Beauty

Nutricionisti otkrivaju 15 namirnica za zdravu i blistavu kožu

  • Ako se u posljednjih nekoliko mjeseci pogoršalo stanje tvoje kože, nemoj se živcirati
  • Naime, zdravlje i sjaj kože počinju 'iznutra'
  • Otkrit ćemo ti 15 supernamirnica koje poboljšavaju zdravlje tvoje kože 

Svi znamo da zdravlje kože počinje 'iznutra', odnosno, možeš koristiti sve najbolje proizvode za njegu kože koje su odobrili dermatolozi, ali ako se ne hraniš dobro, to će se vidjeti na tvojo koži. Jesi li znala da postoje određene namirnice koje će ti pomoći da poboljšaš zdravlje svoje kože bolje i brže od drugih?

Ovo je najbolja superhrana za blistavu kožu...

1. Losos

Losos i druge masne ribe sadrže puno omega-3 masnih kiselina koje su vrlo učinkovite za održavanje zdrave, blistave kože. Ne samo da je jedan od najmoćnijih izvora protuupalnih omega-3 masnih kiselina, losos također sadrži DHA i EPA koji potiču zdravu kožu štiteći integritet staničnih membrana, što pak štiti od preranog starenja.

2. Orasi

Orasi su puni omega-3 masnih kiselina pa ako si vegetarijanka, orasi su izvrsna alternativa za unos dnevne doze korisnih masnih kiselina. Omega-3 odgovorna je za zdravlje stanične membrane koja utječe na sposobnost stanice da zadrži vodu - čineći je hidratiziranom i mekom. Također može stvoriti ujednačeniji ton i smanjiti broj akni istovremeno se boreći protiv suhoće i upale te također štiti kožu od izlaganja UV zrakama.

Možda vas zanima Minimum makeupa, nježni valovi, sjajna koža i prirodan izgled. Novi beauty trend povezuju s - vanilijom Rubrika Beauty Beauty

3. Chia sjemenke

Chia sjemenke su dobar izvor vlakana, a također zadržavaju vodu, što pomaže hidratizirati kožu i smanjiti upalu. Chia sjemenke također su se pokazale općenito korisnima za cjelokupno zdravlje, što je usko povezano sa zdravljem kože. Istraživanja pokazuju da bakterije koje žive u debelom crijevu mogu imati pozitivan utjecaj na mikrobiom kože. Dakle, hrana koja je dobra za crijeva također će učiniti čuda za kožu.

4. Batat

Crveno i narančasto povrće sadrži likopen, hranjivu tvar koja pomaže u sprječavanju promjene boje kože, promjena teksture, finih linija i bora. Malo je namirnica tako bogato tim tvarima kao pečeni batat. Samo pola srednjeg krumpira osigurava 200% dnevnog preporučenog unosa.

 | Autor:

5. Mahunarke 

Mahunarke, poput graha, graška i leće, sadrže puno mikronutrijenata koji mogu biti vrlo korisni za kožu i crijeva. Vitamin B u mahunarkama odgovoran je za promicanje zdrave stanične izmjene, smanjenje prištića i podupiranje zdrave proizvodnje kolagena.

6. Naranče

Naranče su jedan od najpoznatijih izvora vitamina C. Osim toga, naranče su jedno od najboljih voća za blistavu kožu. Ovo supervoće dokazano potiče stvaranje kolagena, poboljšava hidrataciju kože i pospješuje zacjeljivanje rana.

7. Zeleni čaj

Zeleni čaj prepun je antioksidansa koji mogu tvoju kožu osloboditi bilo kakvog začepljenja i zaštititi od štetnih faktora iz okoliša. Rezultat? Sjajan i zdrav ten. Skuhaj si šalicu ovog čaja i gledaj kako ti koža blista.

 | Autor:

8. Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima i vitaminima koji mogu pomoći u jačanju kolagenih vlakana u našoj koži i dati joj zdrav sjaj. Možeš uključiti ove bobičaste plodove u svoju prehranu (ukusne su u smoothieju) ili na lice nanijeti masku od zgnječenih borovnica i jogurta za trenutačni sjaj.

9. Avokado

Omiljeno voće za užinu bogato je mononezasićenim masnim kiselinama za koje je dokazano da hidratiziraju i štite kožu smanjujući rizik od preranog starenja uzrokovanog ultraljubičastim zračenjem. Avokado je također vrlo učinkovit u povećanju razine hidratacije kože i smanjenju upale.

10. Rajčice

Rajčice sadrže puno hranjivog sastojka likopena koji pomaže u jačanju snage kolagena i bori se protiv oksidirajućeg učinka UV zraka tako da ublažava negativan učinak slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože.

11. Brazilski oraščići

Samo dva brazilska oraha dnevno mogu te opskrbiti s preporučenom količinom selena, minerala koji pomaže u očuvanju elastina, proteina koji kožu održava glatkom i zategnutom. Brazilski oraščići također su puni vitamina E koji održava tvoju kožu vlažnom te bakra koji podržava proizvodnju melanina, spoja koji također štiti kožu od štetnih učinaka UV zraka.

12. Kurkuma

Kurkuma je dobro poznata superhrana. Osim što navodno pomaže u zaštiti od karcinoma i smanjuje bol, ovaj začin je učinkovit u zaštiti kože. Kurkuma je prepuna kurkumina. Ovaj aktivni antioksidans dokazano je jedan od najučinkovitijih protuupalnih lijekova koji postoje. Dodaj je hrani, pij kao čaj ili koristi u obliku suplementa pa gledaj kako tvoja koža blista.

13. Mrkva

Mrkva ima beta karoten, prirodni zaštitnik od sunca, a i bogata je vitaminom A, koji pomaže u obnavljanju oštećenog kolagena. Mrkva je dobra i za uklanjanje prištića. Naime, puna je beta-karotena i vitamina A, antioksidansa koji potiče obnovu stanica i glavni je sastojak proizvoda za kožu koji sadrže retinol.

 | Autor:

14. Lisnato povrće

Lisnato povrće (poput kupusa, kelja i špinata) spadaju među najbogatije izvore vitamina K, koji pomaže kod zgrušavanja krvi i bržeg ozdravljenja. Kelj je također izvrstan izvor vitamina C koji je izvrstan za posvjetljivanje tena kože.

15. Bademi

Bademi su poznati po svojim ljekovitim svojstvima za kožu. Sadrže velike količine vitamina E koji pomaže u obnavljanju oštećenih stanica i obrani od sunčevih zraka. Vitamin E također djeluje kao antioksidans, djeluje na ograničavanje slobodnih radikala i usporava proces starenja kože. Također može pomoći u promicanju zdravog, ujednačenog tena kože.

 

Maska za lice od kurkume i meda Možda vas zanima Blistavi ten: maska za lice od kurkume i meda osvježit će izgled kože Rubrika Beauty Beauty
Photo: None

Komentari 0