Life&style

Siguran izbor! Ova pića ne uzrokuju mamurluk (ali, naravno, nemoj pretjerati!)

  • Tko ne bi rado tulumario cijele noći i  sljedeći se dan probudio bez mamurluka?
  • Međutim, to je uglavnom jako teško postići 
  • Doduše, postoje pića koja ne uzrokuju mamurluk! 

Zašto uopće imamo mamurluk? Svaka vrsta alkohola sadrži tvar zvanu etanol. Kod proizvodnje često nastaju toksični nusproizvodi, takozvani kongeneri. Prema istraživanjima, to su tvari koje su odgovorne za mamurluk. Što ih je više u alkoholu, toliko je strašniji mamurluk. Naime, naše tijelo se muči razgraditi te kongenere. Dakle, na tulumu bi trebalo paziti da se piju pića s niskim udjelom tih toksičnih nusproizvoda. Onda je veća vjerojatnost da ćeš se sljedeći dan probuditi bez zujanja u glavi. 

Ova alkoholna pića uzrokuju slabiji mamurluk

1. Votka 

Ovo nije vic! Većina nas povezuje votku s upitnim odlukama i eskalacijama. Nije ni čudo, pošto votka sadrži 40 % alkohola. Međutim, istraživanja su pokazala da ovaj alkohol najmanje uzrokuje mamurluk, jer gotovo ne sadrži kongenere. Međutim, oprez: ako miješaš votku sa slatkim napitcima, raste rizik od mamurluka. Naime, pojačavaju glavobolju sljedeći dan. Bolje ju je piti sa sodom ili voćnim sokom. Doduše, kod votke postoji opasnost da je previše popiješ – jer ima jako blagi, gotovo nikakav okus. 

2. Džin 

I džin spada među pića koja ne izazivaju mamurluk. Naravno, ako ga ne popiješ previše. I ovdje vrijedi sljedeće: nemoj ga miješati s napitcima koji sadrže puno šećera. 

3. Rum 

Rum sadrži malo kongenera te se time smanjuje rizik da ćeš sljedeći dan imati gadan mamurluk. Općenito vrijedi: bezbojni alkohol uzrokuje manje glavobolje. Naime, sadrži manje toksičnih nusproizvoda koje tijelo teško može razgraditi. 

Ova pića uzrokuju gadan mamurluk 

Kod ovih alkoholnih pića je situacija drugačija. Trebaš jako paziti i ne smiješ ih puno piti – inače je mamurluk siguran. 

1. Viski 

Tamni alkohol, poput viskija ili burbona, sadrži više kongenera pa uzrokuje i gadniji mamurluk. Istraživanja su pokazala da sadrži jako puno metanola, jednog od takozvanih kongenera. A on ostaje u tijelu čak i nakon što se alkohol razgradi. To može objasniti mamurluk koji traje i nekoliko dana nakon pijanke s viskijem. 

2. Crno vino 

Crno vino također sadrži puno metanola koje tijelo teško može razgraditi. Kod vina vrijedi sljedeće pravilo: što je tamnije, veći je mamurluk. Konzervansi i umjetne boje pojačavaju učinak. Uz to  mnogi ljudi reagiraju „alergično“ na crno vino, zato jer sadrži histamin. 

Možda vas zanima Napravi svoj savršeni Bellini - osvježavajući ljetni koktel u kombinaciji pjenušavog vina i breskve Rubrika Life&style Life&style

3. Pjenušava vina i šampanjac 

Jako opasna su i takozvana pjenušava vina. Ona mogu uzrokovati supermamurluk. I često je za to dovoljno tek nekoliko čaša. Naime, ugljični dioksid pomaže tijelu da brže apsorbira alkohol. Zbog toga brže raste količina alkohola u krvi i brže si pijana. 

Općenito se mamurluk može izbjeći ako ne piješ previše alkohola – bilo kojeg. Ali, ako je već neka posebna prilika, dobro je paziti što piješ. 

Možda vas zanima Dva vatrena koktela koji ne samo da ne debljaju nego i uništavaju masne stanice. Obožavamo! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram/Getty

Komentari 0