Life&style 22. rujna 2022.

'Grimizna i bijela latica': Novi roman Michela Fabera svjetski je hit koji ostavlja bez daha

Vuković&Runjić.
  • U izdanju nakladnika Vuković&Runjić objavljen je roman 'Grimizna i bijela latica' nizozemskog autora Michela Fabera
  • Od raskoši viktorijanske romančine do suvremenih rezova i fleševa, od enciklopedijskog istraživanja do zvukovne plastičnosti crtanog filma, ova knjiga ima sve
  • Faber se neumorno vozi od vrha do dna: od neustrašivih opisa erotskih susreta najizravnijim rječnikom do kićenoga izražavanja plemstva, njihovih složenih jela i još složenijih odjevnih predmeta

'Grimizna i bijela latica' nizozemskog autora Michela Fabera jedinstveno je panoramsko ostvarenje suvremene proze, plod dvadeset godina rada i istraživanja koji frca od života, bogate teksture i filigranskih detalja, zapanjujuće stvarnih likova. Ovaj golemi, sočni, nezaobilazni roman oduševit će, opčiniti, izluditi i zabaviti i muško i žensko, staro i mlado.

I sad je dostupan i kod nas u izdanju nakladnika Vuković&Runjić po cijeni od 226 kuna, a za prijevod s engleskog jezika zaslužan je Andy Jelčić.

“Faberov zavidni pripovjedni zamah obuhvaća cijelu lepezu viktorijanskog društva, skida mu rukavice i otvara pore. Ovaj je roman prava gozba za sva osjetila: jest da je zamašan, ali čita se u jednom dahu.” napisao je u kritici poznatog škotskog pisca Vala McDermida.

Možda vas zanima... Stephen King slavi 75. rođendan: Izdao je novu hit knjigu 'Fairy Tale', a izlazi i posebna monografija Rubrika Life&style Life&style

“Jao knjizi koja je ovako debela ako nije dobra. Ova doista jest. Uronite i uživajte!” stoji u kritici američke književnice Alice Sebold.

Sjajnu priču moguće je izgraditi jedino iz sjajno postavljenih likova: takvih koje pogone nužnosti, društvene okolnosti i nagoni, a ne intelekt i moral. Svaki od tih likova postupa onako kako je to iz njegova očišta i karaktera najlogičnije i čitatelju najprihvatljivije, sa svakim od njih može se poistovjetiti, a opet ti izbori u sudaru sa svjetovima drugih likova postaju upitnima, pa i tragičnima. U cijelome romanu stalno se događa zlo, ali ni jedan lik nije zao, dapače, svi su uglavnom dobronamjerni.

 | Autor: Instagram @LifeAccordingToJamie Instagram @LifeAccordingToJamie

U tome se sastoji Faberovo majstorstvo. Svaka Čehovljeva puška na zidu opali petsto stranica poslije, svaka rečenica vrati se negdje kao bumerang, svaka logična odluka negdje nekome presuđuje, bila ona povlačenje cijevi za isušivanje prostorije, ostavljanje trule stube godinama nepopravljenom ili uzimanje kočijaša u službu. Faber se neumorno vozi od vrha do dna: od neustrašivih opisa erotskih susreta najizravnijim rječnikom do kićenoga izražavanja plemstva, njihovih složenih jela i još složenijih odjevnih predmeta.

Od raskoši viktorijanske romančine do suvremenih rezova i fleševa, od enciklopedijskog istraživanja do zvukovne plastičnosti crtanog filma, ova knjiga ima sve, pa i napetost kriminalnog romana, iako to nije. U klasičnome krimiću zločin je anomalija u odnosu prema uređenome svijetu, a cilj je riješiti zločin i tako ga uklopiti u uređeni svijet. A u ovome romanu cijeli je svijet kriminalno neuređen i prema toj činjenici jednako su nemoćne i anglikanska i katolička crkva.

Emily Henry: 'Čitam te kao knjigu' Možda vas zanima... 'Čitam te kao knjigu' autorice Emily Henry novi je hit naslov koji osvaja duhovitom i nježnom romansom Rubrika Life&style Life&style

Michel Faber autor je devet knjiga, među kojima se ističu romani Ispod kože, Vatreno evanđelje, Knjiga neobičnih novotarija te svjetski bestseler 'Grimizna i bijela latica'. Osvojio je više nagrada za pripovijetke. Riječima Guardianova kritičara, “to je čovjek koji bi se mogao natjecati s Josephom Conradom u pisanju savršene rečenice”. Rođen u Nizozemskoj, odrastao u Australiji, Michael Faber živi u Škotskoj.
 

Komentari 0