Stars

Karmela Vukov Colić: Sto žena, sto menopauzi. Moja nije bila tako strašna

  • Voditeljica Karmela Vukov Colić glumi u zabavnom mjuziklu "Menopauza" o četiri sasvim različite žene koje prolaze kroz to burno razdoblje, pa se tema za razgovor nametnula sama
  • Valunzi, noćna pokrivanja i raskrivanja, višak kilograma - da. No, većih tektonskih poremećaja nije bilo. Nisam loše prošla
  • Sigurna sam da postoji i "muška menopauza". Nezgodno je kad vam se preklope...

Za dva tjedna, točnije 24. listopada u zagrebačkom Studentskom centru očekuje nas premijera mjuzikla Menopauza, veliki hit brojnih svjetskih pozornica koji govori o dar-maru koji menopauza napravi u životu žene, naravno, na brutalno iskren i duhovit način. U predstavi se mogu čuti glazbeni hitovi iz 60-ih, 70-ih i 80-ih, a radnja zvuči zabavno: četiri žene koje se slučajno upoznaju na rasprodaji u trgovini donjeg rublja nemaju ništa zajedničko osim jednog crnog grudnjaka od čipke i valunga, noćnih znojenja, premalo seksa, previše seksa... U četiri glavne ženske uloge su Sanja Doležal, Salome, Arijana Čulina i Karmela Vukov Colić.

Možda vas zanima Što bi danas radila i kako bi izgledao tvoj dan da nemaš mobitel? Rubrika Life&style Life&style

S Karmelom koja glumi hipijevku (ostale uloge su poduzetnica, reality zvijezda i kućanica), smo i razgovarali i to ne samo o predstavi veći i o menopauzi, vrućoj temi u životu svake žene jer ili nas čeka ili smo već bile tamo ili upravo proživljavamo to ludo razdoblje. Karmelina hipijevka je slobodna je, vesela, naizgled neopterećena svijetom, glasna, razigrana, voli se šaliti - često i na svoj račun, kaže Karmela Vukov Colić. "Po tome smo dosta slične. Ipak, neke bih stvari napravila skroz drukčije od nje".

Valunzi, kilogrami... no, nisu sve menopauze iste

Ipak, tema je menopauza i u nekim se situacijama prepoznala. "Pa, ta moja menopauza uglavnom se svodila na valunge, noćna pokrivanja i raskrivanja (jer vam je čas vruće, a čas ledeno), višak kilograma i takve stvari... Tu i tamo sam nepotrebno podigla glas, tu i tamo me nešto bezveze rastužilo, ali većih tektonskih poremećaja nije bilo. Rekla bih da sam dosta lako kroz nju prošla. Ipak, sto žena, sto menopauzi - da parfraziram našu poznatu izreku..."

 | Autor: PR/magazin-trcanje PR/magazin-trcanje

Kad se sretnu muška i ženska menopauza

Uz menopauzu se vežu predrasude da smo lude u tim godinama, osude tipa "klimakterična baba"...

"O, još kako se vežu! Budemo i nervozne i plačljive i osjetljive... i njanjave - kako veli jedan od likova. Vjerujem da se okolini nije lako nositi s tim promjenama raspoloženja..." kaže Karmela. "Uz to, treba imati na umu da i muškarci prolaze "mušku promjenu". Pa kad se dvoje u promjeni nađe - spašavaj se tko može! Ha, ha... Šalu na stranu, mnogima nije lako. Ali treba imati na umu da je to promijena, prijelazno razdoblje. I da će proći."

Karmela je očito, kao i znanstvenici posljednjih godina, složna u mišljenju da postoji i muška varijanta menopauze. "Sigurna sam da postoji. Znate ono kad dečki bježe od starenja. Pa sjedaju na motore u 60-oj, odjednom se počnu lickati,  izlaziti na mjesta na kojima nisu bili od mladosti i gledati djevojke koje im mogu biti kćeri... Mora biti da se radi o andropauzi... :-)

Zabavan dio: polica s ulošcima

No stvar je ipak ozbiljna. U svakom je trenutku u svijetu 1,7 milijardi žena u klimakteriju -ovaj nevjerojatni podatak navodi se u najavi predstave. Ako je istinit, to je ogromna vojska kojoj hormoni luduju. Pitali smo voditeljicu i glumicu što joj je bio najgori, a što najzabavniji dio menopauze?

"Nisu menopauza samo valunzi i noćna znojenja. Problem je dublji. Nekim se ženama učini da postaju bezvrijedne, beznačajne, da im je nešto oduzeto, da su manje žene...Preispituju sebe, ono što jesu, svoj odnos s partnerom, s djecom... Uz vlastitu promjenu moraju se nositi i s djecom koja su, najčešće, na kraju puberteta, s roditeljima koji ulaze u godine kad sve manje mogu sami, pa i s bračnim drugom koji se pak bori s demonima andropauze. Ipak ima i zabavni dio: svaki put kad u trgovini prolazite kraj polica s ulošcima, možete frknuti nosom i reći - Pih! Ha, ha..."

 | Autor: PR/magazin-trcanje PR/magazin-trcanje

Karmelini savjeti kako preživjeti te godine:

1. Savjet ženama kako preživjeti menopauzu:

"Strpljivo. Proći će. I svakako dođite pogledati našu predstavu! U Sloveniji su je žene dolazile gledati i po nekoliko puta. Ima u toj predstavi nešto poticajno... oslobađajuće...

2. Savjet onima u našoj okolini kako preživjeti (našu) menopauzu:

"Strpljivo. Proći će. I pogledajte predstavu. Bolje ćete nas razumijeti."

Možda vas zanima 4 promjene u tvom menstrualnom ciklusu koje te čekaju nakon što navršiš 40 Rubrika Life&style Life&style

Moja ludost je...

Postoji li neka ludost, anegdota, neko zabavno/poučno/neobično iskustvo koje može zahvaliti menopauzi?

"Glumljenje u mjuziklu! Da su mi to ponudili u pubertetu, ne bih se odvažila. Ali sad... ovako menopauzična, svjesna sebe, odvažna i hrabra - pristala sam bez razmišljanja!"

Doista, Karmelu Vukov Colić znamo kao dugogodišnju HTV-ovu voditeljicu, nije glumica po vokaciji, no ipak se ohrabrila da nastupi u Menopauzi. Za kraj nam je objasnila zašto: "Svidjela mi se priča, tema... A svidio mi se i izazov. Glumila sam nešto malo nekad - ko klinka statirala u dječjim serijama, pa i ko odrasla glumila neku malecku ulogu, čak sam bila i glavni lik mjuzikla Ostavljena koji smo snimali za jednu od okruglih obljetnica emisije Dobro jutro Hrvatska. To je skroz dobro prošlo... Ipak, sve je to amaterski i zaigrano... Sad po prvi put vidim kazalište sa strane pozornice. I fascinirana sam kao dijete pred izlogom slastičarnice... Naravno, puno učim i jako se trudim - uostalom kao i sve moje kolegice. Ali u glumačkom smislu, nježno uvođenje u likove i iznimna režija genijalne Nine Kleflin i potpora i glumački savjeti naše Arijane Čuline su mi neprocjenjivi."

Photo: Pixsell/Igor Kralj

Komentari 0