- Pošto Lijepom Našom (a i šire) još uvijek vlada 'Baby Lasagna manija', imamo recept koji će zasigurno biti hit
- Riječ je o 'baby lazanjama', odnosno, mini lazanjama, finoj inačici popularnih klasičnih lazanja
- Ovo jelo voljet će veliki i mali gurmani, a još bolje i zvuči, kad pozoveš prijatelje na baby lasagnu i izazoveš urnebes
Lazanje su omiljeni talijanski klasik, a pošto je naš ovogodišnji predstavnik na Euroviziji doslovno zaludio Hrvatsku, donosimo recept za baby (mini) lazanje. Riječ je o klasiku u mini formatu koji se spravlja u kalupu za muffine. Naravno, sve je tu kao i kod klasičnih lazanja: fini umak od mljevenog mesa, rajčice i svježe ricotte između listova tjestenine, malo bosiljka te nježno rastopljena mozzarella na vrhu... mhhh, već nam idu sline. Ukusan finger food za svaku zabavu!
Sastojci
Za kalup za muffine (od 12 komada):
• malo masnoće za podmazivanje
• 1 žlica griza
Za umak od mljevenog mesa:
• 100 g luka
• 1 režnjić češnjaka
• 3 žlice ulja za kuhanje
• 350 g miješanog mljevenog mesa
• 1 žličica soli
• svježe mljeveni papar
• 1 žličica origana
• 400 g pasirane rajčice
Za smjesu od ricotte:
• malo bosiljka
• 250 g ricotte sira
• 75 g punomasnog vrhnja
• sol
• svježe mljeveni papar
Ostalo:
• 250 g svježih listova za lazanje, oko 6 listova
• 100 g naribane mozzarelle
• oko 2 žlice ulja za kuhanje, npr. maslinova ulja
Priprema
1. Namasti kalup za muffine i pospi grizom. Zagrij pećnicu - gornja i donja toplina oko 200 stupnjeva, vrući zrak oko 180 stupnjeva.
2. Oguli luk i češnjak te nareži na kockice. Zagrij ulje u velikom loncu. U njemu poprži mljeveno meso da postane mrvičasto. Dodaj luk i češnjak i propirjaj. Začini solju, paprom i origanom. Dodaj pasiranu rajčicu i pusti da se umak kuha 5 minuta, po potrebi dodatno začini.
3. Nasitno nasjeckaj bosiljak. Pomiješaj ricottu, vrhnje i polovicu nasjeckanog bosiljka, začini solju i paprom.
4. Nareži listove za lazanje na četiri dijela. Čvrsto utisni po četvrtinu u svaku udubinu kalupa za muffine. Svaki napuni sa 1 žlicom mesnog umaka i 1 žličicom smjese od ricotte. Pritisni drugi list za lazanje na vrh i nekoliko puta dodaj smjesu umaka i ricotte da napraviš 2 sloja. Mini lazanje pospi mozzarellom. Rubove tijesta tanko premaži uljem za kuhanje. Stavi kalup za muffine na sredinu zagrijane pećnice te peci 18 - 20 minuta.
5. Izvadi kalup za muffine iz pećnice i ostavi da odstoji na rešetki nekoliko minuta. Izvadi mini lazanje iz kalupa, po želji pospi bosiljkom te posluži.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.