Life&style
Chloe Zhao

Dodjela Oscara bez glamura i skandala, ali donijela je neke povijesne pobjede. Briljirao je Nomadland

  • Po prvi puta dodjela Oscara održana je na dvije lokacije u Los Angelesu, a unatoč očekivanjima takozvana pandemijska svečanost je prošla bez iznenađenja, ali i glamura
  • Premda ni jedan od nominiranih filmova nije dominirao, pobjednikom večeri može se smatrati drama 'Nomadland' koja je proglašena najboljim filmom
  • Najbolja glavna glumica je Frances McDormand, a glumac Anthony Hopkins, dok je redateljica Chloé Zhao postala druga žena  u povijesti nagrađena Oscarom za režiju

U Los Angelesu je u nedjelju 25. travnja održana 93. dodjela Oscara. Premda u startu po mnogo toga neobična, takozvana pandemijska dodjela je prošla bez prevelikih iznenađenja kada su dobitnici u pitanju.

Oscara za najbolji film dobio je 'Nomadland', dok je najboljom glumicom proglašena Frances McDormand, koja je utemeljila glavnu junakinju ove hvaljene drame. Redateljica ovog filma Chloé Zhao postala je tek druga žena u povijesti koja je ovjenčana titulom najbolje redateljice. Do sada je to pošlo za rukom samo Katherine Bigalow, koja je 2010. godine postala prva ženska dobitnica Oscara za najboljeg redatelja.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Glumica Frances McDormand i redateljica Chloe Zhao

"Ovo je bilo jedinstveno putovanje zahvaljujući ovom filmu. Vjerujem da su ljudi dobri čim se rode. Oduvijek sam pronalazila dobrotu u ljudima, gdje god sam ih srela diljem svijeta. Ova nagrada je za sve koji su me nadahnuli da koračam dalje. Kipić posvećujem svima koji su dobri jedni prema drugima bez obzira na sve okolnosti", istaknula je redateljica u svom pobjedničkom govoru.

Što kriju kontroverzne poklon vrećice od 205.000 dolara koje će večeras dobiti glumci nominirani za Oscara?

Iznenađenje večeri

Posljednja kategorija večeri, ona o najboljem glavnom glumcu, donijela je po mnogima i najveće iznenađenje. Zlatni kipić je po drugi puta u karijeri otišao u ruke Anthonyja Hopkinsa, koji je nagrađen za svoj glumački rad  u filmu 'The Father'. Ujedno, ovo je jedan od trenutaka koji je na društvenim mrežama izazvao najveću polemiku jer su mnogi komentatori smatrali kako bi nagradu ipak posmrtno trebao primiti Chadwick Boseman.

Čak i ovaj podatak ide u prilog tezi kako je dodjela Oscara za nama protekla u mirnom tonu te je lišena velikih skandala. A kako su izgledali neki od najšokantnijih trenutaka u oskarovskoj povijesti možeš se prisjetiti ovdje.

Šarm Brada Pitta

Oscara za najboljeg sporednog glumca dobio je Daniel Kaluuya za ulogu u filmu 'Judas and the black messiah', dok je najboljom sporednom glumicom proglašena Yuh-Jung Youn. Nagradu joj je priskrbila uloga u filmu 'Minari', a zahvaljujući njoj je postala prva Južnokorejka koja je dobila Oscara u toj kategoriji. Ujedno, smatra se i autoricom najsimpatičnijeg oskarovskog govora u kojem je čak izrazila i veliku sreću što je napokon imali priliku upoznati Brada Pitta, koji joj je istu nagradu i uručio.

"Uvijek sam gledala Oscare samo na televiziji, nisam mogla nikad zamisliti da ću biti ovdje. Hvala svima koji su glasali za mene, hvala na predivnoj večeri, hvala mojoj obitelji i svima koji su sudjelovali u filmu", kazala je Youn.

Ovo želimo gledati! Lady Gaga i Brad Pitt zajedno snimaju film

Aidi izmakla nagrada

Spisateljica Emerald Fennell osvojila je Oscara u kategoriji za najbolji originalni scenarij s filmom 'Promising Young Woman', dok su Akademijinu nagradu za najbolji prilagođeni scenarij dobili su Christopher Hampton i Florian Zeller za film 'The Father'.

Soul, Pixarov prvi dugometražni animirani film u kojem je glavni lik osoba Afro-američkog podrijetla, proglašen je najboljim animiranim filmom na ovogodišnjoj dodjeli Oscara. Pobjeda u kategoriji najboljeg stranog filma izmakla je bosanskohercegovačkom filmu 'Quo vadis, Aida?'. Nagradu je odnio danski film 'Another Round' redatelja Thomasa Vinterberga.

Nagrade za najbolju scenografiju i fotografiju pripale su biografskom dramskom filmu 'Mank', dok je glazbena drama 'Sound of meta' briljirala u kategorijama najboljeg zvuka i najbolje montaže.

Koji su filmovi u povijesti dodjela Oscara osvojili najviše nagrada, možeš provjeriti u ovom tekstu.

Sve što trebate znati o 93. dodjela Oscara: Koga ćemo gledati na crvenom tepihu, što se sve promijenilo...

(Ne)glamurozna dodjela

Dodjela Oscara je ponovno održana bez formalnog voditelja, no u prezenterskim ulogama su se našla brojna imena glumačke i modne scene pa su nas kroz program vodili i Brad Pitt, Halle Berry, Reese Witherspoon, Bryan Cranston te Regina King. Nadalje, scenografija je bila znatno manje raskošnija u odnosu na protekle dodjele, a dugogodišnji komentator dodjele Nenad Korkut je tijekom izravnog prijenosa na HRT-u ustanovio kako dio scenografije izgleda kao 'beach bar opremljen u Ikei'.

Broj uzvanika je zbog epidemioloških mjera bio znatno manji, a imali smo priliku vidjeti i manji broj zvijezda na crvenom tepihu. Među onima koji su njime kročili posebno uzbuđenje je izazvala glumica Carey Mulligan koja je zasjala u raskošnoj zlatnoj toaleti. Najbolje odjevenim damama proglašene su i Amanda Seyfried te Angela Bassett koje su se odlučile na crvene kreacije, dok je Zendaya zasjala u žutoj haljini s potpisom modne kuće Valentino.

Svečane haljine s Oscara: Ovo je 10 najimpresivnijih haljina s crvenog tepiha koje su oduševile svijet

Ako si propustila dodjelu Oscara, skraćena snimka bit će prikazana na Drugom programu Hrvatske televizije u ponedjeljak 26. travnja u 21 sat. Listu svih nominiranih te pobjednika možeš provjeriti ovdje.


 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

Photo: Pixsell/agefotostock

Komentari 0