Life&style
Što se događa kad svaki dan jedeš jedno te isto

Evo što se događa u tvom tijelu kada svaki dan jedeš jednu te istu hranu

  • U principu znamo da svoju prehranu trebamo učiniti što uravnoteženijom i raznolikijom
  • Međutim, to ponekad nije laka zadaća
  • Ali, jesi li se pitala što se zapravo događa kada svaki dan jedemo jedno te isto?

Ruku na srce: često ti je teško osigurati dovoljno raznolikih obroka u stresnim trenucima? Uravnotežena prehrana neophodna je za naše tijelo, potrebna mu je različita hrana sa svim hranjivim tvarima kako bi pravilno funkcioniralo. Ali, ako svaki dan jedemo isto ili barem istu kombinaciju namirnica, to je štetno za naše zdravlje. Posljedice neuravnotežene prehrane mogu biti pogubne.

Ove zdrave namirnice manje su zdrave nego što to mislimo Možda vas zanima Banane, brokula i ostala ekipa: Ovih 8 namirnica nisu baš toliko zdrave kao što se misli Rubrika Life&style Life&style

Ove stvari se događaju u tijelu kada jedeš iste stvari svaki dan

1. Povećavaš rizik od raznih bolesti

Ako jedeš jednolično, veći je rizik od raznih bolesti. To je rezultat meta-analize 39 istraživanja, a objavljena je u „Journal of Nutrition“. Znanstvenici su otkrili da su ljudi koji jedu isto svaki dan izloženi većem riziku od nezdrave pretilosti, dijabetesu tipa 2, visokom krvnom tlaku i drugim kardiovaskularnim bolestima.

via GIPHY

2. Uskraćuješ svom tijelu važne hranjive tvari

Superhrana ili ne, nijedna hrana ne sadrži sve esencijalne hranjive tvari koje su nam potrebne za naše zdravlje. Dakle, ako svaki dan jedeš isto, tvom organizmu će nedostajati vitamini, minerali i slično. Zato je važno osigurati raznolikost na jelovniku.

Namirnice koje nije dobro jesti na prazan želudac Možda vas zanima U zemlji pekarnica ovo će te razočarati: 6 namirnica koje ne treba jesti na prazan želudac Rubrika Life&style Life&style

3. Tvojoj crijevnoj flori nedostaju dobre bakterije

Naša crijevna flora također želi raznolikost. Naime, to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih crijevnih bakterija. Često podcjenjujemo koliko su naša crijeva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 posto imunološkog sustava, a i odvijaju se i mnogi važni procesi detoksikacije.

via GIPHY

4. Tvoj očekivani životni vijek mogao bi se smanjiti

Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje jedu raznovrsniju i zdraviju hranu žive dulje od onih koje jedu isto svaki dan. Koliko su različite tvoje preferencije jelovnika također utječe na tvoj životni vijek.

Kako funkcionira Montignacova prehrana Možda vas zanima Istovremeno puno jesti i mršavjeti? Mnogi tvrde da je moguće s Montignac načinom prehrane Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0