Life&style

Pogledaj što se sve događa s tvojim nogama kada prestaneš nositi štikle

  • Da, volimo nositi cipele s visokim potpeticama
  • No, to može izazvati zdravstvene probleme pa je pravo vrijeme da razmisliš o tome da uzmeš predah od svog omiljenog para štikli
  • Evo što te u tom slučaju čeka

Jasno nam je, ništa ne izgleda seksepilnije i ne upotpunjuje outfit bolje od dobrog para štikli. Glamurozne su, privlačne i dodaju nam nekoliko željenih centimetara koje nam je majka priroda uskratila. Osim toga, cipele s potpeticama čine naš hod puno ženstvenijim pa uvelike utječu i na samopouzdanje. Sve to zvuči odlično, no činjenica od koje ne možemo pobjeći jest da štikle nisu dobre za naše tijelo. Prema riječima stručnjaka, naš omiljeni par obuće s potpeticom može uzrokovati različite probleme – od nelagode i umora mišića do pritiska na kosti, trošenja koljena i dr. U nastavku ti otkrivamo što će se dogoditi s tvojim tijelom kada ih prestaneš nositi:

1. Izdužit će ti se mišići listova

Ako štikle nosiš samo za neke posebne prigode, ne moraš brinuti. Ali, prema riječima stručnjaka, svakodnevno nošenje štikli utjecat će na promjene u nogama i stopalima. „Žene koje često nose štikle izložene su riziku od nastanka tzv. plantarnog fascitisa koji pripada u simptome prenaprezanja, kao i skraćenju mišića listova“, ističe dr. Samira Mehrizi, specijalist ortoped iz Južne Kalifornije. Dobra vijest je da prestanak nošenja cipela s potpeticama može pomoći da se izliječiš, čak i da popraviš dio štete. „Kada prestaneš nositi štikle, mišići listova izdužit će se do svoje normalne duljine, što će tvoje korake učiniti manje bolnima“, dodao je dr. Mehrizi. To se možda neće dogoditi preko noći, ali prestankom nošenja štikli bit ćeš na dobrom putu za oporavak.

2. Vratit ćeš osjećaj svojim nožnim prstima

Tvoji listovi i pete nisu jedini dijelovi tijela koji trpe dok nosiš visoke potpetice. Naime, štikle nerijetko previše pritišću i nožne prste, što izaziva nelagodu, a moguć je i gubitak fizičkog osjeta. „Prestankom nošenja štikli smanjuje se i vjerojatnost od razvijanja bolnih neuromasa (goruće senzacije između prstiju), kao i neuropatije prstiju ili oštećenja živca zbog kojeg se često gubi osjet stopala“, navodi dr. Barbara Bergin, specijalistica ortopedske kirurgije. Drugim riječima, nošenje visokih potpetica može stegnuti živce oko prstiju i izazvati ukočenost.

 | Autor: thinkstock thinkstock

3. Pozdravit ćeš se s bolovima u leđima

Nošenjem štikli ne stvara se samo pritisak u nogama, nego i na kralježnici. Pritisak se javlja u lumbalnom dijelu kralježnice. „Učestalo nošenje visokih potpetica može uzrokovati 'guranje' jednog kralješka prema drugom, a samim time i oštećenje živaca“, tvrdi Todd Sinetta, kiropraktičar iz New Yorka. Prestankom nošenja visokih potpetica vratit ćeš svoju kralježnicu u prirodni položaj i osloboditi pritisak na donji dio leđa. Samim time riješit ćeš se i boli koja se javlja kod nošenja štikli.

4. Umanjit ćeš rizik od nastanka gljivičnih infekcija

Žene su spremne puno toga izdržati za ljepotu. Tako se svakodnevno se stišću u neugodnu odjeću kao što su grudnjaci, uske hlače, ali i neizostavne cipele s visokim potpeticama. Ali, jesi li znala da postoje neki estetski neugodni problemi koji se mogu razviti iz učestalog nošenja štikli. Naime, moguće je stvaranje različitih vrsta neugodnih gljivičnih infekcija. „Cipele sužene pri vrhu i visoke potpetice uzrokuju stalni pritisak na nožne prste, a osobito na veliki prst, što dovodi do oštećenja noktiju“, istaknuo je dr. Bergin, specijalist ortoped, i dodao: „Oštećeni i deformirani nokti na nogama osjetljivi su na stvaranje gljivičnih infekcija“. Srećom, to je moguće izbjeći ako prestaneš nositi visoke potpetice

Možda vas zanima Jedan model cipela zavladat će ove jeseni, pronašli smo stvarno prelijepe primjerke Rubrika Moda Moda

 

5. Smanjit ćeš šanse za razvoj deformacija

I dok su gljivične infekcije uglavnom neugodne, ali bezopasne, postoje ozbiljniji problemi koje učestalo nošenje štikli može izazvati. Jedan od njih je i čekićasti prst, deformacija prstiju zbog koje prsti izgledom podsjećaju na čekić (prst se savija prema gore i ističe u odnosu na ostale). Osim čekićastog prsta moguć je i nastanak tzv. presavijenog prsta koji je deformiran u zglobu među člancima prsta koji su bliži samom stopalu. Ovakve deformacije posljedica su nošenja uskih štikli u kojima se prsti ne mogu micati pa su cijelo vrijeme stisnuti. 

6. Ublažit ćeš štetni utjecaj na koljena

Još jedna loša vijest za sve ljubiteljice štikli - nošenje visokih potpetica štetno je i za tvoja koljena. Prema The Lancet studiji, visoke potpetice mogu pridonijeti razvoju osteoartritisa, kronične, progresivne i degenerativne bolesti zglobova kojoj je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice. Istraživanje je provedeno na 20 žena, a rezultati su pokazali da štikle dodatno podižu pritisak na koljena. "Kada prestaneš nositi visoke pete, smanjit ćeš pritisak na svoja koljena za 19 do 26 posto", izjavila je dr. Casey Kerrigan, autorica studije i predsjednica OESH Shoesa. Drage djevojke, ovi postotci zaista nisu zanemarivi!

 | Autor: thinkstock thinkstock

 

7. Hodat ćeš učinkovitije

Rijetko tko bi pomislio da žene koje su savladale trčanje u štiklama imaju problem s hodanjem u visokim potpeticama. No, stvarnost je drugačija. Prema istraživanju u časopisu "Journal of Applied Physiology", visoke pete umanjuju učinkovitost mišića tijekom hodanja pa dugotrajno nošenje visokih potpetica mijenja hod žena, čak i kada ne nose štikle. Istraživanje je provedeno na devet žena koje su nosile visoke potpetice barem 40 sati tjedno tijekom dvije godine. 

8. Umanjit ćeš rizik od ozljeda gležnja 

Veli broj žena navikao je nositi povišene pete, ali ozljede u njima su vrlo česta pojava, posebno kada je riječ o uganuću gležnja. Kako bi izbjegla opterećenje prednjeg dijela stopala i spriječila klizanje prema naprijed, važno je obratiti pozornost na to da visina između prednjeg i stražnjeg dijela stopala ne bude prevelika. Klizanje noge prema naprijed dovodi do destabilizacije pete i povećanja mogućnosti uganuće ili neke druge ozljede gležnja. "Ozljeda gležnja najčešća je ozljeda žena u štiklama", izjavio je profesor Kevin Netto, direktor istraživanja na Fizioterapiji i vježbama na Sveučilištu Curtin.

Možda vas zanima Celine Dione za svojih 10 000 pari cipela ima skladište, a evo koje još dame imaju zavidne kolekcije Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram/Getty

Komentari 0