Life&style

Svilena carbonara – recept koji je okončao raspravu treba li stavljati vrhnje u carbonaru ili ne

Njezin recept za carbonaru pun je žumanjaka i više je od kremastog (i to bez vrhnja, koje većina ljudi stavlja upravo zbog kremoznosti jela!), a ujedno s opojnom mješavinom svježe mljevenog papra. Nije nalik nijednoj carbonari sa sljepljenim grudama koju smo dosa probali.

Trikovi? Barbara ne stavlja većinu bjelanjaka jer razrjeđuju umak. Previše sira, posebno dodanog odjednom, ga zgušnjava, pa postupno dodaje Pecorino dok miješa tjesteninu kako bi postigla pravu gustoću (umak bi trebao biti dovoljno tekuć da ravnomjerno prožme tjesteninu).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Parm (@parm)

Na koncu, vrijedi isprobati ovaj recept jer, kažu svi koji su ga probali, da je apsolutno fantastičan.

Možda vas zanima Spaghetti al limone - tjestenina koja je osvojila srca gurmana okusom i jednostavnošću Rubrika Life&style Life&style

Sastojci za 4 osobe:

  • 120 g guancialea (u soli sušene svinjske obrazine) ili pancete, izrezane na kockice
  • 7 većih žumanjaka
  • 1 veliko jaje
  • 450 g tjestenine rigatoni
  • sol
  • 65 g sitno ribanog pecorina ili parmezana za umak i još dodatno za posipati u tanjuru
  • 2 žličice svježe mljevenog crnog papra (ili 3/4 žličice svježe mljevenog zelenog papra u zrnu + 3/4 žličice svježe mljevenog ružičastog papra + 1/2 žličice svježe mljevenog bijelog papra)

 | Autor: Unsplash / Brooke Lark Unsplash / Brooke Lark

Priprema:

  1. Stavi pancetu u veliku tavu na srednje jaku vatru. Kuhaj uz često miješanje dok se masnoća ne otopi, ali panceta ne porumeni, oko 5 minuta. Ulij u sito postavljeno iznad male zdjelice i ostavi ocijeđenu smjesu sa strane. Zatim prebaci pancetu u veliku zdjelu i pusti da se malo ohladi. Dodaj žumanjke i jaje u zdjelu te ih umuti za miješanje.
  2. U međuvremenu skuhaj tjesteninu u velikom loncu u kipućoj slanoj vodi, povremeno miješajući, dok ne postane al dente. Ocijedi i ostavi 1/2 šalice tekućine od kuhanja.
  3. U smjesu jaja odmah dodaj rigatone, 2 žlice tekućineod  kuhanja tjestenine i 1 žličicu masnoće od prženja pancete i promiješaj. Radeći u 3 koraka, postupno dodaj pecorino (ili parmezan), miješajući da se svaki put dokraja otopi. Dodaj papar. Miješaj dok se umak ne zgusne, dodajući još vode od tjesteninu (pune žlice ako je potrebno). Začini po ukusu solju
  4. Podijeli u tanjure. Ukrasi pecorinom.

 

Photo: Unsplash / Jay Wennington
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Bella carbonara