Life&style

Evo kako pravilno izdubiti i izrezbariti bundevu za Noć vještica - i sama ćeš se prestrašiti

  • Takozvana Noć vještica ušuljala se (uglavnom iz SAD-a) i u naše domove te se može vidjeti sve više maštovito izrezanih bundeva 
  • Slavi se noć uoči Svih svetih, odnosno 31. listopada 
  • Otkrit ćemo ti kako uspješno izdubiti i izrezati bundevu za Noć vještica

Nekoliko dana prije Noći vještica vrijeme je za pripremu bundeva. Lijepe i maštovito izrezane bundeve fora su ukras i može ih se sve više vidjeti i kod nas u različitim veličinama i oblicima. Pokazat ćemo ti koliko je jednostavno rezbarenje bundeva. 

Rezbarenje bundeva: evo kako se to radi 

Ovo ti je potrebno: 

• jedna bundeva željene veličine 

• žlica (može i žlica za sladoled)

• oštri i šiljasti noževi različitih veličina 

• po potrebi kuhinjske rukavice 

• velika posuda za komade bundeve koje ćeš izdubiti

• manja posuda za koštice i niti 

• svijeća (ili dušica)

Možda vas zanima Recept za ovu pitu od bundeve je prejednostavan, a uživat ćeš u svakom zalogaju Rubrika Life&style Life&style

 Evo kako ćeš sama lako izdubiti i izrezati bundevu u četiri koraka: 

1. Čišćenje bundeve: 

1. Dobro operi i počisti bundevu izvana od zemlje i prljavštine. 

2. Oko peteljke označi liniju rezanja poklopca te potom izreži poklopac šiljastim i oštrim nožem. Za to zareži oko 2 cm duboko u koru te reži u krug. Ako želiš možeš rezati i u cik-cak liniji. 

2. Uklanjanje „mesa“ i koštica

1. Stavi rukavice te rukom, žlicom ili žlicom za sladoled izdubi bundevu. Ukloni i tvrdoglave niti i koštice. 

2. Sada izdubi sa žlicom „meso“ bundeve sve do kore. Nemoj to ni slučajno baciti, jer s bundevom možeš spraviti razna ukusna jela. 

3. Znat ćeš da si uklonila dovoljno mesa tako da staviš svjetiljku u bundevu pa ako se vidi svjetlo kroz koru – dobro je. 

4. Sada ti treba još malo strpljenja: prebriši bundevu te ostavi da se malo posuši. 

Možda vas zanima Sezona je bundeva i pravo vrijeme za ludo dobar desert - jesenski cheescake! Rubrika Life&style Life&style

3. Rezbarenje lica 

1. Sada je na redu uzbudljivi dio: rezbarenje lica na bundevi. Za to si odaberi predložak. Možeš jednostavno izrezati klasično trokute za nos, oči i usta ili potražiti neku maštovitu kreaciju na Instagramu za inspiraciju. 

2. Možeš isprintati predložak te zalijepiti na bundevu. 

3. Napravi škarama ili nožićem linije, odnosno prenesi sa papira na bundevu. 

4. Ukloni papir te počni s rezanjem: za to ti treba jako oštar nož i malo preciznosti i strpljenja. Polako uklanjaj komad po komad sa bundeve. 

4. Konzerviranje i postavljanje bundeve 

Kad je bundeva pripremljena, jako je važno napraviti je dugotrajnom, inače će se brzo posušiti ili gnjiliti. A bilo bi šteta da stoji samo jedan dan. 

Bundevi ćeš produljiti vijek tako da mjesta rezanja i unutrašnjost bundeve premažeš vazelinom. Jednostavno stavi malo vazelina na kuhinjski papir te time premaži bundevu. 

Ako u međuvremenu svako malo staviš bundevu na nekoliko sati ili preko noći u hladnjak, pružit ćeš joj malu osvježavajuću kuru. 

Savjet: nemoj stavljati svijeću ili dušicu direktno u bundevu, nego u staklenku ili nešto slično. Tako ćeš je moći staviti van bez da vjetar svako malo gasi plamen. 

Ideje za Noć vještica

Malo smo surfale društvenim mrežama i potražile neke otkvačene ideje za rezbarenje bundeva. Možda pronađeš inspiraciju za nadolazeći tulum za Noć vještica…

 | Autor: Pinterest Pinterest  | Autor: Pinterest Pinterest  | Autor: Pinterest Pinterest  | Autor: Pinterest Pinterest  | Autor: Pinterest Pinterest  | Autor: Pinterest Pinterest

Photo: Pinterest

Komentari 0