Life&style

Ovo ćemo isprobati! 8 feng shui pravila koja trebaš slijediti za sretan i bogat dom

  • Znaš li što je feng shui i koja pravila u ovoj filozofiji uređenju doma trebaš slijediti za harmoniju i ravnotežu?
  • Dom je odraz svojih stanara, a o tome kako je uređen tvoj i pratiš li pravila feng shuija, može ovisiti i koliko ćeš biti sretna i zadovoljna
  • Ako je vjerovati feng shuiju, nije svejedno koje boje prevladavaju niti kako je namještaj raspoređen u tvom dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kupaonici

"Van sa starim, unutra s novim" ne može biti točnija kada je stanovanje u pitanju. Ako se pitaš kako udahnuti više života u prostor kako bi se stvorila sretna i zdrava atmosfera, tu ti može pomoći filozofija o uređenju doma, feng shui.

Dom je refleksija njegovih stanara, tako da ako je bilo koji dio prostora zapostavljen, nedostaje ili ima negativnu energiju, to će se odraziti i na ljude koji u njemu žive.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Feng shui uređenje doma

Je li tvoj životni prostor prenatrpan ili energija slobodno teče, na kojem je mjestu krevet i kako imaš posložene biljke bitni su dijelovi feng shuija čiji je cilj ostvariti balans životnog i radnog prostora te održavanje te harmonije. Svakome od nas cilj je dom pretvoriti u oazu sigurnosti, sreće i mira, a feng shui svakako nam u tome može pomoći.

Što je feng shui?

Feng shui u prijevodu s kineskog znači vjetar voda te je drevna vještina uređenja doma orijentirana na harmoniju, opuštanje i uživanje u pozitivnoj energiji što otvara mogućnosti za uspješnije djelovanje na svim životnim poljima. 

Feng shui temelji se na otključavanju protoka energije, pronalaženju optimalnih položaja za svaki predmet u domu te održavanju pozitivnih osjećaja i energije.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Feng shui uređenje doma

Feng shui filozofija nema stroga pravila i može se primijeniti u baš svakom tipu uređenja doma i prilagoditi se tom prostoru skladno tvojim preferencijama u uređenju, načinu života i budžetu!

Pravila feng shuija

Pravila feng shuija zapravo su dosta jednostavna i temelje se na dva osnovna čimbenika koji su od velike važnosti za pravilno postizanje filozofije feng shuija u tvom domu, a to su ravnoteža i harmonija.

Feng shui sadrži određene formule i prijedloge za uređenje doma i uspješno postizanje upravo te harmonije i ravnoteže bez obzira na tvoj stil uređenja doma.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Pravila feng shuija

Kod feng shuija uz raščišćavanje životnog prostora potrebno je i sebe osloboditi negativnih misli kako bi se ostvario slobodan protok pozitivne energije. 

Feng shui ekspertica, Priya Sher objasnila je i preporučila nekoliko savjeta i osnovnih feng shui principa za postizanje feng shuija u tvom domu, a mi ti ih donosimo u nastavku! Možeš ih slijediti bez obzira na orijentaciju tvog doma!

1. Održavaj ulazna vrata u u savršenom stanju za feng shui odmah pri ulasku u tvoj dom

Prema feng shuiju, ulazna vrata simbol su bogatstva i uspjeha te nikad ne bi smjela biti prljava i uvijek bi trebala biti u izvrsnom stanju. Kako bi privukla dobru i pozitivnu energiju, postavi oko njih biljke i cvijeće te na njih usmjeri svjetlost. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Pravila feng shuija za ulazna vrata

2. Spremi i uredi hodnik za idealan feng shui dom

Hodnik predstavlja prilike, a za njihovo ostvarivanje i olakšani protok pozitivne energije mora biti čist i uredan. Potrudi se da ne bude zatrpan tako da energija može cirkulirati kroz njega. Stavi kapute i cipele u ormare, tako da ne sputavaju energiju.

