Life&style
Evo što tvoj ormar može otkriti o tvojem emocionalnom stanju

Evo što tvoj garderobni ormar otkriva o tvom emocionalnom stanju

  • Naše ponašanje i naše misli otkrivaju nam u kakvom smo psihičkom stanju 
  • Međutim, pogled u našu garderobu također nam može otkriti puno toga o psihičkom i emotivnom stanju
  • Odjeća je produžetak naše mašte i prenosi poruku nama i drugima o našem identitetu

Jutarnja rutina mnogih ljudi obično se sastoji od umornog valjanja po krevetu, polaganom puzanju iz kreveta, skoka pod tuš i zatim stajanja ispred ormara. Ovaj dio često oduzima najviše vremena: „Što ću danas odjenuti?“ Osim površnog stresa koji osjećamo prilikom jutarnjeg odabira odjeće, prema modnim psiholozima naš ormar može otkriti puno više o našem mentalnom zdravlju nego što to mislimo. Ali, koje znakove možemo koristiti kako bismo identificirali mentalno zdravlje u svojem ormaru?

Veza između izvana i iznutra

Tvoje emocionalno stanje i način na koji se odijevate i predstavljate svijetu svakako su povezani. Doktorica Dawnn Karen, modna psihologinja, osnivačica „Fashion Psychology Success“ i autorica knjige „Dress Your Best Life“, kaže da je riječ o podudaranju između „unutarnjeg stava i vanjske odjeće“. Ako svaki dan nosiš istu odjeću, nedostaju li ti često gumbi na bluzi ili ti nešto ne štima u outfitu? Sve to mogu biti znakovi emocionalnog naprezanja koji dolazi izvana.

Možda vas zanima Oaza sreće! Pronašle smo najljepše walk-in ormare u kojima bismo poželjele živjeti Rubrika Life&style Life&style

Sarah Seung-McFarland, psihologinja i savjetnica za dizajn i garderobu, slaže se da odjeća koju nosimo može puno reći o tome kako se osjećamo iznutra: „Odjeća je produžetak naše mašte i prenosi poruku nama i drugima o našem identitetu.“ Međutim, ponekad kontroliramo ovu poruku, a ponekad ne. Postoje i neki znakovi koje možemo potražiti u svojoj garderobi kako bismo lakše prepoznali svoje emocionalno stanje…

 | Autor: Unsplash/Burgess Milner Unsplash/Burgess Milner

1. Puno loših kupovina

Prema Seung-McFarland, veliki znak da si možda pod emocionalnim stresom je da imaš puno stvari u ormaru koje nikada nisi nosila ili ti se više ne sviđaju. Normalno je obaviti kupnju zbog koje kasnije požališ, ali ako ti je ormar pun takvih stvari, možda imaš loš osjećaj za osobni stil i kupuješ stvari kako bi potisnula negativne misli. Nužno je doći do dna uzroka ovih problema kako bi se izbjegle pretjerano loše kupovine.

Pitanja koja si trebaš postaviti kod čišćenja ormara s odjećom Možda vas zanima Detoksikacija ormara s odjećom: ova 3 pitanja će učiniti čišćenje vrlo jednostavnim Rubrika Life&style Life&style

2. Opsesivni trendovi

Ako slijepo slijediš svaki i najmanji modni trend ne razmišljajući o vlastitom stilu, možda se pri odabiru odjeće oslanjaš na vanjsko odobravanje. Cijeniš nošenje trendi i popularnih komada i brendova, ali osjećaš se nesigurno ako nemaš te trendove na koje bi se mogla vratiti. Trebali bi se zapitati: odijevam li se za sebe ili za druge? Kupnja trendovskih komada s Instagrama samo radi prepoznavanja i pripadnosti znak je emocionalne nestabilnosti i niskog samopoštovanja.

 | Autor: Unsplash/A65 Design Unsplash/A65 Design

3. Kaotičan ormar

Neuredan ormar također može biti znak emocionalnih problema. Doduše, vjerojatno nemamo svi najuređeniji ormar, ali kaos u ormaru mogao bi odražavati i kaos u našim glavama. „Stalni nered u ormaru može signalizirati kaos u drugim područjima tvog života“, kaže Seung-McFarland. Jedan od načina za rješavanje ovog problema je organiziranje garderobe i korištenje tog procesa kao katalizatora za organiziranje drugih problematičnih područja u tvom životu. Riješi se stare odjeće, napravi mjesta za novu i vidjet ćeš da će ti u glavi biti više mjesta za nove misli.

Photo: shutterstock

Komentari 0