Life&style

Iskrene ispovijesti žena: Perimenopauza me je iznenadila, uopće nisam znala da to postoji

  • Kroz perimenopauzu prolaze uglavnom sve žene, međutim o ovoj pojavi se uopće ne govori puno
  • Radi se o razdoblju koje svaka žena proživljava na svoj način, a u tome je najvažnije informiranost
  • Donosimo iskustva nekoliko žena čiji slučajevi pokazuju sva lica perimenopauze

Perimenopauza je vrijeme koje prethodi menopauzi - koja se definira kao vrijeme potpunog izostanka menstruacije u godini dana. No, za mnoge žene poput 40-godišnje Ane, termin perimenopauze bio je sasvim nepoznat, posebno u trenucima kada se iz sna budila znojna i sasvim mokra.

Možda vas zanima Postoji prilično pouzdan pokazatelj kada će žena ući u menopauzu i koliko će dugo biti plodna Rubrika Life&style Life&style

Pa i kada su se simptomi ponovili sljedeći tjedan, Ana je sumnjala na bolest, nipošto na perimenopauzu  - razdoblje kada opada estrogen, menstruacije mogu postati neredovite te se pojavljuju simptomi poput promjena raspoloženja, valunga, i povećanja težine. Njezina priča nije jedina, a kako bismo bolje približili ovo razdoblje, neminovno za gotovo svaku ženu, a koje može potrajati od četiri pa čak od 10 godina, donosimo sva lica ovog razdoblja u ženskom životu

Perimenopauza može se pojaviti kada se najmanje nadamo

Sanja je imala 44 godine kada je joj je prvi put u nekoliko mjeseci izostala mjesečnica uz popratne valunge i blaže vrtoglavice. Upravo je njezin muž upozorio da bi se moglo raditi o menopauzi, dok je Sanja takvu misao odbacila kao ludost misleći kako je menopauza nešto što pogađa žene u 60-im godinama. Međutim, ispostavilo se da je njezin suprug bio u pravu, četiri godine kasnije joj je sasvim izostala mjesečnica. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Liječnici su često nepripremljeni za ovaj slučaj

Žene koje se ne savjetuju s liječnikom u 40-im godinama mogu lako zamijeniti ove simptome za neku drugu bolest. No, kada se Petra povjerila doktoru, nije dobila ispravnu dijagnozu. Nekoliko tjedana kasnije imala obilna noćna znojenja, Međutim, njezin doktor je, ignorirajući perimenopauzu, pokušavao pronaći uzrok ovom stanju pa je čak testirao i na tuberkulozu. Naposljetku je samoinicijativno počela tretirati simptome perimenopauze biljnim preparatima i pomogla si. 

Možda vas zanima Žene koje redovito rade jednu stvar kasnije će ući u menopauzu, kažu znanstvenici Rubrika Love&Sex Love&Sex

Žene su često nepripremljene za perimenopauzu

Neke su žene u 40-im godinama ulazak u menopauzu dočekale uistinu nespremne i time ostale pomalo šokirane. Kristina je imala 40 godina i još je bila u nedoumici bi li imala dijete sa svojim partnerom kada je ušla u perimenopauzu. U 42 godini uporno se podvrgavala testovima za trudnoću, no jedina velika vijest je bila da je ušla u raniju fazu menopauze. 

Simptomi nisu za sve žene isti

Međutim, sve žene ne moraju iskusiti simptome jednakog intenziteta. Lana ima 55 godina i još uvijek nije sigurna da je nastupila menopauza. Njezine mjesečnice su neredovite već godinama, međutim još uvijek nije prošla godina dana da je mjesečnica izostala u cijelosti. U međuvremenu je nabacila nekoliko kilograma, smanjio joj se libido, ali još uvijek nije doživjela noćna znojenja. Marija, koja je u perimenopauzu ušla u 43-oj godini, kaže da se nakon nekoliko godina sasvim priviknula na ovo stanje i zapravo je zahvalna što više ne mora koristiti tampone. 

anketa | Autor: miss7 miss7

Postoje i klinički slučajevi u kojima se perimenopauza namjerno izaziva 

Ženama koje vode bitku s rakom menopauza može biti prisilno nametnuta zbog kemoterapije, a za neke žene to znači da su zauvijek izgubile menstruacije. Nakon što joj dijagnosticiran drugi stadij raka dojke u 39. godini te popratnih kemoterapija uslijedili su valunzi i noćna znojenja. Jednu godinu kasnije, menstruacije su se vratile, no sada Tatjana, u 55-oj godini, više od godinu dana nije imala menstruaciju. Dobra vijest je da je tijekom 'druge' menopauze nije imala prateće simptome poput valunga ili noćnih znojenja. 

U perimenopauze ne moramo ulaziti kada i naše majke

Također, žene mogu iskusiti menopauzu u godinama kada se to dogodilo njihovim majkama, ali to uvijek ne mora biti slučaj.  Marija je imala 43 godine kada su je zatekla snažna znojenja dok je njezina mama ušla u menopauzu u 51. godini s vrlo jakim simptomima. Međutim, suprotno očekivanjima, Anina menopauza je bila sasvim blaga, a mjesečnice su joj počele izostajati tek u 50. godini. 

Najvažnija je informiranost

Bez obzira ulaze li žene u perimenopauzu u svojim 30-ima ili ranim 50-im godinama i prate li ih blagi ili jaki simptomi, u tome im uvelike može pomoći osviješten pristup liječnika. Uglavnom sve žene će u jednom trenutku iskusiti perimenopauzu, a kako bi ona prošla što bezbolnije, najvažnija je dobra priprema i informiranost

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0