Life&style 09. listopada 2020.

Isprobaj recepte za prefini domaći limoncello, ružin liker ili malinovac - uz nekoliko izvrsnih trikova

Shutterstock/Instagram.
  • Još u 4. stoljeću prije Krista Hipokrat je, dodavajući vinu med i cimet, proizvodio liker koji je tada koristio samo kao lijek
  • U srednjem vijeku su se alkoholna pića sa šećerom i aromom počela piti i za užitak, a ne isključivo kao lijek
  • Donosimo ti tri recepta za ukusne domaće likere

Industrijskom proizvodnjom alkohola nastali su i likeri. Arome koje se danas koriste za spravljanje likera doista su različite – od voća, začina, raznih biljaka i sjemenki, pa sve do vrhnja, čokolade, kave, jaja… Stoga postoji nekoliko tipova likera: slatki, voćni, emulzijski (od žumanca) te biljni likeri. Ovisno o likeru, sastojci stoje u alkoholu od jednog dana do nekoliko tjedana.

Osim šećera, alkohola i arome, osnovni sastojak za spravljanje likera je voda. Najbolje je koristiti izvorsku vodu u bocama – ako koristiš vodu iz vodovoda, obavezno je prokuhaj. Zatim je ohladi te procijedi talog od kamenca (ako se napravio).

Za većinu likera baza može biti rum ili votka, ali jako se često koristi – rakija lozovača. Može se koristiti i rakija komovica, ali jedino ako je blage arome i mirisa.

Što se tiče voća, najbolje je koristiti sezonsko voće. Općenito, plodovi moraju biti svježi, ali i dovoljno zreli – jer jedino tada imaju puni „voćni“ okus koji će kasnije vladati likerom. Svakako dobro operi voće, očisti te otkloni trule dijelove.

Šećer u likeru pojačava slatkoću u likeru, daje gustoću te ublažava okus alkohola. Umjesto šećera može se koristiti i med, a mogu se dodati i druge arome – poput vanilije, ruma i sl.

Liker od limuna (tzv. limoncello)

Sastojci

• 8 limuna (bio)

• 1 l rakije

• 500 g šećera

• 1 dcl vode

• 1 žličica ekstrakta vanilije

Možda vas zanima... Tri odlična recepta za domaći voćni sirup kojeg možeš pripremiti za samo 30 minuta Rubrika Life&style Life&style

Priprema

1. Oguli limun pa koru stavi u staklenku. Ulij rakiju pa ostavi da tako stoji 15 dana.

2. Rastopi šećer u vodi, dodaj ekstrakt vanilije te pomiješaj to s rakijom. Iscijedi sok od limuna te procijedi liker.

3. Ulij liker u boce te ostavi da odstoji još nekoliko tjedana prije upotrebe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fresh lemons were meant for homemade limoncello 🍋 #limoncello #italia #quarantinelife #lifegavemelemons

A post shared by Lisa Doumar (@lisakd_hb) on

Liker od malina

Sastojci

• 1 ½ kg malina

• 1 kg šećera

• 1 l rakije

Možda vas zanima... Mmm, pravi užitak! Donosimo ti recepte za likere od Nutelle, Raffaella i drugih omiljenih slastica Rubrika Life&style Life&style

Priprema

1. Operi maline pod mlazom hladne vode. Potom ih stavi na kuhinjsku krpu te nježno posuši. U staklenku s poklopcem ubaci maline zajedno sa šećerom te prelij rakijom.

2. Dobro zatvori staklenku te je drži na hladnom i suhom mjestu (najbolje i u mraku) 60 dana. Staklenku protresi nekoliko puta dnevno. Nakon 60 dana procijedi mješavinu kroz fino sito.

3. S pomoću žlice dobro propasiraj maline kroz sito. Prebaci liker u boce te ih dobro zatvori. Ostavi boce da odstoje još 30 dana.

Ružin liker

Sastojci

• 100 g šećera

• 7 l rakije

• 40-50 crvenih mirisnih ruža

Priprema

1. U visoku staklenku s poklopcem stavi šećer. Očisti ružine latice te stavi na šećer. Prelij rakijom, dobro zatvori pa stavi na sunce.

2. Nakon 5 dana izvadi izblijedjele latice ruža i zamijeni ih novim od drugih ruža. Ostavi i dalje na suncu.

3. Kad se sav šećer rastopi, poslije otprilike 15 dana, procijedi rakiju kroz gazu, stavi u boce i dobro zatvori.

Komentari 0