Life&style
Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu 1/10 Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu

Do luksuzne kupaonice iz snova u trenu

Ako krećete u adaptaciju kupaonice, prije svega nabavite sve elemente, a nikako se ne smije zapostaviti niti rasvjeta

Moramo obnoviti kupaonicu. Instantno, svima pada roleta na oči jer je to nerijetko posao od mjesec plus dana u kojem se izmjenjuju razni majstori sa svojim pitanjima, nedoumicama, kašnjenjima, pogreškama... Zato kada čujete podatak da su kuhinja i kupaonica najkompliciranije prostorije u adaptaciji te da vam u njihovu prokjektiranju, nadzoru i gradnji trebaju iskusan i pouzdan arhitekt i građevinska tvrtka, nemojte misliti da pretjerujemo. Kupaonice su nezgodne jer se na maloj površini od nekoliko “kvadrata” izmjenjuje niz majstora i vrsta radova, svatko sa svojim zakonitostima - a vodoinstalater, keramičar, monter, električar... samo su neki od niza ljudi koji će popraviti ili uprskati dojam, ali i funkciju koja mora biti besprijekorna.

 | Autor: arhiva arhiva Minimalna veličina kupaonice je pet četvornih metara, pa manji stanovi u pravilu ima jednu kupaonicu, u većim stanovima mora postojati i dodatni WC, a luksuznije koncipirani prostori imaju zasebnu kupaonicu za roditeljsku sobu, često formiranu kao sklop koji uključuje i garderobu te još jednu kupaonicu za ostale ukućane. No dobra vijest je da i skučeni prostori s minimumom funkcionalnosti mogu imati dozu luksuza ili u najmanju ruku izgledati osmišljeno i efektno, a još bolja vijest je da to ne ovisi nužno o cijeni nego ukusu.
Beskonačne su varijacije u dizajnu, kvaliteti i namjeni, a osnovni sanitarni elementi u svakoj kupaonici su WC školjka, umivaonik i kada, odnosno tuš. Funkcionalni međuodnos tih elemenata osnovni je parametar za formiranje kupaonice, bez obzira na njezinu veličinu. Školski gledano, uporabni prostori ispred umivaonika i kade duboki su najmanje 90 cm, a ispred WC školjke 60 cm. Kad je riječ o manjim kupaonicama, sanitarni elementi u što većoj mjeri dijele zajednički uporabni prostor te se tako minimalizirana kupaonica u iznimnim slučajevima može organizirati i u prostoru manjem od tri “kvadrata”. Prošireni popis standardnih elemenata u kupaonici čini i bide, a u nekim stanovima i pisoar.

 | Autor: arhiva arhiva Ako razmišljate o promjeni pločica, onda valja znati da podne pločice mogu ići na zid, ali nikako ne i obrnuto. Podne plohe u kupaonicama trebale bi imati zadovoljavajući faktor protukliznosti (najmanje 7) radi sigurnosti u korištenju. Budući da je protukliznost u pravilu uvjetovana i grubljom strukturom hodne površine, takva se obloga malo teže čisti. To imajte na umu kada se odlučujete za boju i dezen pločica.

 | Autor: arhiva arhiva Krećete li u adaptaciju kupaonica, svakako prije početka radova kupite sve elemente - dakle, umivaonik, kadu ili tuš, miješalice, rasvjetu, podne obloge neka već budu spreme za ugradnju. No njihov odabir zapravo je tek prva faza. Brojni detalji spojeva, rubova, kutova te pozicije montaže različitih elemenata, ali i razni dekorativni detalji itekako mogu podići, ali i upropastiti cijeli dojam, stoga, pripazite na svaki detalj. Nikako se ne smije zapostaviti ni rasvjeta, a dobrim izborom detalja već se i vrlo jeftinim rasvjetnim tijelima postiže odličan dojam. No ako trenutačno niste raspoloženi za veće građevinske radove i niste spremni da ćete se tjednima kupati kod susjeda, možda vam nekoliko naših brzinskih deko inspiracija može pomoći da popravite dojam, i ako ništa drugo, bolje organizirate kupaonicu. Pogledajte naše favorite za brzinski “makeover”.

Photo: arhiva

Komentari 0