- U vrućim mjesecima najdraže su nam one slastice koje su zahvaljujući svojim sastojcima gotovo pa sinonim za ljeto
- Ako su inspirirane Raffaellom, omiljenim i najpopularnijim ljetnim slatkišem, sigurni smo da nećemo biti razočarani
- U potrazi za nekim novim receptima s kokosom u glavnoj ulozi, otkrili smo jedan koji nas je oduševio ne samo kombinacijom okusa, već i jednostavnošću pripreme
Koliko god obožavali slatko i koliko god svim mogućim slasticama ne mogli odoljeti, postoji cijeli niz onih za koje nam u vrućim mjesecima, već nakon nekoliko zalogaja, postane kristalno jasno da su bile bolja ideja u teoriji nego u praksi i da su s razlogom primjerenije nešto hladnijim danima.
Isto tako, postoje i one koje su zahvaljujući svojim sastojcima gotovo pa sinonim za ljeto, a ako su inspirirane Raffaellom, omiljenim i najpopularnijim ljetnim slatkišem, sigurni smo da nećemo biti razočarani. U potrazi za nekim novim receptima s kokosom u glavnoj ulozi, otkrili smo jedan koji nas je oduševio ne samo kombinacijom okusa, već i jednostavnošću pripreme.
Sestre Najat i Nadia koje stoje iza slastičarskog bloga Kookmutsjes osmislile su recept za Raffaello kolač s jagodama kao prefinu i neodoljivu poslasticu koja će zasladiti, ali i osvježiti i najvruće dane i za čiju je pripremu potrebno tek nekoliko minuta.
Sastojci za Raffelo kolač s jagodama:
Tijesto:
- 3 jaja
- 100 g granuliranog šećera
- 8 g vanilin šećera
- 100 ml mlijeka
- 75 g maslaca
- 65 ml suncokretovog ulja
- 175 g brašna
- 10 g praška za pecivo
Krema:
- 400 ml mlijeka
- 75 g granuliranog šećera
- 8 g vanilin šećera
- 50 g kukuruznog škroba
- 150 ml slatkog vrhnja
- 100 g bijele cokolade
- 40 g kokosa brašna
Glazura:
- 250 ml mlijeka
- 75 g granuliranog šećera
- Kokos brašno i jagode za ukras
Raffelo kolač s jagodama - priprema:
1. Prvi korak je otapanje maslaca u loncu na laganoj vatri. Dok se maslac lagano hladi, u zdjeli izmiksamo jaja sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodamo mlijeko, otopljeni maslac i suncokretovo ulje te ponovno miksamo. Iduće što dodajemo su brašno i prašak za pecivo te miksamo dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smjesu.
2. Polovicu dobivene smjese izlijemo u kalup za pečenje koji po želji može biti okrugli ili četvrtasti i kojeg obložimo papirom za pečenje ili premažemo maslacem i pobrašnimo. Smjesu pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 ℃ na 10 minuta.
3. Dok se tijesto peče, u tavi zagrijavamo mlijeko zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i kukuruznim škrobom na srednje jakoj vatri, neprestano lagano miješajući, a kada se smjesa počne zgušnjavati, dodamo slatko vrhnje, sve dobro promiješamo i maknemo kremu s vatre. U nju dodamo izlomljenu bijelu čokoladu i ostavimo je stajati 1 minutu, a zatim je miješamo dok se potpuno ne otopi. Nakon toga, dodamo kokos brašno i sve dobro promiješajmo. Dobivenu kremu podijelimo na dva dijela i ostavimo da se ohladi.
4. Preko ispečenog tijesta premažemo polovinu kreme, a zatim sve prelijemo ostatkom smjese za tijesto. Kolač vraćamo u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 ℃ i pečemo cca 30 minuta.
5. Za to vrijeme zakuhamo mlijeko (250 ml) zajedno sa šećerom (75 g), a dobivenu smjesu prelijemo preko kolača kada se ispeče te sve ostavimo da se ohladi.
6. Za kraj kolač premažemo ostatkom kreme i po želji ukrasimo kokosovim brašnom i jagodama!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.