Life&style

Veliko istraživanje otkrilo omiljene stilove arhitekture u svijetu: Hrvati obožavaju viktorijanski stil

  • Stilova u arhitekturi ima pravo mnoštvo te danas možemo uživati u doista raznovrsnim umjetnostima projektiranja građevina
  • Novo zanimljivo istraživanje provedeno ispitivanjem društvenih mreža u 54 zemlje otkriva koji su stilovi gradnje omiljeni u pojedinim državama
  • Gtički stil je među najomiljenijim u svijetu, dok u Hrvatskoj ljubitelji umjetnosti i arhitekture preferiraju viktorijanski stil

Svijet je prepun predivnih stilova u arhitekturi, a u koju god zemlju da otputujemo susrest ćemo se s nečim drugačijim, svojstvenim tom području. Arhitektonski stilovi pod utjecajem su povijesnih i kulturnih pokreta stvorenih tijekom godina te svaki ima svoje posebne značajke.

Od Bauhausa do suvremene arhitekture, svjetski krajolici prepuni su različitih arhitektonskih stilova. Tako ne možemo sve pronaći na jednom mjestu, a neke su zemlje podložnije korištenju pojedinih stilova.

Suvremeni arhitektonski stil | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Suvremeni arhitektonski stil

Koristeći podatke na društvenim mrežama, novo istraživanje koje je provela stranica comparethemarket u 54 zemlje, otkrilo je koji su to arhitektonski stilovi najomiljeniji, a koji su manje dragi stanovnicima pojedinih zemalja. Hrvatska je također bila uključena u istraživanje.

Arhitektonski stilovi koji se ljudima najviše sviđaju

Arhitektonski stilovi | Autor: comparethemarket.com.au comparethemarket.com.au

Istraživanjem se htjelo otkriti koji su to stilovi gradnje koje stanovnici diljem Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Europe najviše vole. Arhitektura i dizajn razlikuju se po državama, od tudorskog stila u Velikoj Britaniji, preko gotičkih građevina u Španjolskoj, postoji toliko različitih arhitektonskih stilova, no samo neki od njih našli su se u vrhu po tome koliko se sviđaju ljudima.

Gotički stil uvjerljivo drži prvo mjesto po omiljenom stilu u čak 13 zemalja. Mnoge ovaj stil arhitekture nastavlja oduševljavati, a među zemljama u kojima je na prvom mjestu su Francuska, Grčka, Rumunjska, Norveška i Češka. U gotičkom stilu veliku ulogu ima kamen i tehnike zidanja, a često je vidljiv na crkvama i katedralama diljem Europe.

Stilovi u arhitekturi | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Suvremeni stil drži prvo mjesto u pet zemalja, većinom u istočnoj Europi, a odlikuju ga pojednostavljene arhitektonske karakteristike, kao i korištenje stakla. 

Viktorijanska arhitektura prema rezultatima istraživanja, omiljeni je arhitektonski dizajn u Hrvatskoj te se o njoj Hrvati najviše pozitivno izražavaju na internetu. Viktorijanska arhitektura potekla je iz Engleske, zanimljivih je boja i ukrasa, a omiljena je i u Albaniji, Austriji te Sloveniji.

Viktorijanski stil u arhitekturi | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Viktorijanski stil u arhitekturi

Među omiljenim arhitektonskim stilovima još je moderna arhitektura, koja kombinira tehnologiju i funkcionalnost te je obožavaju u sedam zemalja te barokni stil, koji je sličan gotičkom, ali uzima motive iz emotivne talijanske kulture i najpopularniji je u Lihtenštajnu!

Možda vas zanima Dizajn: Stari omoti Jugotonovih vinil ploča i nostalgija na izložbi Ivana Ivezića Rubrika Life&style Life&style

Arhitektonski stilovi koji se ljudima najmanje sviđaju

Arhitektonski stilovi | Autor: comparethemarket.com.au comparethemarket.com.au

Kolonijalni stil drži prvo mjesto te je najviše spominjan na društvenim mrežama u negativnom kontekstu. Čak 23 od 54 zemlje koje su bile dio istraživanja ne vole kolonijalni stil. Ovaj stil nastao je tako što je inspiracija građevinama i dizajnom iz zemlje koja je bila kolonizator prenešena u koloniju te zemlje.

Moderna arhitektura je na drugom mjestu, s 12 zemalja kojima nije među najdražima, uključujući Portugal, Dansku i Finsku. Modernu arhitekturu odlikuju staklene i čelične zgrade i visoki neboderi te je stil po kojem će 2000-e biti zapamćene.

Stilovi u arhitekturi | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Postmoderna arhitektura i tudorski stil također su na listi najmanje omiljenih arhitektonskih stilova. Postmodernizam ne vole u Njemačkoj, Španjolskoj i Francuskoj, između ostalih, dok prepoznatljivi tudorski stil nije omiljen u Turskoj.

Možda vas zanima Skandinavski dizajn interijera: 12 ključnih pravila uređenja skandinavskih obiteljskih domova Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram@gisou

Komentari 0