bednja i Kulturno umjetničko društvo Josip Jedvaj Vrbno. U nastavku događanja, s početkom u 11.20 sati, nastupiti će KUD-a Cvetlinski zvon te s početkom u 11.40 sati čeka te nastup Ženskog pjevačkog zbora KUD-a Leskovac te Vinske Trte Zavrč.

Roštilj na Bundeku i Jarunu

Osim graha, uz Prvi maj obično uvijek vežemo i rošilj. Kako to obično biva, tradicionalno će se roštiljati po cijeloj Hrvatskoj, a u Zagrebu su Jarun i Bundek najpopularnija mjesta za roštilj s prijateljima. Kako se svojevrsna tradicija ponavlja iz godine u godinu, nakon pandemijskog razdoblja, roštiljanje na poznatim zagrebačkim lokacijama ove godine ponovno neće izostati. Na Bundeku i Jarunu možeš okupiti svoje društvo,odrediti tko će biti grill majstor i zabava može početi. 

 | Autor: Pixsell/Tomislav Miletić Pixsell/Tomislav Miletić

Na Bundeku te na raspolaganju čeka 12  roštilja, dok Jarun ima 30 sjenica s roštiljima smještenima na Velikom i Malom jezeru uz zelene površine. Obje lokacije idealna su prilika za cjelodnevni izlet u prirodi, bez napuštanja grada. Osim u roštilju, ovdje možeš uživati u raznim sportskim aktivnostima s ekipom poput rolanja ili vožnje biciklom.

Iako nemamo sreće kao naši susjedi iz Bosne i Hercegovine ili Slovenije kojima je zakonom propisano da se međunarodni praznik rada obilježava dva dana te ukoliko je jedan od dana na koje pada Praznik u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana pa su im tako neradni dani ponedjeljak i utorak poslije 1. svibnja 2022. nadamo se da ćeš ga provesti najbolje što možeš. 

Photo: Pixsell

Komentari 0