Life&style

Kako se brzo riješiti dosadnih osipa od vrućine i znoja koji nam znaju pokvariti ljeto

  • Ljeto bi moglo biti taaako lijepo – samo da nema tog užasnog osipa od vrućine
  • Ti naporni prištići ne izgledaju nimalo seksi te sabotiraju naše sjajno ljetno raspoloženje…
  • Ali, bez panike, postoje načini da ih izbjegneš ili ublažiš

Kad je vani jako toplo, vlada velika vlaga u zraku i koža se znoji, a odjednom se pojave ružni crveni mjehurići i mrlje. Toplotni osip ili miliarija je blaga upala začepljenih kanala znojnice. Kada se znojni kanali blokiraju, znoj ne može doći na površinu kože kako bi ispario i ostaje zarobljen pod kožom. Osip se odlikuje mali, podignutim kvržicama (plikovima), koji se ravnomjerno šire po malim dijelovima kože. Dermatolozi razlikuju dvije vrste prištića od znoja: 

Miliaria crystalina (kristalna milijarija): izgleda kao mala, čista kapljica znoja na gornjem sloju kože. Obično ne proizvodi mnogo neugodnih simptoma i brzo nestane. 

Miliaria rubra (crvena milijarija): to je najčešći oblik osipanja od vrućine. Ovaj tip se također naziva "žilava toplina" - zbog intenzivnog svraba i simptoma gorenja kože. Znojne žlijezde su blokirane i upala uzrokuje crvenu boju osipa, poznatu kao "rubra".

Koja je razlika između osipa od vrućine i alergije od sunca? 

Kod alergije na sunce koža reagira na UV-zrake tako da se upali. Pojavljuje se jedno na mjestima gdje je gola koža izložena suncu. S druge strane, osip od vrućine pojavljuje se na mjestima gdje se nalazi puno znojnih žlijezda – dakle, ispod pazuha, na dekolteu i između listova. Često ih se može naći i u naborima kože. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Što pomaže protiv osipa od vrućine?

U pravilu se osip sam brzo povuče, a osobito ako se držiš sljedećih pravila: 

1. Operi pogođene dijelove blagim gelom za tuširanje (bez dodataka parfema) pod mlakom vodom. Tako će se osloboditi pore i prekomjerni znoj će izići. 

2. Potraži hladno, sjenovito mjesto. Izbjegavaj sunce, vrućinu i bilo kakve radnje od kojih se znojiš. Neka koža bude hladna i suha. 

3. Nemoj nositi, ako je moguće, odjeću na pogođenim mjestima. Ako ne možeš izbjeći odjeću na pogođenim dijelovima kože, onda nosi pamučne ili lanene materijale. 

4. Pokušaj konzumirati što je moguće manje namirnica koje potiču znojenje. Dakle, izbjegavaj kavu, alkohol, ljute začine… 

Možda vas zanima Tip-top cijelo ljetovanje: Treba ti samo ovih 10 modnih komada, a mi znamo gdje ih možeš naći Rubrika Moda Moda

Što ako koža jako svrbi?

U tom slučaju mogu pomoći neke kreme ili losioni koje možeš nabaviti bez recepta s tim da moraš znati da prekomjerna upotreba teških krema ili losiona može pogoršati osip. Češanje također nije opcija – moglo bi doći do infekcija. Ako ništa od navedenog ne uspije te osip i svrbež tvrdoglavo ostaju, onda svakako posjeti liječnika.

5 domaćih lijekova protiv znojenja i neugodnog mirisa koji doista funkcioniraju

Kako izbjeći iritacije kože ljeti?

Ako znaš da si sklona osipu od vrućine, pazi na sljedeće stvari: 

• Ujutro temeljito očisti dijelove tijela na kojima ti se osip najčešće pojavljuje. Primjerice, nježni piling otvorit će ti pore.

• Nosi prozračnu lanenu ili pamučnu odjeću.

• Koristi lagane kreme za sunce bez dodataka parfema ili konzervansa koji mogu dodatno nadražiti kožu

• Žene s većim grudima trebaju nježno očistiti kožu ispod i između grudi  te paziti da je koža na tim mjestima stalno suha. 

Općenito pripazi da su mjesta na tijelu na kojima ima puno znojnih žlijezda dobro „provjetrena“ i češće boravi u hladu. Aktivnosti kod kojih se znojiš najbolje obavi u jutarnjim satima kako ti se tijelo ne bi pregrijalo. 

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade! 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0