Life&style

Ana Gruica kaže da je prestara za visoke štikle - postoje li stvarno godine kada ih se treba odreći?

  • Glumica Ana Gruica Uglešić u jednoj od posljednjih objava je zaključila kako u dobi od 37 godina namjerava prestati nositi visoke potpetice
  • Prema jednoj britanskoj anketi, žene vjeruju kako se štikli treba odreći u dobi od 51 godine, no znanstvena istraživanja ne daju konkretnu brojku već upozoravaju na zdravstvene posljedice njihovog kontinuiranog nošenja
  • Hoćeš li ili ne nositi potpetice te koje će one visine biti prvenstveno neka ovisi o tvom zdravstvenom stanju, a ne broju godina

Glumica Ana Gruica Uglešić je sa suprugom Boranom iz publike pratila ovogodišnje izdanje Splitskog festivala. Za tu priliku se ova 37-godišnjakinja pomno uredila te je odabranu modnu kombinaciju upotpunila parom vrtoglavih potpetica. A upravo su one posale 'zvijezda' jedne glumičine objave na društvenim mrežama.

Naime, glumica se svojim pratiteljima odlučila požaliti na njih te u opisu fotografije na kojoj pozira u njima napisala sljedeće: "Ove štikle obula sinoć i više nikad. Prestara za štiklu preko 12 centimetara. Ubilo. Kapitulacija. Evo predajem se, ne mogu više". Za kraj je dodala kako je odzvonilo nošenju potpetica čija visina prelazi 6 centimetara.

Možda vas zanima Evo zašto bi uvijek trebala kupovati velika pakiranja šampona i gelova za tuširanje Rubrika Beauty Beauty

U njezinim riječima prepoznala se i kolegica Nataša Janjić Medančić koja je napisala: "I tako to krene. Znam. Tužno. A nekad se moglo od jutra do mraka. Ja sam čak bila ona koja nikad rezervne nije nosila. Štikle mi kao tenisice bile". A da se odrekla visokih potpetica priznala je i dizajnerica interijera Iris Androšević Pinjuh koja je istaknula kako je "davno kapitulirala", no glumici je poručila da ne baca spomenute štikle već da ih čuva za buduću nevjestu.

Postoji li uopće dob u kojoj trebamo prestati nositi potpetice?

Ova objava izazvala je niz reakcija Aninih pratiteljica koje su spremni podijelile svoja viđenja i iskustva, no i nas je nagnala da se zapitamo o tome postoji li uopće dob u kojoj smo prestare da nosimo štikle. Prema istraživanju koje je među 2.000 ispitanica provela britanska kompanija 'Diet Chef', pokazalo se kako one smatraju da bi druge žene stiletto potpetice trebale prestati nositi u dobi od 51 godine.

Zanimljivo, prema ovoj anketi, žene smatraju kako bi u istoj dobi trebale prestati nositi i visoko podignuti rep. S druge strane vjeruju kako bi se već u dobi od 35 godina trebale prestati nositi mini suknje, dok bi se visokih čizama i bikinija trebale odreći do 47 godine života.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Kad kupuješ odjeću biraj neutralne boje - evo zašto Rubrika Life&style Life&style

Kontinuirano nošenje visokih peta ima svoje mane

No, dok ispitanice navedenog istraživanja imaju jasan stav o tome kada bi točno trebale prestati nositi visoke potpetice, znanstvenici nisu ponudili konkretnu brojku. No, ono što pokazuju znanstvena istraživanjem jest da dugogodišnje kontinuirano nošenje visokih potpetica može ostaviti negativne posljedice na naše zdravlje.

Prema studiji Centra za sportske znanosti iz Beča, nošenje peta više dana u tjednu može značajno skratiti listoliki mišić i zadebljati Ahilovu tetivu. Zapravo, što je peta veća, to je veći pritisak na prednji dio stopala. Tako peta od 2.50 centimetara uzrokuje porast tlaka u središtu stopala od 22%, a peta od 8 centimetara uzrokuje porast od 76%.

Učestalo nošenje visokih potpetica može uzrokovati komplikacije s leđima, koljenima i gležnjevima. S druge strane, određene zdravstvene probleme može uzrokovati i učestalo nošenje ravne obuće pa se preporučuje da, s vremena na vrijeme, izmjenjuješ nošenje cipela s različitim visinama potplatama.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Pogledaj što se sve događa s tvojim nogama kada prestaneš nositi štikle Rubrika Life&style Life&style

Odluka je samo na tebi!

Najbolji odgovor na pitanje kada trebaš nositi potpetice možeš dati ti sama. Ako si primijetila da ti nošenje štikli uzrokuje određene zdravstvene smetnje, probaj poput Ane Gruice nositi one s nižom petom ili ih zamijeni nošenjem ravnijih modela. S druge strane, ako uživaš u nošenju potpetica te nisi primijetila kako ono utječe na tvoje zdravlje ne bi se trebala voditi brojem godina kao jedim od faktora koji će pridonijeti tome da se odrekneš ovog užitka!

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0