Life&style 17. listopada 2019.

Još uvijek koristiš aluminijsku foliju za pečenje? Kad pročitaš ovo, više nećeš

Profimedia.
  • Aluminijska folija, mora se priznati, iznimno je praktična u kuhinji
  • No, je li to dobvoljno dobar razlog da riskiramo zdravlje?

Svi smo mi u kuhinji katkad koristili aluminijsku foliju za pečenje ribe ili povrća jer je praktična, ubrzava kuhanje, čuva sokove, čak je i posuđe nakon toga lakše oprati. No, aluminijska folija nosi neke zdravstvene rizike i bolje da znaš što s njom radiš!
 

Unosimo previše aluminija

Aluminijska folija se pojavila prije više od stotinu godina u Sjedinjenim državama. U početku korištena je kao omot za čokoladice, bombone i žvakaće gume. Kasnije se proševrcala u kuhinju za pečenje ribe, povrća, čak i voća, a upotrebljava se puno i na roštiljima. Danas koristimo doslovno tone aluminijske folije u svijetu i stručnjake je to počelo ozbiljno zabrinjavati. Zašto? Jer prilikom kuhanja nešto tog aluminija može prijeći i na hranu i dugoročno uzrokovati zdravstvene probleme. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji naše tijelo se može samo očistiti od manje količine aluminija. Smatra se neškodljivim unijeti dnevno 40 miligrama aluminija po kilogramu naše težine. Nažalost, mnogi unesu puno više.

 | Autor: Profimedia Profimedia

Možda vas zanima... Ova hrana te dokazano čini ljepšom! Evo kako je jesti da bi postigla najbolji učinak Rubrika Life&style Life&style

Znanstvenici su istraživali potencijalnu opasnost prevelike izloženosti aluminiju i otkrili neke stvari koje doista uznemiruju. Visoku koncentraciju aluminija pronašli su u moždanom tkivu osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti. Isto tako, otkrili su i da veći unos aluminija može biti povezan sa smanjenim rastom ljudskih stanica. To može biti potencijalno veoma opasno za ljude s bolesnim bubrezima ili bolestima kostiju.

Koliko zapravo aluminija iscuri u hranu kad koristimo foliju?

To jako ovisi o kiselosti hrane koju kuhamo ili pečemo u foliji. Recimo, rajčica i riba imaju visoku kiselost. Ovisi i o temperaturi. Aluminijska folija upotrijebljena za kuhanje ili pečenje unosi taj metal u organizam. Što je temperatura viša, to više aluminija iscuri u hranu. To jako ovisi i o pH faktoru koji je povezan sa soli i začinima koje dodajemo u hranu.

 | Autor: Profimedia Profimedia Koliko će doista aluminij naškoditi našem tijelu ovisi o puno faktora. Tu je prvenstveno naše cjelokupno zdravstveno stanje i koliko naše tijelo može tolerirati akumuliranog aluminija. No, jedno je sigurno. Aluminijsku foliju prilikom kuhanja treba izbjegavati li barem koristiti rjeđe. 

Kad pečemo povrće na roštilju, možemo koristiti ražnjiće od nehrđajućeg čelika ili iste takve posude za pečenje. Povrće u pećnici možemo peći u vatrostalnoj zdjeli. Neki čak preporučuju da za pečenje cijelog krumpira i sličnog povrća umjesto aluminijske folije upotrijebimo, zamisli, koru od banane.

Možda vas zanima... Neka hrana dokazano djeluje protiv bora, a 5 namirnica je pogotovo moćno Rubrika Beauty Beauty

Komentari 0