Life&style

Namirnice koje ti mogu na prirodan način izbijeliti zube te one od kojih ti zubi potamne

  • Svi žele sjajan bijeli osmijeh bez ijedne mrlje na zubima 
  • Nažalost, to je nakon jutarnje kave ili čaše crnog vina u hladim jesenskim večerima prilično teška misija 
  • Međutim, neke namirnice će ti pomoći da „izbijeliš“ zube – mi ćemo ti otkriti koje 

Kad upoznamo nekoga, pogledamo mu zube, odnosno, gledamo kako se smije. Nitko ne želi poljubiti nekoga tko ima crne i loše zube. Lijepi, bijeli, a osobito čisti zubi velika su prednost. I naravno da je sjajno bijeli osmijeh kao iz reklame za pastu za zube velika prednost. 

Međutim, u stvarnom životu moraju naši zubi puno toga trpjeti, to jest obojenja su sasvim normalna. S druge strane, ne trebamo svaki drugi dan ići k zubaru kako bi nam izbijelio zube. 

via GIPHY

Jelom do bijelih zuba 

Činjenica je da je naša prirodna boja zuba nasljedna i vrlo individualna. Premda zubi s vremenom potamne, to ne znači da nisu zdravi. Osim toga, vrijedi sljedeće: obojenja od prirodne boje nastala su zbog specifične prehrane. Pušenje i konzumacija određenih napitaka krivci su za tamno obojenje zuba – osobito je za to zaslužno crno vino. Međutim, crni čaj i kava također nakon duže konzumacije oboje zube, tvrde stručnjaci. Ali, postoje namirnice koje pomažu da se održi svijetla boja zuba…

Možda vas zanima Ovaj neobičan estetski trend iz 90-ih ponovo se vraća, ali prigrlit će ga samo odvažni Rubrika Life&style Life&style

Ananas, na primjer, sadrži enzim bromelain, koji pomaže skinuti plak sa zuba. 

Orašasti plodovi imaju zbog svoje konzistencije lagani „piling učinak“ na zube. 

Jogurt poboljšava zbog svojih kultura pH-vrijednost u našim ustima te se brine za zdravu klimu u ustima. 

Sir sadrži važne minerale poput kalcija i fosfora. Između ostaloga, služe za remineralizaciju zubne cakline – i za svjetlije zube. 

Vitamin C iz naranče, limuna i jagoda djeluje tako da čisti zube. Također se sprječavaju upale zubnog mesa te povećana proizvodnja sline. 

• Ako netko dugotrajno želi bijele zube, treba se odreći crnog vina, kave, čokolade, tamnih bobica i nikotina

Nažalost, ako su zubi već jako i dugo vremena obojanim, pomaže isključivo profesionalno izbjeljivanje. 

via GIPHY

Prste dalje od ovih namirnica! 

Svako malo se pojavljuju neki tračevi o tome kako prašak za pecivo i sok od limuna, sol ili soda bikarbona, izbjeljuju zube. Molimo te da to ne isprobavaš! Sva ta „sredstva“ su prejaka za zubnu caklinu – puno jača od onih koje koristi zubar kod izbjeljivanja – a i manje su učinkovita! 

Možda vas zanima Za blistavo bijele zube ne moraš trošiti novac na izbjeljivače, posegni samo za ovim začinom! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0