Life&style
Što je krucijalno za savršenu aromu kave

Kako napraviti savršenu kavu? Svi rade jednu veliku pogrešku kod kuhanja kave

  • Aroma kave je uvijek drugačija
  • Ali, to nije samo zbog različitih pečenja, vrsta ili načina pripreme
  • U članku ćemo ti otkriti kakvu ulogu igra voda u okusu kave

Ista igra svako jutro: kava se spaja s toplom vodom, kuha se na trenutak i završava u našoj šalici za kavu u drugom koraku - tako lako, tako dobro? Stručnjaci za kavu se baš i ne slažu. Savjetuju izbjegavati nefiltriranu vodu iz slavine za pravi užitak. Što preporučuju i kako voda iz slavine mijenja aromu kave, objasnit ćemo ti u nastavku.

Raznolikost aroma iz slavine

Punog tijela, nježan s daškom vanilije, bobičastog voća ili cimeta: za prave ljubitelje kave, crni topli napitak nudi čitav niz aroma i doživljaja okusa. Ove arome su međuigra vrste kave, pečenja, mljevenja i kuhanja. Međutim, postoji još jedan važan čimbenik koji je dugo bio podcijenjen. Voda! Zvuči tako banalno, ali kada se uzme u obzir da se šalica kave sastoji od oko 98 posto vode, utjecaj na okus nije nimalo iznenađujući.

Možda vas zanima Arabica, blend, esspreso...12 pojmova koje trebaš znati ako voliš kavu (a i želiš se malo praviti važna) Rubrika Life&style Life&style

Stupanj tvrdoće, kao i sadržaj kamenca te hranjivih tvari u korištenoj vodi iz slavine određuju kemijska svojstva i otapanje vode te na taj način mijenjaju okus kave. To je i razlog zašto kava može imati različit okus na različitim mjestima.

via GIPHY

Ove tvari iz vode utječu na aromu kave:

• natrij: može učiniti okus slađim

• željezo i bakar: mogu uzrokovati metalni okus

• pH vrijednost: mjera je sadržaja kiselina/lužina - što je niža pH vrijednost, voda je kiselija

• kloridi: štetni su za zdravlje i ostavljaju za sobom okus „klora“ 

• sulfati: povećavaju gorčinu kave i, u kombinaciji s kalcijem, mogu dovesti do ružnih, tvrdih, bijelih pahuljica u kavi

Vrući trend kave: Uživat ćeš u ovoj jesensko-zimskoj verziji Dalgona kave

Aroma kave kao od bariste – evo kako to funkcionira

Ali, što sada možemo učiniti da naša kava ima okus kao kod vrhunskog bariste? Odgovor je jednostavan: možemo koristiti filter za vodu. Filtri za vodu ne filtriraju samo kamenac, nego i kemijske ostatke i klor iz vode i čine je malo mekšom smanjenjem karbonatne tvrdoće. Ako želiš da bude vrlo specifična, možeš to napraviti kao profesionalci za kavu i pobrinuti se da voda ima razinu tvrdoće vode između 5° dH i 9° dH i pH vrijednost od 7 za savršenu aromu kave. Prema riječima stručnjaka, čak i najmanja odstupanja u tim vrijednostima mogu promijeniti okus kave.

via GIPHY

Inače: Filtrirana voda ima i druge prednosti:

• aparat za kavu ne stvara tako brzo kamenac 
• virusi i bakterije se filtriraju
• teški metali iz starih cijevi se uklanjaju

Možda vas zanima Što će se dogoditi tvom tijelu ako upravo sad odlučiš prestati piti kavu - ili barem smanjiti na minimum Rubrika Life&style Life&style

Ravnoteža između kiselog i gorkog

Za uravnoteženu kiselkasto-gorku aromu kave ključna je tvrdoća vode. Na primjer, ako je stupanj tvrdoće premekan, kava ima blago kiselkast okus, a ako je voda pretvrda, postaje gorka. Možeš se ili raspitati o tvrdoći svoje vode iz slavine u komunalnoj službi ili je sama odrediti kod kuće pomoću kompleta za testiranje.

via GIPHY

Prava temperatura kuhanja

Došli smo do kraja na putu do savršenog uživanja u kavi. Sada je preostalo još samo postići odgovarajuću temperaturu sa savršeno filtriranom vodom kako bi dobila punu raznolikost aroma zrna kave. Prema, na primjer, Njemačkom savezu za kavu, optimalna temperatura vode za pripremu kave je 88 i 95 stupnjeva. Ne smije prelaziti 95 stupnjeva. Viša temperatura od 90 do 95 stupnjeva preporučuje se samo za pripremu espressa. 

Dobro je znati: voda za kavu nikako ne smije proključati. Zato što bi kipuća voda uništila arome sadržane u kavi. Ovo je pogreška koju mnoge od nas rade, ali sad znamo za idući put. 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    nema do mirisa kave ujutro