Life&style

Upomoć, najednom smrdim! 14 iznenađujućih razloga zbog kojih si počela mirisati loše

  • Neugodan miris tijela nije rezerviran samo za tinejdžere u svlačionici nakon sporta. Događa se mnogima s vremena na vrijeme
  • Donosimo 14 razloga za koje možda ne bi pomislila da mogu biti razlog neugodnog mirisa
  • Recimo, način na koji održavaš svoj grudnjak ili čak ako si počela jesti manje kruha može potaknuti da mirišeš loše


Nakon mjeseci šutnje, moja prijateljica je progovorila o problemu kojeg se dugo sramila i koji ju je jako mučio. Svakodnevno. Osjetila je izrazito neugodni miris svog tijela. Ta je briga izjeda otkad je prvi put na poslu pomislila s užasom 'nije vrag da sam to ja'. Kupila je novi dezodorans, nije joj baš pomogao. 
Neugodan miris tijela nije rezerviran samo za tinejdžere u svlačionici nakon sporta. Dogodio se njoj, događa se svakome s vremena na vrijeme. Kao kod svakog problema  s tijelom, najvažnije je shvatiti uzrok, a onda put do rješenja postaje jednostavniji. 
Tu je 14 razloga za neugodni miris tijela. Nadamo se da će pomoći mojoj prijateljici i svima ostalima kojima se to događa s vremena na vrijeme.

Prehrana bez puno ugljikohidrata


Sve dijete u kojima se izbacuju ugljikohidrati doista pomažu da brzo omršavimo. Kad tijelo ne stvara energiju iz tjestenine ili kruha, prebacuje se na naše masne zalihe, što je u redu, osim što nam od toga znoj mijenja miris zbog kemikalija koje se pri tome proizvode. Koliko će se miris našeg tijela doista promijeniti, ovisi o kemiji našeg tijela, no taj će novi miris ostati s nama sve dok smo na toj dijeti. 

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Što je s tvojim najdražim grudnjakom?


Onaj čipkasti slatki komad odjeće u kojem ti se tako divi? Naravno da ga želiš nositi i na posao i u park kad vodiš djecu. No, oprosti, morat češ ga češće prati. Grudnjaci se dodiruju s dijelovima tijela ispod grudi koji su jako skloni znojenju. A takvi su grudnjaci najčešće napravljeni od sintetike koja se jako brzo usmrdi. Vlaga pogoduje razvoju gljivica i bakterija, to je sve što ćemo ti reći. Mijenjaj grudnjake redovito i peri ih često.

A traperice?


Svatko je ponekad u ranoj mladosti imao komad odjeće od koje se nije odvajao. Nekome su to traperice, drugome kargo hlače ili hudica. Ako želiš izbjeći neugodan miris tijela, peri svu odjeću često jer tako smanjuješ broj bakterija koje su se u njoj nakotile i nećeš imati problema s neugodnim mirisom tijela.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Jako začinjena hrana

Ako izlaziš na sudar, nadam se da ti je jasno da ne bi trebala pojesti sendvič s kobasicom punom češnjaka. Ne radi se samo o zadahu iz usta koji ćeš riješiti pranjem zubi ili žvakaćom gumom. Neki začini poput češnjaka ili curryja izlučuju se kroz kožu i ona počne imati neugodan miris. Dok probavljamo neke od tih jakih začina, naše tijelo izlučuje plin sa sumporom i taj miris može trajati nekoliko sati.
Komponente aromatičnih začina topive su u masti, što znači da se skupljaju u našem masnom tkivu i odatle prelaze u znoj i slinu i kroz određeno vrijeme počinju utjecati na naše tjelesne mirise.  Ako te partner iznenadio s večerom puno češnjaka, nemoj paničariti. Važno je da piješ jako puno vode prije, za vrijeme i nakon večere. To će pomoći.

