Life&style

Evo zašto bi brownie trebala raditi s tamnom čokoladom. Postoji dobar razlog!

  • Obožavaš brownie? A što ako ti kažemo da ovi kolačići osim što su ukusni mogu postati i zdrav zalogaj
  • Tajna se krije u tome da mliječnu čokoladu u pripremi zamijeniš s tamnom čokoladom i, naravno, budeš umjerena u pojedneoj količini
  • Drevni Maje su čokoladu smatrali hranom bogova, a po svemu sudeći bili su u pravu. Otkrij sve dobre strane tamne čokolade

Brownie je jedan od onih kolača koji obožavaju svi bez obzira na godine. Osim što je ukusan, posebno ako mu dodamo žlicu sladoleda, odlikuje se i time što ga je vrlo ga je lako i pripremiti. Ne čudi stoga što se mnogima nalazi na listi najomiljenijih kolača. No, postoji još jedan razlog zbog kojeg bi dodatno mogla zavoljeti ovu čokoladnu poslasticu. Naime, on može doprinijeti i tvom zdravlju, a prevagu će donijeti samo jedan sastojak!

Riječ je o tamnoj čokoladi, a stručnjaci napominju kako bi upravo nju trebala koristiti pri pripremi ovih kolača. "Ako tražite malu zdravstvenu korist od jedenja čokolade, vrsta koju odaberete je iznimno važna", otkriva dr. Ali Webster te dodaje kako je u ovom slučaju upotreba tamne čokolade znatno bolja opcija jer sadrži veći postotak kakaa te ima dva do tri puta veću količinu flavonoida od mliječne čokolade.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Jogurt, tamna čokolada...Ovih 9 namirnica znanstveno dokazano pomažu protiv tjeskobe i stresa Rubrika Life&style Life&style

Sve dobrobiti tamne čokolade

Istraživanja pokazuju da antioksidansi iz čokolade mogu poboljšati krvni tlak, spriječiti nastanak krvnih ugrušaka, usporiti oksidaciju LDL kolesterola te smanjiti upalne procese. Tamna čokolada također može pomoći u smanjenju rezistencije na inzulin, što je čest problem onima koji pate od dijabetesa tipa 2.

Vrijednost tamne čokolade tu ne prestaje. Ona je istovremeno i sjajan prirodni izvor vlakana, a budući da utječe na rad krvotoka posljedično se to ogleda u poboljšanom radu mozga, pamćenju i raspoloženju. A premda je na zlom glasu kada je riječ o zdravlju zubi, tamna čokolada ne mora nužno loše utjecati na zdravlje naše usne šupljine. Štoviše, pokazalo se da  je 12 grama tamne čokolade dnevno dovoljno za očuvanje zdravlja zubne cakline.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Koja vijest! Ako pomirišeš ovu namirnicu, smanjit će ti se osjećaj gladi Rubrika Life&style Life&style

Ključ zdravlja je u umjerenosti

Pritom je od iznimne važnosti da pri konzumaciji čokolade, makar ona bila tamna, imamo na umu kako je ključ uspjeh u umjerenosti, odnosno kako ne valja pretjerivati budući da to može uzrokovati neželjeni kontraučinak. Ako si u potrazi za novim receptima za ukusne čokoladne kolače zaviri na našu stranicu. Recept za sjajan brownie iz tave očekuje te ovdje, dok u ovom članku možeš pronaći recept za ukusnu čokoladnu tortu.

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0