Life&style

Proteinska kava ili profee novi je trend u svijetu zaljubljenika u kavu (i zdrav život)

  • Kada ne provjeravaš TikTok u potrazi za najnovijim zaraznim plesovima ili savjetima za šminkanje, vjerojatno učiš nešto novo stvarati u kuhinji, a jedan od najnovijih trendova u svijetu hrane posebno je ukusan 
  • Naime, proteinska kava, inače poznata kao "proffee", pojavila se prije nekoliko mjeseci i sve više uzima maha kao zdrava opcija za doručak ili čak međuobrok prije treninga
  • No podržavaju li nutricionisti ovaj trend?

Ranije ove godine korisnica TikToka @happyhealthyolivia podijelila je video na kojem se vidi kako proteinski shake dodaje u jutarnju šalicu vruće kave. Otada mnogi slijede proffee trend dodajući vlastite verzije, koje uključuju kombinaciju shakea s okusom kave uz dodavanje vrhnja za šlag (omiljeno u TikTokovoj keto zajednici).

Dalgona kava je prošlost! Internet je poludio za tonik kavom. Evo kako ćeš najbolje uživati u ovom napitku

Tako se proffee pozicionirao kao nešto više usmjereno na zdravlje. I dok mnogi nutricionisti vide pozitivnu vrijednost u kombinaciji proteina i kave, postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti prije isprobavanja ovog trenda.

@happyandhealthyolivia

New fav way to drink my coffee 😍 #premierprotein #proteincoffee #weightloss

♬ Memories (feat. Kid Cudi) - David Guetta

Koje su točno prednosti?

"Protein u kavi godinama je uglavnom bio namjenjen za fitness profesionalce i ljude usmjerene na zdrav život, ali vidimo da je to postao trend za mase", objašnjava trenerica Melissa Kathryn. "Moć kofeina u kombinaciji s proteinima izvrsna je za pojačani mentalni fokus, zdravlje mozga, potičući tjelesne ciljeve, jer podržava izgradnju vitkih mišića."

Možda vas zanima Što će se dogoditi tvom tijelu ako upravo sad odlučiš prestati piti kavu - ili barem smanjiti na minimum Rubrika Life&style Life&style

Uz to, pijuckanje kave s proteinskim pićem moglo bi te brže zasititi i uravnotežiti šećer u krvi, kaže dr. Olivia Audrey, naturopatska liječnica. "Kad god možeš kombinirati proteine, posebno one na biljnoj bazi koji će smanjiti razinu upale, s napitkom ćeš si pružiti višu razinu sitosti, što znači da ćeš uravnotežiti šećer u krvi i smanjiti žudnju za hranom još više sati", kaže ona za The Zoe Report. "Kombinirajući to s kavom i aminokiselinama razgranatog lanca dobrih proteinskih prahova, znači da si dobila razne blagodati za mozak koje ne postoje u kavi kao samostalnom napitku."

Postoje li nedostatci?

Sve u svemu, neki stručnjaci - poput Lise Richards, nutricionistice i autorice The Candida Diet, oprezni su prema ideji da napitak zamijeni puni obrok. "Za one koji smatraju da je trend kave ujedno sredstvo za jačanje zdravlja i brz doručak upakiran u proteine, ima nekoliko zdravstvenih razloga koje treba imati na umu", kaže ona.

Iza svake uspješne žene stoji prva jutarnja kava: Probali smo popularni Must Espresso Italiano i oduševili se!

“Prvenstveno je važno razumjeti da vjerojatno unosiš samo proteine ​​i kofein. Proteinski napitak pun kave minimalna je zamjena za doručak s cjelovitom hranom, koji bi također pružio kvalitetnu porciju ugljikohidrata, masti i mikroelemenata. Ova zamjena za doručak mogla bi se kombinirati s malim doručkom u pokretu poput kuhanog jaja i banane kako bi se osiguralo da se i ugljikohidrati i masti unose u organizam.

"Čimbenik kofeina također je važno uzeti u obzir, kaže Caitlin Self, nutricionistica. "Kofein može utjecati na razinu kortizola, što može uzrokovati visoke padove šećera u krvi i padove energije tijekom dana", objašnjava ona. „Dodavanje proteina u kavu može pomoći da ublažiš nervozu izazvanu padom kofeina, ali svakako odaberi visokokvalitetni proteinski prah. Kolagen, organski protein konoplje i organski protein graška dobre su opcije, a kolagen miješa s kavom neprimjetno." Self također upozorava na dodavanje nekih zamjena za šećer. "Pripazi na dodane šećerne alkohole (koji obično završavaju na -ol)."

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

Photo: Unsplash/Rachel McDermott

Komentari 0