Life&style

Jina Mahsa Amini - tko je bila ova posebna žena i dobitnica nagrade #Saharov za 2023. godinu

  • Mlada Jina Mahsa Amini izgubila je život zbog navodnog kršenja iranskih prava o skromnom odijevanju
  • Njezina smrt potaknula je masovne prosvjede žena u Iranu, ali i ostatku svijeta koji se nastavljaju i danas
  • Europska unija upravo je njoj 2023. posvetila nagradu Saharov za slobodu mišljenja

 

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja, koju dodjeljuje Europska unija, najviši je oblik priznanja za rad u području ljudskih prava te se dodjeljuje pojedincima, grupama i organizacijama koje su izuzetno doprinijele zaštiti slobode mišljenja. Kroz nagradu i povezanu mrežu, Europska unija pomaže laureatima podržavajući ih i osnažujući u njihovim nastojanjima da brane svoje uzroke.

Nagrada je dosada dodijeljena disidentima, političkim vođama, novinarima, odvjetnicima, aktivistima civilnog društva, piscima, majkama, suprugama, vođama manjina, protuterorističkoj skupini, mirovnim aktivistima, aktivistu protiv mučenja, karikaturistu, zatvorenicima savjesti koji služe dugotrajne kazne, redatelju, UN-u, pa čak i djevojčici koja se bori za pravo na obrazovanje. Dobitnica ove iznimno važne nagrade za 2023. godinu je žena čija je smrt potaknula masovne prosvjede žena u Iranu - Jina Mahsa Amini

U društvu obitelji, jednog sasvim običnog dana, Jina je uhićena od strane sigurnosne službe u Teheranu 13. rujna 2022. godine zbog navodnog ignoriranja strogih iranskih zakona koji nalažu pokrivanje glave i skromnu odjeću. Smještena je u kombi i odvedena u takozvani centar za preodgoj gdje žene dobivaju smjernice o tome kako se pravilno odijevati. Tri dana kasnije, nakon fizičkog zlostavljanja dok je bila u pritvoru, Jina je podlegla ozljedama i izgubila život. Pristojna, mirna, i uvijek iznimno ljubazna i dobra, tako su prijatelji opisali ovu mladu ženu koja je postala žrtva kršenja ljudskih prava.

Bio je to kritični događaj koji je potaknuo žene da se udruže i pod sloganom „Žene, Život, Sloboda“ prosvjeduju protiv zakona o hidžabu i diskriminacije. Pokret koji je krenuo u Iranu brzo je prepoznat i u ostatku svijeta te je podrška ženama u Iranu stigla sa svih strana svijeta. Kao dio protesta, brojne su žene otkrile svoju kosu, ali i demonstrativno ju šišale. Iranski režim na sve je reagirao silom, a procjenjuje se da je u prosvjedima život izgubilo više od 500 ljudi, među kojima više od 70 maloljetnika.

Europski parlament je više puta osudio teško kršenje ljudskih prava u zemlji - u listopadu 2022., zastupnici su zatražili sankcioniranje iranskih dužnosnika povezanih sa smrću Mahse Amini i s nasiljem režima te su izrazili snažnu potporu mirnom prosvjednom pokretu. U siječnju 2023. europarlamentarci su zatražili dodatne sankcije za iranski režim te da Islamska revolucionarna garda bude uvrštena na EU-ov popis terorista.

 | Autor: Pexels Pexels

"Svijet je čuo uzvike 'Žene, Život, Sloboda'. Tri riječi koje su postale poziv na okupljanje za sve one koji se bore za jednakost, dostojanstvo i slobodu u Iranu. Stojimo uz one koji, čak i iz zatvora, nastavljaju održavati žene, život i slobodu živima", riječi su kojima je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola popratila predstavljanje laureata na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Svečanost povodom dodjele nagrade održala se 13. prosinca 2023. u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Više od godinu dana kasnije, pitanje hidžaba i prava žena ostalo je u središtu demonstracija unutar i izvan Irana, a unutar Irana mnoge su žene odlučile promijeniti način oblačenja i odreći se hidžaba. Međutim, hidžab ostaje obavezan prema iranskim zakonima, a vlasti su signalizirale da se to neće promijeniti, čak štoviše, poduzeli su niz napora kako bi se suprotstavili tom pomaku. Ipak, ako ne u zakonu, promjena se vidi u društvu, a važnost Jine Mahse Amini ostat će zauvijek zapisana u povijesti i slavljena važnom nagradom Saharov. 

Kako bi pravovremeno saznala sve o aktivnostima Europskog Parlamenta, registriraj se OVDJE.

 | Autor:

Photo: Pexels

Komentari 0