Life&style
Što uređenje tvog doma otrkiva o tvom karakteru

Minimalizam ili više voliš retro? Što uređenje doma otkriva o tebi kao osobi

  • Kako izgleda tvoj dom? Uredan, praznih površina i strogih linija ili načičkan s puno ukrasa, udoban i topao? 
  • Kakvo ozračje vlada u naša četiri zida ne govori samo o našoj estetici nego i o nama samima
  • Je li tvoj dom minimalistički ili veseli boho, tradicionalan ili više retro i što pritom otkriva o tebi?

Naš dom je mjesto gdje se, u idealnom slučaju, osjećamo najugodnije i gdje možemo biti potpuno svoji. Zato način na koji ga opremamo, uređujemo i ukrašavamo puno govori o nama kao ljudima. Koji stil interijera preferiramo? Sviđa li nam se prostorija puna suvenira ili nam je draže da je sve prazno? Pogled u tuđu dnevnu sobu može biti vrlo informativan.

Način na koji dizajniramo svoj dom stoga je usko povezan s našom osobnošću. Barem tako misli američka stručnjakinja za dizajn interijera Alessandra Wood. Na temelju osobina ličnosti, tzv. Big Five ili "pet velikih" u psihologiji: ekstroverzija, ugodnost, savjesnost, emocionalna stabilnost (neuroticizam) i intelekt/otovrenost prema iskustivma - povezala je stilove uređenja s karakternim osobinama. Zanimljivo... Evo što tvoj stil opremanja doma otkriva o tvojoj osobnosti...

Čisto + minimalistički

U tvom domu nema mjesta za puno ukrasa, razigrane dizajne i puno žarkih boja? Vjerojatno ni u tvojoj glavi. Oni koji nemaju mjesta za nepotrebne stvari na svom namještaju obično traže mir i tišinu. Ako su tvoja četiri zida čista, više si introvertirana i analitična osoba koju se može opisati kao tihu, rezerviranu. Učinkovitost ti je najvažnija. Međutim, ponekad ti nedostaje fleksibilnosti.

Ugodna seoska kuća

Glavna stvar je da tvoj dom bude topao, ugodan i privlačan? Onda vjerojatno voliš imati goste i brinuti se o njima. Ekstrovertna si, ali ne želiš nužno biti u centru pažnje. Osjećaš se ugodnije kada se možeš brinuti o drugima iz prikrajka. Prizemna si, autentična i vjerojatno tradicionalna osoba. 

Ovaj ludi, eklektični, optimistični stil uređenja doma vratio se iz 70-ih. Mnogi su ostali bez riječi

Eklektičan boho stil

Svatko tko svoja četiri zida opremi u eklektičnom boho stilu je slobodan duh. Voliš puno putovati. Sa svojih putovanja redovito nosiš suvenire - od malog Bude do velikih komada namještaja. Emotivno si povezana s tim suvenirima i trebali bi pokazati tko si i što ti je važno. Živiš prilično nekonvencionalno i vjerojatno nemaš uredski posao od devet do pet. 

Moderan retro izgled

Voliš elegantni dizajnerski namještaj iz sredine stoljeća i uvijek tražiš originale iz tog razdoblja? Onda si esteta u svim situacijama, jako si orijentirana na detalje i perfekcionist si. Voliš planirati i organizirati stvari. Ponekad, međutim, živiš malo previše u budućnosti, a premalo u sadašnjosti.

Par iz Srbije napravio čudesni make-over kuće iz 50-ih, detalji pršte od kreativnosti

Prizemno + tradicionalno

Ako u tvom domu prevladavaju klasični komadi namještaja, izrađeni od tamnog drva, ti si, slično svom stilu opremanja, tradicionalna osoba. Pridaješ veliku važnost starim vrijednostima i konzervativna si. U početku si obično skeptična prema promjenama. Osjećaš se vrlo ugodno u svojoj zoni udobnosti. Na tebe se svatko može u potpunosti osloniti.

Photo: Shutterstock

Komentari 0