Life&style

Kako se oporaviti od nespavanja u samo 20 minuta? Imamo zlatan savjet za sezonu zabava

  • Problemi sa spavanjem ne znače samo probleme u trenucima kada se borimo sa snom, već su jednako mučni i dani koji slijede nakon njih pa se borimo s pospanošću, glavoboljama i nedostatkom koncentracije
  • Dobra vijest je što, čini se, postoji jednostavno i efikasno rješenje ovog problema, a sve što nam je potrebno je 20 minuta vremena
  • Nadamo se da te nesanica ne muči globalno, ali ovih dana vjerojatno kradeš sate od sna za izlaske i proslave. Zato...

Kako spavate posljednjih dana, tjedana, mjeseci? Ne možete zaspati? Svako se malo budite? Ne spavate ni blizu onoliko koliko biste htjeli i/ili koliko vašem tijelu treba? Cijeli svijet trese pandemija nesanice, a istraživanja provedena na ovu temu pokazuju da je situacija iz godine u godinu sve gora pa je tako ove godine 39% Amerikanaca patilo od nekog oblika poremećaja spavanja, dok isti problem ima čak 43% susjeda nam Talijana.

No, ako i ne patiš od nesanice, ovih ti dana vjerojatno nedostaje sna. Prvo se ubijamo da sve stignemo do Božića: ispeći kolače, očistiti kuću, kupiti sve poklone, obaviti nabavku, pripremiti sve za goste... a navečer su tu i druženja, do kasno u noć, advent, ponoćka, doček Nove godine... Znamo je kako je drugi dan, nisu samo pospanost i umor posljedice nespavanja. Tu su i glavobolja, nedostatak koncentracije... uz koje i najjednostavnije obaveze i zadaci postaju silno naporni.  

Možda vas zanima Jastučnice od svile čine čuda za zdravlje kože lica - zavirili smo u ponudu dvaju hrvatskih brendova koji ih rade Rubrika Beauty Beauty

 | Autor: Instagram @marjorielegall_ Instagram @marjorielegall_ Foto: Instagram @marjorielegall_

Nova studija Sveučilišta Portsmouth mogla bi, čini se, imati rješenje za takve probleme. Istraživanje je pokazalo da 20-minutna kardiovaskularna vježba umjerenog intenziteta (u ovom slučaju je to bila vožnja bicikla) ​​može poboljšati kognitivne performanse dan nakon neprospavane noći. “Vježbe poboljšavaju i održavaju u formi naše kognitivne performanse,” kaže dr. Joe Costello te dodaje kako je ovo prva studija koja sugerira da vježbe poboljšavaju kognitivne performanse i nakon pune i djelomične deprivacije sna. 

Bez obzira na to jesu li u pitanju roditelji malog djeteta, nesanica uzrokovana stresom ili nedostatak sna kao posljedica ludog provoda, smatra se da znojenje može promijeniti količinu hormona koji djeluju na mozak, kao i da pomaže u cerebralnom protoku krvi, uzbuđenju i motivaciji. Drugim riječima - naša kognitivna sposobnost, uključujući naše emocionalno stanje, raspon pažnje i naše rasuđivanje, ne moraju trpjeti.

 | Autor: Instagram @camilleyolaine Instagram @camilleyolaine Foto: Instagram @camilleyolaine

Možda vas zanima Tko ne bi želio divnu kosu, sjajnu kožu, biti fit, dotjeran i zabavljati se? 7 'that girl' pravila života Rubrika Life&style Life&style

A kako točno izgleda 20 minuta kardiovaskularne vježbe umjerenog intenziteta? U studiji su sudionici vozili bicikl, ali istoj će svrsi poslužiti i druge dobre aktivnosti poput planinarenja, plivanja, plesa, brzog hodanja, aerobika u vodi, rolanja ili čak guranja kosilice, a što znači da se i vrtlarenje očigledno računa. 

Ako je vjerovati nedavnim znanstvenim istraživanjima, 20 minuta je čarobna brojka koja pomaže kod kognitivnih performansi, dok je druga studija 'British Journal of Sports Medicine' otkrila da 22 minute umjerene do tjelesne aktivnosti svaki dan mogu biti dovoljne da se suprotstave negativnim zdravstvenim učincima sjedilačkog načina života na fizičko i mentalno zdravlje. Dakle, koliko god nam primamljivije zvučalo 20 minuta Netflixa, od nešto aktivnijih dvadesetak minuta možemo se osjećati značajno bolje. Ako se nas pita, apsolutno vrijedi isprobati!

Photo: Instagram@jeannedamas
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Izbacit iz stres iz sebe