Life&style

Evo što će se sve dogoditi tvom tijelu ako počneš svaki dan jesti žlicu meda

  • Med, hrana bogova iz grčke mitologije tako je opisivan s razlogom jer njegova su ljekovita svojstva slavljena od davnina
  • Osim što je odličan dodatak prehrani i kozmetici, med je bogat svojstvima koja imaju utjecaja i na zdravlje
  • Uz njega ćeš ojačati svoj imunitet, pamćenje, ukloniti višak kilograma i riješiti se stresa, a znaš li i da će riješiti onaj mamurluk nakon lude noći?

Ako redovito konzumiraš malo meda, ubrzo ćeš osjetiti sve njegove pozitivne učinke. Ovih dana, zbog straha od koronavirusa, svi želimo malo više pripaziti na svoje zdravlje. Bogat ljekovitim sastojcima, med se oduvijek koristio kao dio prehrane, ali i u medicinske svrhe.

Naime, jedna je studija pokazala da ga alternativna medicina koristi i u tretiranju rana, ali i raznih bolesti. U njoj se čak i objašnjavaju dokazi iz kamenog doba koji prikazuju slike na kojima se med koristi za sprječavanje bolesti. Osim toga, poznato je da se u starom Egiptu koristio i u kozmetici. A ako ga koristiš baš svaki dan, ali u umjerenim količinama, pokazat će ti što sve može učiniti za tvoje tijelo.

Očistit će tvoju kožu

Med čisti, štiti i liječi rane, a u njezi kože koristi se diljem svijeta. U njemu se nalaze razni proteini te hidrogen i glukonska kiselina koje liječe sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Osim toga, bogat je melatoninom koji naše tijelo otpušta tijekom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

 

Pomaže detoksikaciji tijela

Naše je tijelo svaki dan pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. No pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe ublažavanju neravnoteže radikala, toksina, i antioksidanta u tijelu koji vodi oštećenju tkiva. 

Možda vas zanima Zašto bi trebala svaki dan jesti krastvce? Jer rade 5 malih čuda za tvoju ljepotu Rubrika Life&style Life&style

Poboljšava tvoje atletske sposobnosti

Med obiluje nutritivnim karbohidratima, vrhunskim gorivom koje obožavaju sportaši. Naime, prehrana bogata karbohidratima čini ih izdržljivijima i pojačava intenzitet vježbanja. Pritom im često pomažu i dodaci prehrani, međutim med, koktel prirodnih šećera, prirodna im je alternativa.

Uklanja višak kilograma

Možda med sa svim svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, on zapravo jako puno pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umjesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultira nižom kilažom. Osim toga, tablete koji kontroliraju težinu pokazale su lošije rezultate u odnosu na med. Dakle, samo prirodno!

Pomaže pri mamurluku

Jedna je studija pokazala da med pomaže pri smanjivanju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih žila. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rješenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže ti vratiti se u normalu.

Medom do kvalitetnijeg sna

Jedna od najstarijih, a isprobanih metoda koja uspavljuje je konzumacija meda prije odlaska u krevet. Toplo mlijeko ili čaj od kamilice s nekoliko žličica meda uzrokuje otpuštanje inzulina koji pak u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i regulira ritam spavanja. Pravi domino efekt, ali ukratko - med će ti pomoći prije i dublje zaspati.

Možda vas zanima Spavamo sve manje, a san nam je sve potrebniji! Posljedice nespavanja mogu biti kobne Rubrika Life&style Life&style

Smanjuje anksioznost i razinu stresa

Baš zato što tako djeluje na san, med će smanjiti i razinu stresa s kojim se svakodnevno susrećeš jer će ti mogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Smanjuje razinu kolesterola

Visoka razina kolesterola može biti fatalna jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovita konzumacija meda ograničava povisivanje glukoze u krvi te smanjuje ukupnu razinu kolesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Poboljšava tvoju memoriju i zdravlje mozga

Kolesterol u tijelu može utjecati i na bolesti moždanog sustava i dovesti do primjerice Alzheimerove bolesti. Međutim, redovita konzumacija meda smanjuje razinu kolesterola pa time i tvoj mozak održava zdravijim.

Jača tvoj imunitet

Pun antioksidanata i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće prehrane i velike količine stresa.

Olakšava pojavu povratka kiseline u jednjak

Bolest čiji je simptom između ostalih i žgaravica ublažit ćeš konzumacijom meda koji ima protuupalna svojstva. On je osim toga i ljepljiv pa se dulje zadržava u jednjaku kao membrana koja će spriječiti ili ublažiti povratak kiseline iz želuca.

Med jača srce

Antioksidanti u medu povezuju se sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utječu na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.

Pomaže pri održavanju zdravih crijeva

Antibakterijska svojstva koja sadrži med štite naše tijelo čak i od pojave bakterije E. Coli i salmonele te ih se rješava ako naiđe na njih u probavnom sustavu. Ako medom zamijenimo šećer, sprečavamo pojavu nekih toksina i pojačavamo crijevnu mikrofloru. Osim toga, med bogat hidrogen periksidom dokazano se bori i protiv čireva na želucu.

Ublažava kašalj

Poznata ti je kombinacija meda i limuna? I doista djeluje, jer kako je pokazala i studija, med je puno djelotvorniji od nekih lijekova protiv kašlja. Uostalom, ako si to već isprobala i djeluje, znanost ti to niti ne treba potvrditi.

 

Možda vas zanima Imamo tri izvrsna recepta s đumbirom za superimunitet - pomaže u borbi protiv virusa Rubrika Life&style Life&style

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.  

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0