Life&style
Mediteranski lonac

Mediteranski lonac, idealan recept za sve koji vole krepka jela 'na žlicu'

  • Mediteransko varivo kuhano je s artičokama i grahom, a posluženo s kruhom od češnjaka
  • Ovaj lonac nije samo jednostavan za pripremu, nego je i veganski!
  • Donosimo ti recept za u ukusno, krepko i zdravo jelo na žlicu

Kad se vratiš nakon šetnje po hladnoći, nema ništa finije od nekoliko žlica toplog, krepkog jela na žlicu. Ovaj mediteranski lonac pun je zdravog povrća, sadrži i tipičnu zimsku zdravu namirnicu - grah i super je ukusan. Dobar tek! 

Sastojci za 4 porcije:

Za lonac:

• 3 crvene paprike

• 1 žuta paprika

• 200 grama srca artičoka (u ulju)

• 2 glavice luka

• 3 režnjića češnjaka

• 1 crvena čili papričica

• maslinovo ulje

• 1 žličica koncentrata rajčice

• 1 žličica mljevene paprike (slatke)

• 400 grama rajčice (iz konzerve)

• 250 mililitara povrtnog temeljca

• 150 grama maslina (bez koštica)

• sol, papar

• 250 grama bijelog graha (iz konzerve)

• 1 vezica bosiljka

Možda vas zanima S ovom marinadom će se skromni grah iz limenke pretvoriti u raskošnu salatu Rubrika Life&style Life&style

Za kruh s češnjakom:

• 250 grama ciabatte

• 1 žlica maslinova ulja

• 1 režnjić češnjaka

Priprema:

1. Zagrij gril u pećnici na 200 stupnjeva. 

2. Prereži paprike po dužini, očisti od sjemenki, operi i stavi na lim obložen papirom za pečenje. Peci na žaru u sredini pećnice oko 5 minuta. Kožica paprika trebala bi pocrniti i stvarati mjehuriće. Izvadi potom paprike iz pećnice, ostavi da se kratko ohlade, oguli te nareži na komadiće.

3. Ocijedi srca artičoka u cjedilu i peci 2 do 3 minute na limu obloženom papirom za pečenje. Izvadi iz pećnice.

4. Oguli i nasitno nareži luk i češnjak. Prereži čili po dužini, očisti od sjemenki, operi te također nareži na kockice. U loncu zagrij 1 žlicu maslinova ulja pa kratko propirjaj luk, češnjak i čili.

5. Smanji vatru, dodaj koncentrat rajčice pa kratko prži. Zatim dodaj mljevenu papriku pa također kratko prži. Kratko izmiksaj rajčice ručnim blenderom pa dodaj.

6. Zatim dodaj povrtni temeljac i masline te pirjaj 15-ak minuta. Posoli i popapri te dodaj ocijeđeni grah. Zatim dodaj artičoke i komadiće paprike te kuhaj još 5 do 10 minuta.

7. U međuvremenu za kruh s češnjakom nareži ciabattu na ploške debljine oko 1,5 cm, nakapaj maslinovim uljem i natrljaj prepolovljenim režnjićem češnjaka. Peci na sredini pećnice 3 do 5 minuta dok ne postane hrskavo.

8. Operi pa posuši bosiljak, natrgaj listiće i grubo nasjeckaj. Jelo ponovno obilno začini solju i paprom, začini bosiljkom i maslinovim uljem te posluži s kruhom od češnjaka.

Talijanski recept: 'Pasta e Fagioli' juha je koja će izmamiti osmijehe u kišne dane

Photo: Shutterstock

Komentari 0