Life&style

Što će se dogoditi tvom tijelu ako upravo sad odlučiš prestati piti kavu - ili barem smanjiti na minimum

  • Prije svega, nitko ne govori da trebaš prestati piti kavu
  • Tvoja svakodnevna navika vjerojatno je zdravija nego što misliš
  • Ali ako sumnjaš da uzimaš velike doze kofeina i želiš smanjiti, evo što bi se moglo dogoditi

Kava, coffee, caffe, cafe, qahhwa, bunn - različitih naziva je sto, a formula je jedna - čarobni napitak koji stvara ovisnost u trenu.

Pa čak i sada kad su nam zatvoreni omiljeni kafići, ljubav između kave i Hrvata ni lockdown nije uspio slomiti.  Tko želi i voli, uvijek nađe način. Na zidiću, klupici ili s nogu, na špici ili u prirodi.. Tu ljubav ne može ništa slomiti, čak ni pandemija.

Možda vas zanima Ako ste strastveni ljubitelj prave autentične kave… Ova je priča upravo za vas Rubrika Life&style Life&style

Ipak, ako iz nekog razloga odlučiš prestati piti kavu ili barem smanjiti ispijanje kave na minimum, otkrivamo ti što bi se moglo dogoditi s tvojim tijelom u narednom razdoblju.

Mogla bi smršavjeti

Ovisno o tome koliko je voliš, tvoje redovno ispijanje kave može doprinjeti i povećanju tvoga struka. No, odricanje od tih nekoliko šalica moglo bi ti uštedjeti novac, ali i kalorije. Studija objavljena 2017. u časopisu Public Health pokazala je da otprilike dvije trećine osoba koje piju kavu pune svoju šalicu još šećerom, vrhnjem, aromama ili drugim dodacima bogatim mnogobrojnim kalorijama. Nije iznenađujuće što su istraživači otkrili da oni koji piju crnu kavu dnevno u prosjeku unose oko 69 manje kalorija od onih koji kavi dodaju zaslađivače, vrhnje ili druge aditive. To zapravo znači, ako već piješ kavu, pij crnu.

No, mogla bi se i udebljati

Jesi li ikada doživjela neobičnu požudu čim si jednog jutra slučajno preskočila svoju dozu kofeina? Budući da kava može privremeno suzbiti tvoj apetit, možda ćeš tražiti zamjenu za šećer češće nego inače ako prestaneš piti svoju dnevnu šalicu kave.

Mogla bi se bolje naspavati

Iako ćeš se osjećati umorno dok se tvoje tijelo neprilagodi nedostatku stimulansa na koje je naviklo, dugoročno gledano, mogla bi se bolje naspavati bez kofeina - pogotovo ako si popodnevna ili večernja kavopija. Studija objavljena 2013. godine u Journal of Clinical Sleep Medicine otkrila je da unos kofeina čak šest sati prije spavanja može poremetiti ciklus spavanja osobe te noći.

Možda vas zanima Zanimljivo što se dogodi s tvojim tijelom kad prestaneš piti jutarnju kavu Rubrika Life&style Life&style

Mogla bi imati češće glavobolje

Svaki ljubitelj kave poznaje dnevne glavobolje ako tog dana nisu skrnuli koji gutljaj kave. Kad prestaneš piti kavu, uskraćuješ tijelu adrenalin i dopamin, hormone koji djeluju kao prirodni stimulansi i drže nas budnima.

Umjesto toga, poplava adenozina - hormona odgovornog za odmor i umor - navali ti u glavu, uzrokujući promjenu u kemiji mozga koja rezultira glavoboljom. Zato smanji unos samo malo svaka dva ili tri dana. Uklanjanj pola šalice kave, zamjeni kavu čajem i bit ćeš na dobrom putu da se odvikneš od ovisnosti o kofeinu.

Moglo bi ti pozliti (ali ne zadugo)

Glavobolje nisu jedini bolni simptom napuštanja kave. Oni koji su prestali konzumirati kavu imali su i nuspojave poput depresije, tjeskobe, vrtoglavice, nesanice, razdražljivosti, promjena raspoloženja i tromosti. No, nećeš se tako osjećati zauvijek. Stručnjaci kažu da će većina fizičkih simptoma uskraćivanja kofeina proći nakon prva dva dana, dok ostatak nuspojava neće potrajati dulje od tjedan ili dva.

 | Autor: Pixsell/agefotostock Pixsell/agefotostock

Mogla bi imati zdraviji osmijeh

Kava nagriza caklinu zubi i ostavlja mrlje sa svakim gutljajem. Izbaci kofein i zaštitit ćeš zube od trajne erozije, a time i postići blistaviji osmijeh.

Mogla bi propustiti antioksidanse

Mnogo istraživanja, uključujući studiju objavljenu 2015. u PLoS One, otkrilo je da kava može djelovati kao antioksidans. A druge studije ukazuju na potencijal smanjenog rizika od određenih bolesti koje se vide kod osoba koje piju kavu.

Primjerice, jedan objavljen 2018. u časopisu Frontiers in Neuroscience sugerira da osobe koje piju kavu imaju manji rizik za Alzheimer i Parkinson od onih koji ne piju kavu. Nažalost, ako smanjiš kavu, izgubit ćeš i zdravstvene beneficije. No, nije teško nadoknaditi redoviti unos kave čajem, voćem i povrćem bogatim antioksidantima.

Mogla bi imati poteškoća s koncentracijom

Odvikavanje od kave može učiniti da se osjećaš umorno i razdražljivo, što doprinosi smanjenoj koncentraciji zbog nedostatka kofeina. Kako bi se suprotstavila gubitku koncentracije, pokušaj žvakati metvicu i održat ćeš mozak budnim i na zadatku. U studiji objavljenoj 2014. u British Journal of Psychology, sudionici su tako imali brže vrijeme reakcije i preciznije rezultate na svojim zadacima, posebno pred kraj. Osim toga, nakon samo tjedan dana bez kofeina, otkrit ćeš da se tvoja produktivnost povećala jer više ne doživljavaš popodnevni umor bez jutarnje šalice kafe

Mogla bi imati zatvor

Kofein potiče stvari da se brže kreću kroz tvoja crijeva, zbog čega ćeš osjećati "težinu" kada prestaneš piti uobičajenu šalicu kave. Ali uvijek postoji mnogo drugih načina koji pomažu u prevenciji zatvora: jedi puno vlakana koje se nalaze u cjelovitim žitaricama, povrću i grahu, pij puno vode i redovito vježbaj. Tvoj probavni sustav će biti zahvalan.

Mogla bi se osjećati smirenije

Ako ti previše kofeina prouzrokuje drhtavice, vrijeme je da se oprostiš od dvostrukih espresso predoziranja. Budući da je kofein stimulans, on prirodno podiže razinu adrenalina i hormona stresa u tvom tijelu.

Nije ni čudo što ispijanjem previše količina kave možeš postati nervozna i razdražljiva, pogotovo ako si inače osjetljiva na kofein.

Možda vas zanima Espresso, instant, turska... Evo kako različite vrste kave utječu na tvoje tijelo Rubrika Life&style Life&style

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: shutterstock

Komentari 0