Life&style

Focaccia inspirirana Van Goghom izgleda toliko divno da ne bismo imali srca pojesti je. Evo recepta

  • Talijanska je kuhinja među najpoznatijima i najobožavanijima od svih koje postoje pa ne iznenađuje što još nismo naletjeli na talijansko jelo koje nije užitak za sva osjetila
  • Recepata za slavna jela ima beskonačno puno jer svaki kutak Italije tjestenine, pizze i focaccie priprema na svoj način, a nama se jako svidio recept za focacciu apalačanske food blogerice
  • Osim što ju je pretvorila u pravo kulinarsko umjetničko djelo, njezina je focaccia zdravija od bilo koje druge i to zahvaljujući jednom veoma dragocjenom sastojku

Izdvojiti kao posebno bilo koje jelo iz talijanske kuhinje gotovo je nemoguć i izrazito nezahvalan zadatak, budući da je riječ o zemlji čiji su gradovi redovito uvršteni među najvažnija gastro odredišta u svijetu, čija je kuhinja među najpoznatijima i najobožavanijima od svih koje postoje te zemlji u kojoj je gastronomija jedan od kamena temeljaca nacionalnog identiteta.

Recepata za slavna jela vjerojatno ima tek neznatno manje nego samih Talijana pa tako svaki kutak Italije tjestenine, pizze i focaccie priprema na svoj način, no neovisno o različitim preferencijama, još nam se nije dogodilo da smo naletjeli na talijansko jelo koje nije užitak za sva osjetila. A upravo bi se tim riječima mogla opisati i focaccia koja, osim što je preukusna te sadrži jednu vrlo korisnu  supernamirnicu, i senzacionalno izgleda!

Jednu od najšarmantnijih interpretacija poznate talijanske pogače koja datira iz dalekog 14. stoljeća osmislila je Lauren May (Must Love Herbs), apalačanska food blogerica koja i inače svakodnevno priprema slatka i slana jela koja, prema našem skromnom mišljenju, izgledaju toliko prekrasno da ne bismo imali srca pojesti ih. Ona je focacciu s prahom cvijeta plavog graška u glavnoj ulozi pretvorila u pravo umjetničko djelo, a inspiracija joj je bilo ni manje ni više no remek djelo velikog Van Gogha.

Možda vas zanima Špageti s limunom - zašto su društvene mreže poludjele za ovim talijanskim receptom? Rubrika Life&style Life&style

Što se spomenute supernamirnice tiče, u pitanju je plavi grašak koji, za razliku od puno učestalijeg zelenog, dolazi od prekrasnog plavog cvijeta koji raste u tropskim krajevima, a tek pola žličice praha dnevno dovoljno je da od njega imamo brojne koristi. Bogat je vitaminima A, C i E te k tome osnažuje naš imunološki sustav, pomaže u stvaranju kolagena i elastina, pozitivno utječe na vitalnost mozga, sprječava bolove u želucu, zaustavlja konvulzije, blagotvorno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila te ima antidepresivni i antistresni učinak, a zbog čega ga se sve češće koristi kao boju za hranu ili dodatak omiljenim napitcima. Upravo je zahvaljujući njemu ova focaccia prekrasne modre boje, ali i što je puno važnije - zdravija od bilo koje druge!

 | Autor: Instagram @mustloveherbs Instagram @mustloveherbs Foto: Instagram @mustloveherbs

Sastojci:

1 instant kvasac
2 žličice šećera
1,5 šalica tople (ne vruće) vode
4 šalice brašna
1 žlica praha cvijeta plavog graška
2 žličice soli 
1/2 šalice maslinovog ulja 
Jestivo cvijeće za dekoraciju

Priprema:

1. U posudi pomiješamo kvasac, šećer i toplu vodu te pripremljeni kvasac ostavimo sa strane otprilike 15 minuta da miruje dok se ne zapjeni

2. Za to vrijeme u posudi pomiješamo brašno, sol, maslinovo ulje i prah cvijeta plavog graška dok se svi sastojci ne sjedine

3. Suhim sastojcima dodamo smjesu kvasca i tijesto dobro izmiješamo 

4. Tijesto oblikujemo u kuglu i ostavimo ga u nauljenoj zdjeli da odstoji i digne se otprilike 1,5-2 sata

5. Pećnicu zagrijemo na 200° i dno kalupa za pečenje premažemo maslinovim uljem

6. Tijesto izlijemo na sredinu kalupa i rukama ga nježno raširimo tako da dodiruje stranice posude, a zatim ga ponovno prekrijemo i ostavimo da odstoji još 30 minuta

7. Gornju stranu tijesta premažemo maslinovim uljem, a zatim ga ukrasimo po želji. Možemo koristiti razne namirnice poput paprike, rajčice, začinskog bilja, jestivog cvijeća, luka, zelja... i sl.

8. Za kraj po tijestu pospemo prstohvat soli te focacciu stavimo peći na 20-30 minuta odnosno dok ne porumeni

9. Prije posluživanja, focacciu ostavimo da se malo ohladi 

Možda vas zanima Svilena carbonara – recept koji je okončao raspravu treba li stavljati vrhnje u carbonaru ili ne Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @mustloveherbs

Komentari 0