Life&style

Jela sam zobenu kašu svako jutro dva mjeseca - evo što sam zaključila

  • Preskakanje doručka baš i nije dobra ideja, ali važno je odabrati kvalitetan i hranjiv obrok kojim ćemo započeti dan.
  • Provjerila sam je li to zobena kaša, to je bio moj doručak dva mjeseca
  • Već nakon nekoliko dana primijetila sam da imam puno više energije...

Za početak, priznajem - velika sam “ovisnica” o slatkom! Moje gorivo za početak dana je šećer. Barem je bio do prije dva mjeseca. A onda sam odlučila promijeniti životne i prehrambene navike. Glavno pitanje koje mi se u tom trenutku nametnulo bilo je - A što doručkovati? Željela sam nešto zdravo, fino i - slatko, naravno!  Zobena kaša učinila mi se kao odličan izbor budući da je zob žitarica najbogatija bjelančevinama. Kako sam odlučila maksimalno smanjiti unos ugljikohidrata, informirala sam se o onima u zobi i saznala sam da sadrži “dobre” ugljikohidrate čija je uloga uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako ne dolazi do naglih skokova i padova razine šećera. Osim toga, otkrila sam i da zob obiluje mineralima, vitaminima i aminokiselinama. 

Možda vas zanima Što se događa s tvojim tijelom ako svaki dan jedeš zobene pahuljice Rubrika Life&style Life&style

Kada sam bila već dobro informirana, započela sam svoju malu, jutarnju “revoluciju”. Postoje dvije opcije kada su zobene kaše u pitanju - domaća ili kupovna kaša. Prva opcija puno je zdravija jer uopće ne mora sadržavati rafinirani šećer, dok je u kupovnoj varijanti šećer ipak prisutan. Ono što mi se najviše svidjelo kod obje verzije zasigurno je brzina pripreme. Homemade kaša oduzima nešto više vremena jer ju je potrebno kuhati, a kupovnu je dovoljno samo preliti vrućom vodom. Osobno sam sklonija domaćoj kaši, no ponekad sam je, ovisno o situacijama, mijenjala kupovnom.
 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Nakon čokoladnih pahuljica, krafni, kroasana i različitih umjetnih shakeova, prvi put sam počela doručkovati nešto što me stvarno držalo sitom do ručka. Poslije zobene kaše više nisam imala potrebu “nešto grickati” do sljedećeg obroka. To “nešto” obično je bilo nezdravo.

Evo što se događalo s mojih organizmom:

Već nakon nekoliko dana primijetila sam da imam puno više energije jer ugljikohidrati iz zobi, koje sam spomenula, između ostalog opskrbljuju tijelo dovoljnom količinom energije za predstojeće psihofizičke napore. 

Možda vas zanima Evo zašto bi u kadu trebala ponijeti čarapu napunjenu zobenim pahuljicama Rubrika Beauty Beauty

Nadalje, “uspavani” metabolizam napokon je “živnuo”. A kako su tjedni odmicali, počela sam i gubiti kilograme. No, to ne mogu pripisati samo promjeni doručka jer sam istovremeno promijenila cjelokupnu prehranu. Zahvaljujući novom jelovniku izgubila sedam kilograma nakon dva mjeseca. 

I posljednje, ali meni najvažnije, puno sam sretnija! 

Ovo je recept koji sam koristila i koji ti preporučujem:

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Sastojci:

1 dcl mlijeka (2,8% masnoće)

1 dcl vode

3 žlice sitnih zobenih pahuljica 

1 žličica chia sjemenki

2 žličice sjemenki lana

1 žličica meda

cimet 

svježe, smrznuto ili sušeno voće 

prstohvat soli

Priprema: 

U kipuću vodu i mlijeko dodati prstohvat soli i zobene pahuljice. Kuhati dok zobene pahuljice malo omekšaju, otprilike jednu minutu. Po želji zasladiti medom. Potom dodati sjemenke lana i chia sjemenke. Na kraju dodati cimet i/ili voće prema ukusu. Moj omiljeni dodatak bile su domaće jagode iz vrta, ali koje god voće da odabereš, nećeš pogriješiti. U slast!

Možda vas zanima Želiš skinuti koji kilogram? Onda obavezno u doručak uključi ovaj sastojak Rubrika Life&style Life&style
Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0