Life&style

Ginekolozi otkrivaju: 5 najgorih savjeta koje su žene dobile - i poslušale

  • I dan danas postoje zablude o kontracepciji i trudnoće, a za nevjerovati je kako lako zanemarimo i vlastito zdravlje
  • Ginekolozi su progovorili o tome što sve čuju u osvojoj ordinaciji: ima nevjerojatnih tvrdnji
  • Neke bi naoko bile i smiješne kad posljedice na koje upozoravaju ne bi bile sve samo ne smiješne

Možda vas zanima Vrlo nepristojno: Ovo pitanje nikad ne treba postavljati ženama Rubrika Life&style Life&style

Nadamo se da nisi nasjela na neki od ovih dobronamjernih, ali krivih  savjeta, pučkih vjerovanja ili mitova o ženskom reproduktivnom zdravlju i tako ga narušila ili si pokvarila planove za stvaranje ili nestvaranje obitelji. Doktori katkad ne mogu vjerovati što sve čuju...

1. VGV je dobra metoda kontracepcije

"Ovo je jedan od uobičajenih mitova, mnogo žena za sprječavanje začeća koristi ovu "metodu" i vjeruje u nju: ako muškarac za vrijeme seksualnog odnosa izvadi penis prije ejakulacije, ona neće zatrudniti. Na žalost posljedice su ozbiljne: neželjena trudnoća."

Ne samo da VGV (neslužbeno ime, popularno u svakodnevnom govoru, Vadi Ga Van. Amerikanci to zovu pull-and-pray) nije pouzdana metoda, ovo uopće nije kontracepcija. Spermija ima i izvan ejakulata. Postoje i statistike: 4% žena tako zatrudni, kaže istraživanje objavljeno u časopisu Contraception.

via GIPHY

2. Moja mama je zatrudnila s 40, znači imam vremena

“Istina je da ćete u menopauzu ući otprilike u istim godinama kao i vaša majka, no zatrudniti u kasnim 30-ima ili u 40-ima vjerojatno će pratiti više poteškoća, bez obzira na genetiku. Žena je s 25 godina na vrhuncu svoje plodnosti, ima 15-20 posto šanse mjesečno da zatrudni. Do 40-e taj postotak padne na manje od 5 posto. Zato nemojte čekati!"

Prema testiranjima embrija tijekom procesa in vitro oplodnje nakon 40. godine 85-90 posto embrija genetski više nisu dobri. No, što ako još nisi srela pravoga ili si usmjerana na karijeru? Imaš na to puno pravo, no onda bi možda trebala razmisliti da svoja jajašca smrzneš i tako sačuvaš za budućnost.

3. Ma, to su samo gljivice...

“Makar joj nešto izgleda kao beznačajna gljivična infekcija, žena je ne bi smjela liječiti sama, nabavljajući na svoju ruku neke vaginalete ili preko telefona tražiti da joj propišem lijek. Postoje i drugi uobičajeni problemi s vaginitisom koji nalikuju glijvičnoj infekciji, ali se uvelike razlikuju u načinu na koji ih liječimo. Na primjer, bakterijska vaginoza i trihomonijaza imaju zajedničke simptome iscjedka, iritacije, svrbeža i peckanja. Čak sam imao i slučajeve herpesa kod pacijentica koje su bile sigurne da su to "samo gljivice".

Dakle, pravac doktoru. Ne nagovaraj ga da ti nešto propiše na neviđeni, ne dogovaraj se u ljekarni što možeš kupiti bez recepta i prema vlastitoj dijagnozi, a još manje uzimaj vaginalete od prijateljice koje su "njoj riješile stvar".  

Možda vas zanima 7 sramotnih pitanja koja nam padnu napamet kod ginekologa (ali ih nećemo nikad postaviti) Rubrika Life&style Life&style

4. U braku sam, ne trebam papa test

“Pacijentice mi govore da ili zato što su već dugo u braku ili godinama nisu imale seksualni odnos ili je rezultat testa do sad uvijek bio dobar, ne moraju redovito raditi Papa test. Sve žene ga moraju raditi, to je metoda da se otkrije rak grlića maternice. Uzročnik je virus HPV i vrlo je vjerojatno da se seksualno aktivna žena u nekom času života njime zarazila. Virus može godinama mirovati prije nego što počne proizvoditi stanice koje mogu dovesti do nastanka raka te može na mnogim prijašnjim testiranjima ostati neotkriven."

Sve bi žene trebale redovito, najmanje jednom godišnje napraviti bris za Papa test. 

via GIPHY

5. Trudna sam, moram jesti za dvoje

“Na žalost, nije istina da u trudnoći treba ili se mora jesti dvostruka količina hrane. Ako je žena trudna s jednom bebom (za blizance je drukčije) treba dnevno dodatnih 300 do 350 kalorija tijekom prva dva tromjesečja i 500 kalorija dnevno više tijekom zadnjeg tromjesečja. Pretjeran dobivanje na težini tijekom trudnoće može dovesti do niza problema, od rizika za dijabetes, visoki krvni tlak do većih šansi da će se trudnoća okončati carskim rezom."

Matematika je jednostavna. Ako u prosjeku, odrasla žena dnevno prehranom treba unijeti 2000 kalorija, nije baš moguće da toliko treba i bebi od 0 do maksimalno 3,5 - 4 kg. Jest da raste, ali ipak...

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0