Life&style

Jesi li primijetila: u nepoznatom kafiću puno se lakše napiti nego u poznatom okruženju?

  • Obzirom da su kafići napokon otvoreni barem za popiti piće na otvorenom, mnogi od nas pohrlili su u svoje omiljene barove na slavljeničku rundu ili nekoliko njih
  • No, kada usporedimo iskustvo višemjesečnog pijuckanja kod kuće u udobnosti doma, imaš li ti osjećaj da u baru okružena prijateljima doživiš veće mamurluke?
  • Pa moramo ti reći da te osjećaj svakako ne vara

U igri su brojne varijable okruženja i ponašanja, uključujući ono što, gdje i kako piješ, pa čak i ono što jedeš - ili ne jedeš, kao što je to ponekad podloga za pijanstvo. Na primjer, uvijek se možeš jednostavno odvući u krevet kad piješ kod kuće, što znači da ćeš vjerojatnije i popiti manje. Također, na raspolaganju ti je i dobro opskrbljena kuhinja kako bi održala želudac sitim, a tijekom pijanke često pokušavaš upiti svu cugu osamljenim paketićem suho prženog kikirikija. Ako popiješ limenke od 500 ml ili boce piva od 330 ml, kod kuće možda nećeš presjeći sve s Jagerom ili tekilama i usput zaraditi sramotne snimke na društvenim mrežama.

Parovi koji zajedno piju alkohol ostaju duže vremena u vezi - dokazala znanost

Možda vas zanima Siguran izbor! Ova pića ne uzrokuju mamurluk (ali, naravno, nemoj pretjerati!) Rubrika Life&style Life&style

Možda si uvjerena da je stvar u brzini ispijanja pića, jer neki ljudi piju brže u barovima, pogotovo ako su u igri runde koje se vrte u krug, a možda misliš da si kod kuće previše okupirana i gledanjem TV-a, dok si u bar došla s ciljem da popiješ i zabaviš se.

Netko drugi će pak pomisliti da to ima veze s boravkom u stranom okruženju - pijanstvo na nepoznatom mjestu čini da se osjećaš još pijanijom jer manje naviknuta na podražaje koje doživljavaš. Svatko tko se ikada morao boriti s nepoznatim stubištem da bi stigao do zahoda, to će razumjeti, onaj osjećaj kada misija izgleda gotovo nemoguća, pogotovo ako to usporediš s teturanjem po svojoj kući, gdje je zahod otprilike dva metra od kauča.

Složivši se s tom poantom, netko je za Lad Bible dodao: "Pohađao sam tečaj biološke psihologije na fakultetu i upravo sam zaključio da je u tome stvar. U osnovi se naš mozak navikne na određeni podražaj u istom okruženju i počinjemo graditi toleranciju. Čim promijenimo okolinu moramo početi ispočetka."

 | Autor: shutterstock shutterstock

"Ako neprestano piješ u istom baru u istoj atmosferi, steći ćeš i toleranciju u tom okruženju. Ali čim odeš negdje drugdje, vjerojatno će te alkohol brže udariti." Također, stvari poput hrane i vode ili drugih bezalkoholnih pića mogu utjecati na stopu apsorpcije alkohola. Ako si kod kuće, sigurno jedeš i piješ više nego kad si u baru zar ne?

Zvuči prefino! Donosimo recept za alkoholno-čokoladni frape Oreo Baileys

Možda vas zanima Džin tonik test otkrit će ti koliko si inteligentna - a nije stvar u tome koliko ga popiješ Rubrika Life&style Life&style

Važno je razmotriti i vrste alkohola: Je li uistinu ista količina boca vina kod kuće, nekoliko piva i nekoliko pića za šankom? Tehnički ćeš biti jednako pijana, ali osjećat ćeš se pijanije ako si okružena drugim prijateljima koji nisu ništa bolji od tebe i također su pijani. I tako mentalno prihvaćaš pijanstvo. No, gdje god odlučila piti dok svijet polako izlazi iz lockdowna, samo pazi da to radiš sigurno i odgovorno. U zdravlje!

Photo: shutterstock

Komentari 0