Life&style

S ovom marinadom će se skromni grah iz limenke pretvoriti u raskošnu salatu

  • Jeftino, brzo, praktično: grah iz konzerve može se naći praktički u svakoj smočnici
  • To je namirnica koju ne treba podcjenjivati
  • Otkrit ćemo ti kako grah iz limenke možeš pretvoriti u kulinarski vrhunac

Konzervirani grah ne smije nedostajati ni u jednoj smočnici. Traje dugo, jeftin je i izvrstan izvor biljnih bjelančevina. Obično se tekućina u kojoj grah, bijeli grah i dr. plivaju izlije u sudoper, a zatim ispereš grah pod mlazom čiste vode. Zbog toga grah može imati pomalo blag okus. Ali, imamo sjajan trik kako grah možeš podići na novu razinu okusa i pretvoriti u poslasticu.

Evo kako se to radi

Čarobna riječ je mariniranje. I to klasično s maslinovim uljem i octom u omjeru 3:1. Dakle, najprije zagrij ulje u tavi s češnjem češnjaka, sokom od limuna i žličicom meda. Zatim makni tavu sa štednjaka, umiješaj grah pa začini solju, paprom i octom.

 

Možda vas zanima Internet je poludio za ovom delicijom savršenom za novogodišnji meni - imamo recept! Rubrika Life&style Life&style

Ako želiš, možeš začiniti marinadu na više načina:

Začini

Kako bi marinada od ulja i octa dobila malo veću dubinu, možeš dodati začine poput sjemenki gorušice ili crnog papra. Kumin, sjemenke komorača i pahuljice čilija također se izvrsno slažu s grahom.

Ljutina 

Nakon što si grah prelila marinadom, dodaj još malo zgnječenog češnjaka. Alternativno je prikladna nasitno nasjeckana ljutika, crveni luk ili mladi luk.

Svježina

Nasitno nasjeckano bilje poput peršina, korijandera, vlasca ili kopra osigurava potrebnu svježinu u marinadi. Naribana kora od limuna pruža veću dubinu.

Hrskavost

Kako jelo ne bi postalo previše kašasto/kremasto, marinada zahtijeva malo dodatnog „griza“. Što je dobro za to? Na primjer, nasjeckani celer, mahune, krušne mrvice ili prženi orasi i pinjoli.

Možda vas zanima Jesi li znala? Pojedeš li tanjur graha tjedno, to tipično zimsko jelo može spriječiti neke bolesti Rubrika Life&style Life&style

Kiselina

Za marinadu ne moraš koristiti isključivo bijeli ocat. Ukusne alternative su malo sherryja, jabučni ocat, balzamični ocat ili bijelo vino.

Što sve ide uz grah 

Možeš uživati u „čistom“ mariniranom grahu. Ali, ukusan je i u salatama ili kao topping u buritu. Puristi namažu maslac ili ricotta sir na hrskavu prženu krišku kruha, a zatim dodaju grah.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zsuzsanna S (@astro_sue)

 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0