- Jeftino, brzo, praktično: grah iz konzerve može se naći praktički u svakoj smočnici
- To je namirnica koju ne treba podcjenjivati
- Otkrit ćemo ti kako grah iz limenke možeš pretvoriti u kulinarski vrhunac
Konzervirani grah ne smije nedostajati ni u jednoj smočnici. Traje dugo, jeftin je i izvrstan izvor biljnih bjelančevina. Obično se tekućina u kojoj grah, bijeli grah i dr. plivaju izlije u sudoper, a zatim ispereš grah pod mlazom čiste vode. Zbog toga grah može imati pomalo blag okus. Ali, imamo sjajan trik kako grah možeš podići na novu razinu okusa i pretvoriti u poslasticu.
Evo kako se to radi
Čarobna riječ je mariniranje. I to klasično s maslinovim uljem i octom u omjeru 3:1. Dakle, najprije zagrij ulje u tavi s češnjem češnjaka, sokom od limuna i žličicom meda. Zatim makni tavu sa štednjaka, umiješaj grah pa začini solju, paprom i octom.
Ako želiš, možeš začiniti marinadu na više načina:
Začini
Kako bi marinada od ulja i octa dobila malo veću dubinu, možeš dodati začine poput sjemenki gorušice ili crnog papra. Kumin, sjemenke komorača i pahuljice čilija također se izvrsno slažu s grahom.
Ljutina
Nakon što si grah prelila marinadom, dodaj još malo zgnječenog češnjaka. Alternativno je prikladna nasitno nasjeckana ljutika, crveni luk ili mladi luk.
Svježina
Nasitno nasjeckano bilje poput peršina, korijandera, vlasca ili kopra osigurava potrebnu svježinu u marinadi. Naribana kora od limuna pruža veću dubinu.
Hrskavost
Kako jelo ne bi postalo previše kašasto/kremasto, marinada zahtijeva malo dodatnog „griza“. Što je dobro za to? Na primjer, nasjeckani celer, mahune, krušne mrvice ili prženi orasi i pinjoli.
Kiselina
Za marinadu ne moraš koristiti isključivo bijeli ocat. Ukusne alternative su malo sherryja, jabučni ocat, balzamični ocat ili bijelo vino.
Što sve ide uz grah
Možeš uživati u „čistom“ mariniranom grahu. Ali, ukusan je i u salatama ili kao topping u buritu. Puristi namažu maslac ili ricotta sir na hrskavu prženu krišku kruha, a zatim dodaju grah.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.