Life&style

Džin tonik test otkrit će ti koliko si inteligentna - a nije stvar u tome koliko ga popiješ

  • Možemo li pomoću jednog jednostavnog džin-tonik testa otkriti koliko smo inteligentn? Teško da bi ga Mensa priznala
  • No ova (kvazi) znanost nas baš veseli: zvuči bizarno, ali je i zabavno
  • Jedva čekamo testiranje: ne treba popiti puno džin tonika, ali jedan treba

Sve je više testova inteligencije koji kolaju bespućima Interneta. Međutim, jako malo ih je znanstveno dokazano i prihvatljivo. Znanstvenici sa Sveučilišta Queensland u Australiji otišli su korak dalje te su pokušali povezati potragu za inteligencijom u ljudskom mozgu s percepcijom okusa. Ovo zvuči ozbiljno...

To konkretno znači sljedeće: više od 1600 ispitanika iz Australije i Amerike ispitano je o tome kako percipiraju slatke i gorke napitke. Jedan od napitaka bio je Tonic Water, odnosno tonik - jer kinin koji on sadrži izaziva različite percepcije kod ljudi. Neki njegov okus smatraju „vrlo gorkim“, a drugi gotovo neutralnim. Nakon što su se ispitanici izjasnili o svojoj percepciji okusa, izmjerena im je veličina mozga s pomoću magnetne rezonance. 

via GIPHY

Iznenađujući rezultat: veličina mozga očito ima utjecaja na to kako se percipira gorčina tonika. 

 

Možda vas zanima Saznaj kako zablistati poput J.Lo i zavesti svakog muškarca uz minimalan trud Rubrika Beauty Beauty

Testiraj se 

Ljudi s većim mozgom smatraju tonik manje gorkim“, kaže dr. Daniel Hwang sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Queensland. Dakle, tko smatra kako je okus džin tonika ugodan te nije uopće gorak – ako ćemo vjerovati ovom istraživanju – ima veći mozak! Osim što rezultate istraživanja treba gledati s rezervom jer istraživanje je bilo prvenstveno namijenjeno istraživanju navika jedenja, odnosno poremećaja jedenja, a ne ispitivanju inteligencije?

Međutim, znanstvenici su uspjeli dokazati povezanost inteligencije i okusa: "Bilo je nejasno određuje li veličina mozga više od IQ-a, ali sada možemo pokazati da utječe na percepciju hrane i pića", rekao je dr. Hwang. Uistinu zanimljivo istraživanje, zar ne?

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0