Life&style

Skandinavski dizajn interijera: 12 ključnih pravila uređenja skandinavskih obiteljskih domova

  • Skandinavski stil u uređenju interijera mnogima je omiljeni budući da je jednostavne ljepote i funkcionalnosti
  • Ovakav dizajn prisutan je u domovima diljem svijeta, a mnogi dizajni namještaja stvorili su upravo Skandinavci poput Alvara Aalta, Aren Jacobsen, Hansa Wegnera i naravno najpoznatijeg, švedske robne kuće Ikea
  • No, što zapravo skandinavski stil čini toliko posebnim i chic te kako je u skandinavskim domovima uravnotežen stil i funkcionalnost, donosimo ti u nastavku!
  • Pročitaj više: 4 trenda dizajna interijera za održivi dom koji može izgledati vrlo luksuzno

Skandinavski stil uređenja doma poznat je i prepoznatljiv diljem svijeta, a mnogi su ga ukomponirali i u vlastite domove. Jednostavan stil koji odlikuje funkcionalnost prije svega, u sebi ima isprepletenu i filozofiju življenja, popularni hygge, koja na prvo mjesto stavlja udobnost.

Skandinavski dom mjesto je za život

Iako mnogo ulažu u svoje domove, većina Skandinavaca opuštena je po pitanju što njihova djeca smiju ili ne smiju raditi u njihovom domu, koji prvenstveno namijenjen življenju. No, iako su opušteni po pitanju korištenja većine namještaja, ipak paze na jednu stvar, a to je navika izuvanja cipela kod ulaska u kuću, što djeca uče od malih nogu.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Funkcionalnost uvijek ima prednost kod Skandinavaca

Skandinavski dom prije svega je praktičan, a tek onda estetski ugodan oku, kažu dizajneri interijera. Sve se vrlo dobro održava te se pazi na urednost, što onda uvelike pomaže ostaviti i dojam udobnosti unutar takvog doma.

U skandinavskim interijerima dominiraju blijede palete boja

Bijeli ili svijetliji tonovi dominatni su i poželjni zbog dugih, mračnih zima na skandinavskom području. Bijeli zidovi, ukrasi, ali i namještaj stoga povećavaju dostupnu prirodnu svjetlost unutar skandinavskih domova. Svjetliji tonovi pozitivnije utječu i na raspoloženje, što je još jedan od razloga korištenja.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Iako svjetle nijanse prevladavaju, ne boje se koristiti boje i uzorke!

Skandinavski dizajn ne sastoji se samo od namještaja blijedih boja te bijele estetike, već je poznat i po korištenju razigranih boja! Tekstilna tvrtka Marimekko i dizajner materijala Josef Frank oboje su potekli iz Skandinavije. Dizajneri interijera naglašavaju kako uzorci Josefa Franka stvaraju dobro raspoloženje i sretnu okolinu za prostor u kojem su korišteni.

Boja zidova u trendu Možda vas zanima Jednu boju za zidove je poželjno izbjegavati jer je depresivna, otkriva dizajner interijera Rubrika Life&style Life&style

Osvjetljenje je od iznimne važnosti u uređenju skandinavskih interijera

Skandinavci koriste osvjetljenje kako bi stvorili intimnu i ugodnu atmosferu, što je vrlo važno kako bi što lakše prebrodili tamne zimske dane. Meko, prigušeno svjetlo i svijeće stvaraju ugodan, topli sjaj.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Priroda ulazi i u interijer skandinavskih domova

Skandinavske culture imaju snažnu povezanost s prirodom, što je vidljivo i u uređenju njihovih domova. Prirodni tonovi drva često se mogu vidjeti u njihovom namještaju, a dijelovi drveća i prirode nerijetko se mogu vidjeti i kao dio dekora jer daju posebno topao i prirodan osjećaj.

Hygge je uvijek u trendu u skandinavskom uređenju prostora

Filozofija hyggea u Skandinaviji je zapravo način života, a označava naglašavanje kvalitet udobnosti i komforta prije svega. Skandinavci uživaju u ugodnoj atmosferi s prijateljima i obitelji, koja ih čini bliskima i pruža im osjećaj zadovoljstva.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Skandinavci cijene kvalitetu

Kvalitetu uvijek stavljaju na prvo mjesto, ispred kvantitete jer vjeruju da to stvara prostor u kojem se i fizički i psihički bolje osjećaju te to pravilo provode kroz cijeli dom pa tako i u garderobu, ali i dječje igračke. Kvalitetnije stvari traju duže te se čak mogu i proslijediti, a jednako lijepo dekoriraju prostor. 

U skandinavskim domovima ne love se trendovi

Unatoč velikoj popularnost Ikee, Skandinavci izbjegavaju trendi i jeftiniji namještaj jer više vole uložiti u bezvremenske i kvalitetne komade namještaja u kojima će i mnoge buduće generacije moći uživati. Smatraju kako je jeftino zapravo skupo budući da se stalno treba mijenjati ili obnavljati.

Čak i skandinavske obitelji imaju nered u svom domu

Čini se da je posjedovanje sitnih stvarčica koje nam nekad nečemu posluže univerzalni problem pa čak i Skandinavcima. Oni to rješavaju tako da i djecu uče da pospremaju za sobom, pomoću spremišta namijenjenih pojedinim stvarima do kojih i djeca mogu dosegnuti te vratiti stvari na svoje mjesto.

I tekstura je važna u skandinavskom interijeru

Prirodni materijali i površine bogati teksturom, poput drva, kamena, pamuka, vune i lana pomažu pridonijeti dubini prostora te su izrazito korišteni u skandinavskom uređenju doma. Teksturi pojedinog prostora može se pridonijeti i korištenjem ukrasnih jastuka i tepiha koji će dodati toplinu i mekoću prostoriji.

Razgledavanje životnog prostora kad je netko u posjeti

Kod Skandinavaca je uobičajeno da domaćini svojim gostima pruže obilazak njihovog doma kako bi gosti znali gdje se što nalazi, ali bolje shvatili uređenje njihovog prostora te kako je povezan s njima samima.

Možda vas zanima Ovo ćemo isprobati! 8 feng shui pravila koja trebaš slijediti za sretan i bogat dom Rubrika Life&style Life&style
 
Photo: Instagram @my_taste.of.living

Komentari 0