Life&style

Isprobaj ovaj tajni sastojak kad pripremaš pohanu piletinu - ispast će ti savršeno

  • Amerika ima dugogodišnju ljubavnu vezu s prženom, odnosno paniranom piletinom
  • Poslužuju je kao slavljeničko jelo, brzu hranu i „udobnu“ hranu
  • Međutim, njeni su počeci pomalo mutni…

Znanstvenici tvrde da je najraniji recept za prženu i paniranu piletinu nastao nekoliko desetljeća prije Američke revolucije, a može se pronaći i u britanskoj kuharici autorice Hannah Glasse, koja je zahtijevala da se nabrašnjena piletina prži u svinjskoj masti.

Također se misli da su škotski imigranti možda jelo donijeli sa sobom kad su se smjestili u Carolinama. Međutim, afrički robovi pretvorili su prženu piletinu u jelo kakvo Amerikanci poznaju danas - dodavanjem začina u smjesu za paniranje. I sve do Drugog svjetskog rata, navodno je pržena piletina bila jelo za posebne prigode, to jest rezervirano za praznike ili neku proslavu.

 

Možda vas zanima 5 najčešćih pogrešaka zbog kojih ti pohana piletina ne ispadne hrskava, a panada ti se raspadne Rubrika Life&style Life&style

Mlaćenica se odavno koristi pri spravljanju u američkim južnjačkim kuhinjama - kaže se da kada se sastojak koristi u marinadi za meso, njegove kiseline dekonstruiraju proteinske mreže pilećeg mesa, a kad se ponovo povežu, voda između proteinskih vlakana biva zarobljena. Rezultat: pileće meso koje je marinirano mlaćenicom - bilo da je za tamno ili bijelo meso – čini ga nježnijim, sočnijim i aromatičnijim. Mlaćenica ima dodatnu korist što se može vezati sa sirovom piletinom, dajući tako panadi nešto za što će se primiti – odnosno, manja je vjerojatnost da će se panada odvajati od piletine.

 

Možda vas zanima Opreza nikad dosta: 3 načina da provjeriš je li tvoja piletina svježa ili se pokvarila Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0