Life&style

Vrlo nepristojno: Ovo pitanje nikad ne treba postavljati ženama

Bez obzira na razlog, osobe koje odluče nikada ne postati roditeljem nikome ne duguju obrazloženje, a još manje opravdanje. Na pitanje "Kad ćeš imati dijete" teško odgovoriti čak i kad planirate imati dijete, samo ne sada ili se možda upravo borite s neplodnošću.

Nismo sigurni postoji li žena koja se nije u životu susrela s pitanjem “A kad planiraš imati djecu?”. Pritom nema veze je li u svojim ranim dvadesetim ili kasnim tridesetim godinama, je li single ili u vezi, ima li posao ili ga traži ili možda upravo razvija svoju tvrtku. Nema veze niti koliko ste bliski s osobom koja to pitanje postavlja – to može biti vaša vlastita majka ili stričeva tetka u petom koljenu. To može biti i vaš poslodavac ili još gore potencijalni poslodavac. To je pitanje koje se postavlja na prvom, drugom ili petom spoju, na svaki drugi obiteljski blagdan, a ponekad i samo tako - iz vedra neba. 
Na to je pitanje teško odgovoriti čak i kad planirate imati dijete, samo ne sada ili se možda upravo borite s neplodnošću. Još je teže na to pitanje odgovoriti kada u dubini duše znate da je odgovor na to pitanje vrlo vjerojatno “Nikad.”. Tada kreće pritisak društva i svatko se ponovo nalazi pozvanim udijeliti poneku mudrost. Žene se tada naziva sebičnima ili nezrelima, objašnjava im se da bez djece nikada neće osjetiti istinsku ljubav i osjećati se ispunjeno ili da će se sigurno predomisliti kad upoznaju pravog partnera, a možda i kad im biološki sat počne otkucavati.   | Autor:
Razlozi za život bez djece mogu biti različiti: strah da se djetetu ne prenese postojeća genetska bolest unutar obitelji, financijske nemogućnosti, učinak trudnoće na tijelo, svijest o okolišu ili izazov odgoja djece u svijetu koji od majki očekuje savršenstvo, a to su samo neki od razloga. Bez obzira na razlog, osobe koje odluče nikada ne postati roditeljem nikome ne duguju obrazloženje, a još manje opravdanje.

Odluka o roditeljstvu osobna je odluka i pravo svake žene, a naša tijela pripadaju nama samima i nikome više.
Mnogim ženama je trebalo preko desetljeća da shvate ili da si priznaju da zapravo ne žele imati djecu, a svoje su iskustvo podijelile u sklopu Libresseove incijative #pričeiznutra. Neke od njih ispričale su kako su se usredotočile na izgradnju karijere pa podizanja životnih uvjeta prije nego su si priznale da nikad neće doći pravo vrijeme za djecu; druge su očekivale kako će im potreba za majčinstvom doći prirodno kad zađu u tridesete, ali to se nikada nije dogodilo. I dok većina žena baš i ne skače od sreće kada svaki mjesec ugleda svoju mjesečnicu, onima koje čine sve da izbjegnu trudnoću otvaranje prvog uloška u mjesecu često donosi osjećaj olakšanja.   | Autor: Promo Promo
Osuđivanje i nerazumijevanje društva, od neznanaca pa do bliskih prijatelja ili članova obitelji, razlog je što se 6 od 10 osoba koje odluče da ne žele imati djecu osjeća neshvaćeno. No, izbjegavanje razgovora o toj temi čini je tabuom, nedozvoljenom pričom. Međutim, ta je priča potpuno legitimna i za mnoge jedina moguća – a da bi prestala biti tabu, moramo je čuti i stvoriti zajednicu u kojoj se o ovoj temi može pričati bez opravdanja.

Ako ste jedna od žena koje su odlučile nikad ne postati majkom, podijelite svoju priču na društvenim mrežama s hashtagom #pričeiznutra ili na Libresse.hr gdje je moguće zadržati anonimnost. U svakom slučaju, važno je da se naše #pričeiznutra čuju!

Photo: Shutterstock/instagram