Previše stresa

Ako si u stresu oko mirisa vlastitog tijela, samo će biti još gore! Stres kod mnogih uzrokuje pojačano znojenje i jači miris znoja. Ako si u stresu, prvo što trebaš napraviti je stati i duboko udahnuti. Pogledaj kroz prozor na neko drvo ili livadu, ako si sretnica koja živi na moru, naravno da ćeš gledati u pučinu. I nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti. 
Stručnjaci iz klinike Mayo objašnjavaju da naše tijelo ima dvije vrste znojnih žlijezda. Prve su ekrinske znojne žlijezde koje imamo po čitavom tijelu i završavaju na koži. Kad se kroz njih znojimo - jer vježbamo po vrućini, trčimo po plaži ili je naprosto jako vruće - tekućina koju luče služi hlađenju našeg tijela. Ta je tekućina uglavnom sastavljena od vode i soli.
Druga vrsta znojnih žlijezda - apokrine znojne žlijezde - izlučuju tekućinu kroz folikul dlake, naročito ispod pazuha. Ta je tekućina bjeličasta poput mlijeka i s bakterijama na našem tijelu pretvara se u tekućinu neugodnog mirisa. E tu vrstu znoja naše tijelo izlučuje kad smo pod stresom. Zadah tijela pod stresom je normalni vonj tijela - na steroidima!
Nije lako eliminirati stres iz naših života, ali ga možemo staviti pod kontrolu. Zastani nekoliko puta tijekom radnog dana, diši duboko, fokusiraj se na nešto lijepo ili zatvori oči i zamisli da si na plaži. Tijelo će ti biti višestruko zahvalno. A bogme i partner kad se vratiš s posla.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Riblje ulje


Niti riječi protiv ribljeg ulja koje je tako zdravo -  za blistavu kožu, sjajnu kosu, imunitet! Ali mnogi od nas riblji miris smatraju najodurnijim mogućim. U ribljem ulju nalazi se nutrijent kolin jako važan za jetru - ali i taj nesnosni miris. U našem tkivu kolin se može zadržati danima skupa s ribljim mirisom. Najvažnije je da tijekom dana piješ puno vode.

Ne koristiš zubni konac


Jesi li ikada bila na zubnom stolcu i morala odgovoriti na pitanje koliko često koristiš zubni konac? Svi mi znamo da je to važno za zdravlje zubi i zubnog mesa, ali koliko često to radimo prije spavanja? Možda ćeš biti spremnija za taj mali napor kad shvatiš da to može biti uzrok zadahu iz usta. Redovito pranje zubiju i čišćenje koncem održava savršeno čistim prostor između zubiju i eliminira plak u kojem se skupljaju smrdljive bakterije. 

Ne nosiš čarape


Tko ih voli, mi sigurno ne! Ali zatvorene cipele i tenisice nemoj nikada nositi bez čarapa. Noge ti se ugriju i počinju se znojiti. Miris će se zadržati na tvojim nogama i u novim cipelama. Sjeti se, bakterije proizvode smrad, a divno se razvijaju kao i gljivice u zatvorenom, mračnom, vlažnom prostoru. Mijenjaj tenisice i nemoj ih nositi bez stopalica. Pristupačne su cijene i ima ih gdje god se okreneš.

Alergije i infekcije sinusa


Alergije su odrune - boli nas glava, osjećamo se slomljeno kao da imamo gripu, nos nam je nesnosno začepljen i loše dišemo... Tim simptomima možemo dodati još jedan - neugodni zadah iz usta. Kad ti je nos neprestnao začepljen, a sinusi upaljeni ili natečeni, tamo se počinju skupljati bakterije koje - smrde. Prvi lijek - puno tekućine. A onda antihistaminici, antibiotici, što ti već liječnik kaže da ti treba.

Neki lijekovi


Većina lijekova ima poduži spisak nuspojava, a od nekih počinjemo - smrditi. Neke kontracepcijske pilule suše usta i slina postaje zasićenija, sumporasta. Neki antidepresivi uzrokuju pojačano znojenje, čak i obični paracetamol. I tu pomaže stalna, pažljiva hidratacija tijela. Ne zaboravi piti dovoljno tekućine.
 