Kako bi aktivirala pozitivnu energiju i privukla svjetlost u hodniku, postavi ogledalo i svježe cvijeće, ono uvijek brzo podigne energiju prostora. Taj dio prema feng shuiju bitan je za zdrav i miran dom.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Feng shui pravila za hodnik

3. Spriječi "sukob" štednjaka i sudopera kod feng shui kuhinje

Kuhinja je "srce" svakog doma te je dosta bitno da je uređena prema pravilima feng shuija. Pa u slučaju da postaviš ova dva kuhinjska elementa jedan nasuprot drugoga, to može voditi do svađa jer se konstantno sukobljuju voda i vatra.

Boje kuhinje su jednako bitne; trebalo bi izbjegavati previše crne i crvene jer također vode do sukoba. Pozicija pećnice je isto važna i ona ne bi trebala biti ispod prozora ili preko puta ulaznih vrata.

Kuhinja je vitalan prostor jer njena energija predstavlja harmoniju odnosa i nutricionizam - ako nije harmonična, parovi će se puno svađati!

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Feng shui pravila za uređenje kuhinje

 

4. Optimalan raspored u dnevnom boravku za pravi feng shui kuhinje

Potrudi se da je namještaj u dnevnom boravku proporcionalan prostoru. Nemoj blokirati vrata namještajem, a sofu stavi uza zid kako bi stanari dobili osjećaj podrške.

Namještaj postavljen uz zid u dnevnom boravku prema feng shuiju predstavlja i sigurnost i zaštitu od onoga što ne vidimo iza naših leđa. Kako bi aktivirala energiju bogatstva, postavi lampu u kut sobe, dijagonalno od vrata na drugom kraju sobe.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Feng shui pravila za dnevni boravak

5. Reflektiraj svjetlo u blagovaonici za slobodan protok energije uz feng shui

Blagovaonica ili samo stol su bitan aspekt u feng shuiju jer je to prostor koji ti omogućuje da se koncentriraš na ono što jedeš. Kako bi optimizirala energiju u ovom prostoru, postavi ogledalo preko puta stola kako bi ga reflektiralo i postavi svježe cvijeće na stol.

Također, za slobodno proticanje pozitivne energije blagovaonica treba biti dobro osvijetljena i prepuna svježine kako bi se za stolom razvijali zdravi i iskreni odnosi.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Feng shui blagovaonica

6. Za postizanje feng shui spavaće sobe održavaj ju neutralnom 

Kako bi ohrabrila zdrav san, spavaća soba prema feng shuiju treba biti u svijetloj neutralnoj boji, a kreveti moraju imati uzglavlje i biti postavljeni uz čvrsti zid. Idealno, krevet ne bi smio biti u istoj liniji u kojoj su ulazna vrata sobe.

Postavi noćne ormariće sa svake strane kreveta kako bi dobila podršku, a i drugi predmeti u paru bitni su jer simboliziraju sklad i ljubav.

Postaviš li kakvu neobičnu, zakrivljenu, lampu na noćni ormarić i uz to staviš mirisne svijeće, potaknut ćeš i romantičnu energiju.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Feng shui spavaća soba

7. Kupaonica prema feng shuiju uvijek treba biti zatvorena zbog zadržavanja negativne energije

Uvijek održavaj kupaonicu čistom, sa zatvorenim vratima i poklopljenom WC školjkom. Kupaonica se prema feng shuiju smatra mjestom gdje se skuplja negativna energija budući da se u njoj rješavamo nečistoća.

Ovo je prostorija u kojoj se bogatstvo može iscijediti, pa postavi i neke biljke u prostoriju - recimo one koje moraju biti namočene u vodu, jer one usporavaju gubljenje bogatstva.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou Feng shui kupaonica

8. Uredan vrt vrlo je važan prema feng shuiju za biljke

Vrt ispred kuće predstavlja tvoju budućnost pa se potrudi da je uvijek prelijep. Posadi lijepo cvijeće i biljke te ga uvijek održavaj urednim.

Vrt iza kuće predstavlja i zdravlje i bogatstvo pazi da je i on u dobrom stanju. Ograde oko vrta također moraju biti održavane kako bi pružale podršku stanarima. 

Osim u vrtu, biljke je važno imati i unutar doma, jer unose životnu energiju u tvoj prostor. Svakako je vrlo bitno onda i pravilno brinuti o njima kako ne bi narušavale feng shui harmoniju tvog doma.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Feng shui vrt

 

Photo: Instagram@gisou

Komentari 0