- Ovo mnogima omiljeno piće koje potječe iz Osmanskog carstva danas ima puno više varijacija od izvorne crne kave
- Možda turska narodna poslovica najbolje opisuje pravu kavu – "Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav"
- Donsimo ti 12 pojmova koje bi svaka ljubiteljica kave trebala znati o svom omiljenom napitku
Svi koji su ikad ušetali u kafić, a cijene kvalitetnu kavu znaju koliko je važno biti dobro upućen u "riječnik kave" bi dobili ono što žele. Fluentnost u riječniku kave nadilazi samo naručivanje, kaže Candace Rose Rardon, autorica nove knjige Stvari koje bi svaki ljubitelj kave trebao znati. "Kava je svijet za sebe i što više možemo riječima izraziti ono što kušamo i doživljavamo, to ćemo dublju vezu s njom imati", kaže ona. "To je poput učenja novog jezika kad putujemo." Upoznavanje s rječnikom važno je i za pripremu savršene šalice kave kod kuće.
1. Arabica: Jedna od dvije glavne vrste biljke Coffea. Cijenjena je zbog visoke kvalitete i složenih okusa, a čini 75% svjetske proizvodnje kave.
2. Robusta: Druga od dvije glavne vrste biljke Coffea. Smatra se dominantnijom od arabice zbog svog oštrog, gorkastog okusa, ali je i jeftinija za proizvodnju i otpornija na štetnike i bolesti.
3. Mješavina (blend): mješavina zrna kave višestrukog podrijetla. Svrha mješavine je stvoriti konzistentan, uravnotežen okus, za razliku od isticanja samo jednog okusa jedinstvenog porijekla.
4. Tijelo: Osjetljiva konzistencija i tekstura kave na jeziku, često opisana kao lagana, srednja ili teška. Ostali opisi okusi uključuju kremastu, svilenkastu, sočnu i slabu.
5. Okus: Okus kuhane kave koji bi uvijek trebao uključivati ravnotežu kiselosti, slatkoće i gorčine.
6. Kiselost: Pozitivan osjećaj svježine, voćne arome u kavi, stvoren od više 30 različitih kiselina. Svjetlija zrna pržene kave obično imaju veću kiselost od tamnijih zrna.
Iza svake uspješne žene stoji prva jutarnja kava: Probali smo popularni Must Espresso Italiano i oduševili se!
7. Snaga: intenzitet okusa kave, određen udjelom (ili omjerom kuhanja) taloga kave u odnosu na vodu koja se koristi tijekom kuhanja.
8. Espresso: svi ga pijemo, ali znamo li zašto se tako zove, "talijanski "prešani"?. Ovaj se izraz odnosi na metodu pripreme kave s ekstremnim pritiskom. To je i ime određenog pića, poznatog po visoko koncentriranim okusima i bogatom "tijelu".
Ako misliš da je ime za ovaj napitak došlo iz Italije - u pravu si! Dolazi od imena stroja koji ga priprema. Fino mljevena kava se vrućom vodom podvrgava se pritisku od 9 bara. Produkt je mala doza kave snažnog i punog okusa. Zbog toga espresso dolazi samo u malim šalicama. Produženi espresso (poznatije kao produžena kava) s mlijekom ili šlagom je regionalni izum. Negdje ga zovu Americano, što je razrijeđeni espresso, nalik američkoj filter kavi koja dolazi i do vrtoglavih 200 ml razrijeđenog espressa.
9. Zelena kava: Termin koji se koristi za opisivanje sirovih zrna kave - blijedozelenih - koja su obrađena, ali još nisu pržena.
10. Prženje: Proces koji koristi toplinu za pripremanje sirovih zrna kave za upotrebu - ne samo da zrna pritom mijenjaju boju iz zelene u smeđu, već se događaju i razne kemijske reakcije koje otključavaju aromu i okuse kave.
11. Mokra aroma: Miris skuhane kave, poznat i kao aroma.
12. Suha aroma: miris suhe mljevene kave jer oslobađa hlapljive spojeve; poznat i kao miris.
Sposobnost da riječima izraziš ono što voliš (i što ne voliš) čini te obrazovanijim kupcem zrna, opreme za kavu i samog spravljanja kave. Srećom, ovaj pojmovnik riječi o kavi koje bi svaki ljubitelj kave trebao znati olakšati će ti i učiniti te većim znalcem (pa se možeš pohvaliti prijateljici). Što ti je ovog bilo poznato, a koje si izraze tek naučila?
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Sinuhit
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.