Life&style

Evo kako pravilno prati vunenu odjeću – ali i na što trebaš osobito pripaziti!

  • Otkako je stigla jesen i lagano nam se približava zima, izvadile smo iz ormara naše omiljene vunene komade odjeće
  • Svejedno je li riječ o kašmiru, alpaki ili moher-vuni – za vrijeme pranja vuna zahtijeva posebnu brigu i njegu 
  • Kod pranja vunene odjeće može svašta poći po krivu – stoga ti otkrivamo neke savjete koji će ti sigurno biti korisni 

Što osobito volimo kad malo zahladi? Napokon se opet možemo uvući u naše udobne vunene pulovere. Međutim, kad ih izvadimo iz ormara, često primijetimo sljedeće: dugotrajno stajanje nije pridonijelo dobrom mirisu. Ali, kako pravilno prati vunu - kako bi i nakon pranja omiljena vesta ostala fino mekana, a opet čvrsta u rukama? Naime, ovaj prirodni materijal je vrlo osjetljiv - kad je riječ o čišćenju. Imamo korisne savjete s kojima ništa neće poći po krivu. 

Pravi program za pranje 

Pravi program za pranje je najvažnija stvar kod pranja vunene odjeće. Vuna su prirodna vlakna. Na primjer, potječe od ovce, kunića, angorske koze ili alpake. Zato je manje začuđujuće da su vunena vlakna – slično kao i ljudska kosa – okružena  slojem prhuti. Jednako kao i prhuti naše kose, vunene niti reagiraju osjetljivo na mehaničke podražaje. Tako se može dogoditi da se pojedina vlakna zapletu jedno s drugim. Rezultat: tvoj omiljeni pulover je tri broja manji. 

Možda vas zanima Ova tri jednostavna trika za pranje rublja sačuvat će ti odjeću i - novac! Rubrika Life&style Life&style
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#stricken #strickenmachtglücklich #knitting #knit #wool #wolle #handarbeit #handemade

A post shared by Dagmar1965 (@dagmar19652) on

Koliko vruća voda smije biti za pranje vune?

Kako bi se spriječilo najgore, potrebna je pažnja. Savjetuje se program pranja koji je točno određen za vunu. Temperatura ne smije biti previsoka (30 stupnjeva ili manje). Ali, oprez: u stroju za pranje rublja peri isključivo komade odjeće koji imaju oznaku da se smiju prati u perilici. Ako želiš biti sto posto sigurna, onda operi vunenu odjeću ručno u mlakoj vodi te se nekim blagim deterdžentom. 

Možda vas zanima Genijalan trik za pranje rublja, a treba ti samo jedan - začin iz kuhinje! Rubrika Life&style Life&style

Koji deterdžent je dobar za vunu?

I kod odabira deterdženta trebaš biti oprezna. Obični sadrže enzime koji raščlanjuju bjelančevine. A vuna se sastoji uglavnom od keratina – bjelančevine – koji trpi štetu od običnog deterdženta. Dakle, kod pranja vunene odjeće obavezno koristi posebno sredstvo za pranje vune. Oprez: zaboravi na omekšivač! On također može oštetiti osjetljiva vlakna. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#stricken #strickenmachtglücklich #knitting #knit #wool #wolle #handarbeit #handemade

A post shared by Dagmar1965 (@dagmar19652) on

Kako se suši vunena odjeća? 

1. Nakon pranja – svejedno rukom ili u stroju za pranje rublja – raširi vunenu odjeću na velikom frotirskom ručniku te nježno razvuci u pravi oblik.

2. Potom namotaj zajedno s ručnikom te ostavi da tako odstoji oko 30 minuta. 

3. Zatim prekrij stalak za rublje suhim ručnikom te preko toga stavi komad odjeće. 

4. Ostavi da se ocijedi i posuši. 

Možda vas zanima Detaljan vodič za pranje obuće: Kako uz par trikova do čistih cipela u tren oka Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0