Life&style

Kako napraviti da svaka kupaonica izgleda veće – i da imaš osjećaj da je doista prostrana

  • Većina od nas sanja o golemoj, prostranoj kupaonici s odvojenom kadom i tušem, dva umivaonika i možda čak i dekadentnom ležaljkom samo za odmaranje
  • Pa, živjela li taj san ili ne, možeš učiniti da tvoja kupaonica ispuni svoj puni potencijal 
  • U tome će ti pomoći sljedeće strategije… 

Od pažljivog odabira palete boja i osnovnih uređaja - do korištenja nekoliko pametnih vizualnih trikova - možeš koristiti neke ili sve ove savjete kako bi tvoja kupaonica izgledala dvostruko veća…

1. Idi na „prozračno“, s bijelim na bijelo. Jedan od najjednostavnijih načina da prostoriji daš prostran izgled je korištenje puno bijele boje - bijele pločice, bijela boja zidova, bijelo... Ova bezbojna boja prirodno se povlači što prostor čini većim. Također odražava bilo kakvu dostupnu svjetlost, umjesto da je apsorbira.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Bijeli premazi mogu učiniti da svaki prostor izgleda veći, ali su osobito učinkoviti u kupaonici. Budući da u kupaonici već ima puno bijelih stvari (na primjer kada, wc-školjka i umivaonik), korištenje bijele boje za ostale površine stvara besprijekoran izgled zbog kojeg se prostor čini prozračnijim.

Imaj na umu da korištenje puno bijele boje ne znači da prostoru mora nedostajati karakter. Korištenje različitih teksturnih elemenata poput kalupa, blijedog kamena ili pločica i naglasaka od tkanine, kao i povremeni dodir metalne ili drvene građe, zadržat će besprijekoran izgled, a opet dati oku puno bogatstva.

2. Iskušaj ton na ton. Nisi obožavateljica bijele boje? I dalje možeš dobiti vrlo velik i ugodan učinak pomoću palete tona-na-ton u toploj bež boji, mekim sivim ili čak svijetlim nijansama kao što je puder plava. Odaberi raskošne pločice i pronađi boje za preostale zidove koji se skupljaju na jednoj nijansi unutar nje. Ukupni učinak je još „spokojan“, bez naglih vizualnih lomova koji bi umanjili tvoju percepciju prostora.

3. Koristi takozvanu „lebdeću ispraznost“. U uskom kupaonskom prostoru može biti teško izbalansirati potražnju za prostorom sa željom da prostor diše. "Lebdeći" elementi sjajan su odgovor. Pružaju ti mnogo prostora za spremanje dnevnih potrepština, ali pogled na pod ispod čini prostor otvorenijim. U vrlo malom prostoru, malo prostora za stopala može ti donijeti veliku razliku.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Manje je više. Ako ti stvarno ne treba maksimalno puno prostora za stvari, razmisli o manjoj ispraznosti kako bi ostalo malo više otvorenog prostora. Ako ostaviš malo negativnog prostora, područje će djelovati manje nabijeno te time ugodnije.

5. Nabavi veliko ogledalo. Veliko ogledalo može udvostručiti veličinu prostora i, osobito u kupaonici, zaista može pomoći da vizualno udvostruči tvoje ulaganje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

S jedne strane, jako veliko ogledalo može biti malo skupo. Međutim, u usporedbi s cijenom oblaganja tog zida, ogledalo zapravo može dati jednako dramatičan izgled (ako ne i više) po boljoj vrijednosti.

Nabavi veliko ogledalo s lijepim okvirom ili komad po mjeri. Učinak može biti toliko moćan da ti treba malo toga kako bi soba izgledala savršeno dovršeno. To može biti osobito učinkovito u malim prostorijama s malim zidovima koja ne trebaju puno da bi se prekrili.

Možda vas zanima Ako radiš ovu grešku jutarnje će te tuširanje uspavati umjesto razbuditi Rubrika Life&style Life&style

6. Koristi staklenu ploču. Drugi sjajan način za povećavanje izgleda prostora je zamjena zavjese za tuširanje (koja formira malo vizualnog zida, čak i kada se otvori), sa staklenom pločom ili vratima. Čitava će se prostorija činiti većom, osobito dok si pod tušem.

Ako voliš više privatnosti, možeš upotrijebiti staklo od matiranog ili toniranog stakla koje će i dalje omogućiti mnogo svjetlosti da se filtrira kako bi ti doživljaj tuširanja bio manje klaustrofobičan.

Ako radiš kompletnu obnovu, pokušaj potpuno preskočiti kadu i umjesto nje instaliraj tuš-kabinu. Lakše je ući i izaći iz nje, a uklanjanjem kade eliminira se velika količina koja pojede dragocjeni prostor.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

7. Pronađi svoju nišu. Ponekad malo dodatnog prostora može biti sjajna stvar. Dodavanjem otvorene niše ne samo da se krade neki prazni zid u šupljini zida koji se koristi kao spremište, već se može dodati i puno vizualne dubine zbog čega zidovi izgledaju veći nego što stvarno jesu.

Ne voliš otvorene police? Iskoristite taj nišni prostor za umetnuti ormar. Tako će dojam biti puno otvoreniji i pružit će ti puno dodatnog prostora za laktove.

Imajte na umu da vodovod i druge skrivene instalacije mogu utjecati na mjesto gdje možeš, a gdje ne možeš dodati nišu, tako da svakako trebaš razgovarati sa stručnjakom prije nego što planiraš otvoriti bilo koji zid.

8. Uključi sjajnu rasvjetu. Dobra rasvjeta važna je kako bi bilo koji prostor izgledao velik i otvoren, ali u kupaonicama, u kojima često nema puno prirodnog svjetla, to je osobito važno. Osim toga, u kupaonici ti je potrebna dobra rasvjeta kako bi – primjerice - učinkovito nanosila šminku, tako da njena važnost ne može biti pretjerana.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Iz tih je razloga ključno imati bogatu shemu osvjetljenja, po mogućnosti s više izvora svjetla na različitim mjestima. U maloj prostoriji u koju ne možeš dodati novu električnu žarulju, pokušaj promijeniti stropno svjetlo u jedno s više žarulja kako bi iz jednog smjera imala svjetlo u nekoliko smjerova.

9. Stvori duge linije. Bez obzira na to je li tvoja kupaonica tipičan pravokutnik ili je čudnijeg oblika, obično možeš pronaći jedan zid ili područje malo duže od ostalih za naglašavanje. Dodavanje polica, traka za pločice, letvice ili nekog drugog dugog elementa (čak i jednostavne pruge u boji) može ti pomoći naglasiti najdužu liniju u prostoriji te privući pogled na najšire točke.

Možda vas zanima Uz pomoć ova dva trika ogledalo u kupaonici ti se nikad neće zamagliti ma koliko dugo se tuširala Rubrika Life&style Life&style

10. Vizualno razdvoji zidove. Ako je tvoja kupaonica već vrlo dugačka i u obliku tunela, umjesto da još više naglasiš duljinu, razmisli o tome da umjesto toga vizualno rastegneš širinu..

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0