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Previše koktela

Svi smo to prošli. Odeš s društvom van na jedno piće, pa pristaneš na drugo, a nakon trećeg, već si tako raspoložena da ne brojiš. A onda sama primijetiš nešto čudno - hm, bilo je zadimljeno, to je taj neugodni miris! Ali nije. 
Naše tijelo alkohol tretira kao otrov, pogotovo kad ga je previše, što znači da ga želi što prije razgraditi i izlučiti iz tijela. Većina alkohola metabolizira se kroz jetru i izlučuje iz tijela preko urina. Ali ako piješ više nego što tijelo možeš razgraditi ili ako ti je načeta jetra - a nadamo se da nije - dio tih izlučevina pojavit će se u znoju i zadahu iz usta. 
Ne moraš posve prestati piti. Pij sporije i - ponovili smo to dosada više puta - ubaci puno vode između pića. 

 

Previše crvenog mesa


Postoji nešto što se zove 'mesni znoj'. Našem tijelu teško je probaviti veće količine crvenog mesa i to se onda osjeti i na našem mirisu tijela. Dok probavljamo onaj veliki sočni burger, aminokiseline ostavljaju trag u našim crijevima. Jednom kad enzimi to počnu razgrađivati, može se pomiješati s bakerijama na koži i opet dovesti do neugodnog mirisa. 
Bakterijama je potrebno nekoliko sati da razviju miris do vrhunca. Zato jače zaudaramo dva sata nakon što smo pojeli puno crvenog mesa. Osim toga, tijelo se muči da sve to probavi pa se i više znojimo. Prije jela što više tekućine, uz meso gemišt ili bevanda!

Trudnoća


Čarobni period kad nam je najvažnije što osjećamo čudo života koji raste u našem trbuhu. Ali to je i razdoblje natečenih nogu, čudnih prohtjeva u jelu, novih tjelesnih mirisa. U trudnoći sve se mijenja pa i naš miris. Ubrzava se bazalni metabolizam i dotok krvi u pojedine organe, pazuhe, vaginu - cijelo tijelo.
Promjena u hormonima također može promijeniti naš miris usta i vagine. Uz redovnu higijenu, jedino ti ćeš to primijetiti.

Menopauza


Valunzi su jedan od 'predivnih' pratećih simptoma menopauze, uz probleme sa spavanjem i promjenu mirisa tijela. Kad se mijenja razina hormona u našem tijelu kao tijekom menopauze, podiže se naša temperatura tijela i uzrokuje znojenje. Srećom, valunzi traju kratko i uz redovnu higijenu neće istinski promijeniti naš miris.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

Kako si pomoći?


Pronađi dobar dezodorans, no imaj na umu da dezodorans i antiperspirant nisu isto. Dezodoransi nas štite od neugodnog mirisa, ali ne sprečavaju znojenje. Najčešće sadrže alkohol koji pomaže da se ispod pazuha ne razviju bakterije. Antipersipranti rade se s aluminijskim spojevima koji blokiraju izlučivanje znoja kroz pore kože i pod pazuhom nećemo biti neprestano vlažni.
Dakle, dezodoransi najčešće samo maskiraju mirise, a antiperspiranti smanjuju količinu znoja koji se izlučuje na koži. Kad budeš sljedeći put u drogeriji, biraj ono što ti doista treba. Neki smatraju da antiperspirante treba staviti prije spavanja da zaustave noćno znojenje. 

Uživaj u svojoj kupaonici i druga razumna instant rješenja


Nabavi si neki gel za tuširanje s mirisom koji te 'diže' i čini sretnijom i tuširaj se redovno, ako treba i dva puta dnevno dok se ne riješiš lošeg mirisa. Ako ideš u teretanu, nosi odjeću koja diše, propušta znoj koji ne ostaje na tijelu. Na posao nosi odjeću od prirodnih materijala, ljeti najbolje od lana ili pamuka. Ako si pod stresom, meditiraj ili vježbaj jogu. Ili trči. Svaka tjelesna aktivnost lišava nas stresa. Ako otkriješ da je hrana koju smo spominjali promijenila miris tvojeg tijela, neko vrijeme je nemoj jesti ili barem prepolovi količine. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0