Life&style

Doznaj koje liječničke preglede žena treba sa 20, a koje sa 30, 40 i 50 godina

  • Kad smo mladi, ne razmišljamo previše o zdravlju
  • No s godinama tijelo nam sve češće javlja da bi trebalo posjetiti liječnika
  • Određeno doba nosi i određene preglede koje ne bi smjela preskakati

Rutinske kontrole zdravlje bitne su čak i onda kada se osjećamo najbolje i najzdravije. Naime, upravo one omogućavaju pravodobnu, odnosno ranu dijagnozu koja znači i postavljanje rane dijagnoze te ranije liječenje koje je vrlo učinkovito čak i kod jako teških bolesti. Kako bi spriječila (a ne liječila) različite bolesti, donosimo ti vodič kroz preglede koje bi trebala obavljati barem jednom godišnje ovisno o svojim godinama:

1. U dvadesetima

Čak i ako ti se čini da je prerano za posjete liječniku bez posebnog razloga, dvadesete godine pravo su vrijeme da kreneš voditi brigu o svom zdravlju. Stoga u tim godinama redovito kontroliraj krvni tlak, jednom godišnje otiđi na ginekološki pregled i jednom godišnje napravi ultrazvuk dojke. Ako na svojoj koži primijetiš promjene, svakako otiđi i na pregled kod dermatologa, a nemoj zaboraviti ni na stomatološki pregled i kontrolu zubiju. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. U tridesetima

Uz sve spomenute preglede u tridesetim godinama preporučuju se i laboratorijske pretrage te osnovni klinički pregled (kontrola krvnog tlaka, razina šećera i lipida u krvi, debljina...). Osim toga, poželjno je napraviti i elektrokardiogram, pregled kojim se bilježi rad srca u stanju mirovanja, a koji služi za otkrivanje eventualnih poremećaja u radu tog organa. Između 30. i 40. godine života treba ga obavljati svake tri godine. Uz ultrazvučni ginekološki pregled i ultrazvuk dojke, trebala bi napraviti i ultrazvučni pregled trbuha s kojim se snimaju organi trbušne šupljine, poput jetre, bubrega, slezene, gušterače, žučnog mjehura, mokraćnog mjehura i organa genitalnog aparata, a služi za otkrivanje mnogih bolesti, od kamenaca i cista do tumoralnih formi. 

Možda vas zanima Ako spavaš u ovom položaju, to je prilično loše za tvoje zdravlje Rubrika Life&style Life&style

 

3. U četrdesetima

U četrdesetim godinama potrebno je češće mjeriti krvni tlak i razinu kolesterola u krvi i jednom u pet godina napraviti EKG i ultrazvuk srca. Naime, srčane bolesti najčešći su krivac smrtnih slučajeva kod žena između četrdesetih i pedesetih godina. U ovim je godinama posebno bitan mamografski pregled dojki jer je rak dojke vodeći po učestalosti u toj dobi. Isto tako potreban je vaginalni ultrazvučni pregled jednom na godinu, a u slučaju pojave cista još i češće zbog porasta pojavnosti raka jajnika. Tijekom četrdesetih godina jednom godišnje provjeri i razinu hormona štitnjače u krvi te napravi ultrazvuk štitnjače svake dvije godine.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 

4. U pedesetima

I nakon četrdesete godine važno je obavljati sve preglede navedene za prethodnu dobnu skupinu, uz napomenu da pregledi trebaju postati češći i da im je potrebno pridodati još neke preglede. Neki od njih su provjera gustoće kostiju, kolonoskopija, ultrazvučni pregled abdomena svakih pet godina, vaginalni ultrazvučni pregled te vađenje markera CA 125. Ako si pušač ili spadaš u skupinu pretilih osoba, svake tri godine napravi EKG pregled i redovito kontroliraj razinu šećera u krvi.

Možda vas zanima Ginekolozi objašnjavanju što bi tvoje gaćice na kraju dana mogle govoriti o tvome zdravlju Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0