- Svi volimo popiti osvježavajući džin tonik u toploj ljetnoj večeri
- Međutim, zašto ne bismo otišli korak dalje i poslužili džin tonik kao osvježavajući ledeni sorbet
- Džin tonik sorbet idealan je ljetni desert koji će oduševiti goste, a koji sama lako možeš spraviti kod kuće
Kako su počeli vrući dani, sve više razmišljamo o čaši hladnog pića ili nekom ledenom desertu koji će nas osvježiti. A kad spojimo te dvije ideje u jednu, dobijemo džin tonik sorbet, koji možeš napraviti sa ili bez aparata za sladoled. Osvježavajući i vrlo jednostavan za napraviti, ovaj recept za džin tonik sorbet idealan je za uživanje tijekom ljetnih vrućina, ali i u bilo koje doba godine. Premda je riječ o sorbetu, čista i oštra nota džin tonika sačuvana je i jednostavno asocira na sunčane ljetne dane.
Recept za džin tonik sorbet
Sastojci za 8 porcija:
Za sorbet:
• 500 ml tonika
• 100 grama šećera za želiranje (2:1)
• ½ žličice mljevenog rogača za zgušnjavanje
• 50 ml džina
• 2 žlice soka od limete
Za krastavce:
• 6 mini krastavaca (svaki po 40 g)
• 2 prstohvata soli
• 100 ml soka od limete
• 75 g šećera
• 1 vrh noža ksantan gume za zgušnjavanje
Za ukras:
• 1 organska limeta
Džin tonik sorbet - priprema:
1. Za sorbet: Tonik i šećer za želiranje kuhaj dok se šećer ne otopi. Dodaj rogač, džin i sok od limete, neprestano miješajući. Makni lonac sa vatre i ostavi da se smjesa potpuno ohladi. Zamrzni u aparatu za sladoled oko 30-40 minuta dok ne postane kremast. Ulij sorbet u posudu za zamrzavanje te stavi u zamrzivač najmanje na sat vremena. Bez aparata za sladoled: smjesu izlij u posudu za pečenje i zamrzni; Svakih 20 minuta dobro promiješaj vilicom ili mikserom kako bi se sladoled zamrznuo i bio kremast, a kristalići leda ostali što manji.
2. Za krastavce: Krastavce operi, posuši i uzdužno nareži na tanke ploške. Pomiješaj ih sa solju i ostavi da odstoje 20 minuta. U međuvremenu zakuhaj sok limete i šećer, umiješaj ksantan gumu i ohladi smjesu. Kad je smjesa želirana, stapnim mikserom napravi pire. Ploške krastavca dobro ocijedi u cjedilu i mariniraj u pireu od limete oko 15 minuta.
3. Za ukras: Limetu isperi vrućom vodom, posuši i oguli koru u tankim trakicama. Ocijedi kriške krastavca i stavi ih u prethodno ohlađene čaše. U svaku stavi otprilike ½ žlice pirea od limete. Sorbet oblikuj u kuglice, stavi na vrh i pospi s malo korice od limete. Posluži odmah.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.