- Svi žele sjajan bijeli osmijeh bez ijedne mrlje na zubima
- Nažalost, to je nakon jutarnje kave ili čaše crnog vina u hladim jesenskim večerima prilično teška misija
- Međutim, neke namirnice će ti pomoći da „izbijeliš“ zube – mi ćemo ti otkriti koje
Kad upoznamo nekoga, pogledamo mu zube, odnosno, gledamo kako se smije. Nitko ne želi poljubiti nekoga tko ima crne i loše zube. Lijepi, bijeli, a osobito čisti zubi velika su prednost. I naravno da je sjajno bijeli osmijeh kao iz reklame za pastu za zube velika prednost.
Međutim, u stvarnom životu moraju naši zubi puno toga trpjeti, to jest obojenja su sasvim normalna. S druge strane, ne trebamo svaki drugi dan ići k zubaru kako bi nam izbijelio zube.
Jelom do bijelih zuba
Činjenica je da je naša prirodna boja zuba nasljedna i vrlo individualna. Premda zubi s vremenom potamne, to ne znači da nisu zdravi. Osim toga, vrijedi sljedeće: obojenja od prirodne boje nastala su zbog specifične prehrane. Pušenje i konzumacija određenih napitaka krivci su za tamno obojenje zuba – osobito je za to zaslužno crno vino. Međutim, crni čaj i kava također nakon duže konzumacije oboje zube, tvrde stručnjaci. Ali, postoje namirnice koje pomažu da se održi svijetla boja zuba…
• Ananas, na primjer, sadrži enzim bromelain, koji pomaže skinuti plak sa zuba.
• Orašasti plodovi imaju zbog svoje konzistencije lagani „piling učinak“ na zube.
• Jogurt poboljšava zbog svojih kultura pH-vrijednost u našim ustima te se brine za zdravu klimu u ustima.
• Sir sadrži važne minerale poput kalcija i fosfora. Između ostaloga, služe za remineralizaciju zubne cakline – i za svjetlije zube.
• Vitamin C iz naranče, limuna i jagoda djeluje tako da čisti zube. Također se sprječavaju upale zubnog mesa te povećana proizvodnja sline.
• Ako netko dugotrajno želi bijele zube, treba se odreći crnog vina, kave, čokolade, tamnih bobica i nikotina.
Nažalost, ako su zubi već jako i dugo vremena obojanim, pomaže isključivo profesionalno izbjeljivanje.
Prste dalje od ovih namirnica!
Svako malo se pojavljuju neki tračevi o tome kako prašak za pecivo i sok od limuna, sol ili soda bikarbona, izbjeljuju zube. Molimo te da to ne isprobavaš! Sva ta „sredstva“ su prejaka za zubnu caklinu – puno jača od onih koje koristi zubar kod izbjeljivanja – a i manje su učinkovita!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.