Life&style
Ove zdrave namirnice manje su zdrave nego što to mislimo

Banane, brokula i ostala ekipa: Ovih 8 namirnica nisu baš toliko zdrave kao što se misli

  • Hranu volimo dijeliti na „zdravu“ i „nezdravu“
  • Ali, to nije uvijek baš tako jednostavno 
  • Naime, neke namirnice nisu baš toliko zdrave kao što smo oduvijek mislili

Voće i povrće je dobro za nas, a slatkiši su štetni, zar ne? Nažalost, nije uvijek baš tako jednostavno. Kao što je poznati liječnik Paracelsus već odavno znao: doza čini otrov. Naime, postoje namirnice koje su u malim količinama vrlo zdrave za nas, ali nam u velikim količinama mogu i naštetiti. Osim toga, ne postoje dvije iste osobe, pa je naša prehrana također vrlo individualna stvar.

Ipak, postoje neke namirnice za koje se stručnjaci mogu složiti kakve su im zdravstvene dobrobiti. A postoje i neke koje zapravo i nisu toliko zdrave kao što smo uvijek mislili.

Ovih 8 namirnica manje su zdrave od očekivanog

1. Grašak

Grašak spada među jako škrobno povrće. Dakle, ima puno veći sadržaj ugljikohidrata i kalorija od drugog povrća. Dakle, kod graška treba biti umjeren ako želiš paziti na uravnoteženu prehranu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Toni Porter (@ladyoflilador)

2. Brokula

Brokula ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje: niskokalorična je i bogata vitaminima B, C i K te kalcijem i kalijem. 

Ipak, brokula je također vrlo bogata vlaknima, a ta vlakna možemo probaviti samo u debelom crijevu. To može dovesti do probavnih problema poput plinova. Dakle, ako patiš od npr. sindroma iritabilnih crijeva, trebala bi biti oprezna.

Kako pravilno oprati voće i povrće Možda vas zanima Ovu pogrešku mnogi često rade prije nego konzumiraju voće ili povrće, a može biti opasno Rubrika Life&style Life&style

3. Sirup od agave

Sirup od agave vrlo je popularan kao alternativa šećeru. Ali, je li doista toliko zdraviji? Nije nužno. Naime, sirup od agave sadrži manje kalorija i manje glukoze od konzumnog šećera, a to ne podiže razinu šećera u krvi tako brzo. Agavin sirup ima puno fruktoze, a velike količine jednako su nezdrave kao i glukoza.

4. Voće

Kad smo već kod šećera: kada je riječ o voću, većina ljudi misli samo na vitamine koji su dobri za zdravlje. Zapravo, voće je često jako slatko, osobito datulje, trešnje ili banane te sušeno voće općenito. Stoga bi radije trebala uživati u ovom voću umjereno te više jesti voće s niskim sadržajem šećera, poput bobičastog voća. Osim toga, ovaj skriveni šećer može se naći i u smoothiejima, sokovima i voćnim jogurtima.

Što tvoje omiljeno voće otrkiva o tvom karakteru Možda vas zanima Voćni test osobnosti: Evo što tvoje omiljeno voće vrlo precizno govori o tvom karakteru Rubrika Life&style Life&style

5. Patlidžan

Patlidžani imaju nekoliko zdravstvenih prednosti jer imaju malo kalorija i bogati su vlaknima. Ali, tijekom kuhanja mogu upiti masnoću i začine te tako postati skrivena kalorijska zamka. Stoga ovdje treba obratiti pažnju na to s čime ćeš kombinirati ovo povrće.

6. Riža

Često smatramo da je riža manji izvor ugljikohidrata od, primjerice, tjestenine. Ali, koliko je zapravo zdrava, ovisi prvenstveno o tome kako su zrna riže obrađena. Kod klasične bijele riže uklanja se ljuska, takozvana srebrna kožica i klica pa tako ostaje samo škrobna jezgra rižinog zrna, a bijela riža gotovo da nema hranjivih tvari.

Takozvana „paraboiled“ riža je malo zdravija jer se prije guljenja namoči i tretira pritiskom pare. Na taj način hranjive tvari migriraju unutar zrna, a riža i dalje zadržava oko 80 posto svojih vitamina i minerala. Riža od cjelovitog zrna, poznata i kao smeđa riža, najzdravija je. Naime, ovdje zrno ostaje cijelo i još uvijek sadrži sve korisne vitamine, vlakna i druge korisne tvari. 

7. Nemasni + lagani (light) proizvodi

Mnogi ljudi vole koristiti dijetalne proizvode i lagane varijante hrane poput jogurta, sira i sl. Nažalost, one obično nisu baš zdravije od punomasnih varijanti, jer proizvođači vole nadoknaditi nedostajuću masnoću šećerom ili zaslađivačima.

8. Biljna ulja

Mnogi ljudi strahuju od povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti kod upotrebe maslaca, zbog čega radije koriste repičino ili suncokretovo ulje za prženje i kuhanje. Problem s biljnim uljima: bogata su nezdravim polinezasićenim omega-6 masnim kiselinama. Ako nisu uravnotežena zdravijim omega-3 masnim kiselinama, mogu, na primjer, potaknuti upalu u tijelu. Ova ulja su također često visoko prerađena – organske verzije ili druge masti, kao što su avokado ili maslinovo ulje, uvijek su zdravije.

Photo: Shutterstock

Komentari 0