Life&style

Briljatni filmovi koji su osvojili najviše Oscara u povijesti, jesi li ih pogledala sve?

  • Uoči po mnogim ljubiteljima filma najvažnije večeri u godini, odlučili smo se prisjetiti filmova koji su poharali dodjelu Oscara
  • Pred tobom je lista filmskih naslova koji su ostvarili dosita impresivan broj nagrada, a čak tri filma mogu se pohvaliti s njih jedanaest
  • Između ostaloga, možeš saznati i koji je to uradak osvojio osam nagrada, ali ne i onaj za najbolji film te koja su to dva filma ostvarila pobjedu u svih devet kategorija

Ljubitelji filmova s netrpljenjem očekuju nedjelju i dodjelu Oscara, za mnoge najglamurozniju večer u godini. Filmoljupci i zagriženi obožavatelji sedme umjetnosti su sigurno već proučili sve kandidate kojima se smiješi dobitak zlatnog klipića. Ipak, mi se ovoga puta nećemo baviti mogućim dobitnicima, već ćemo se prisjetiti onih koji su svojim rukama imali priliku držati toliko željenu zlatnu statuu.

Preciznije rečeno, prisjetit ćemo se filmskih naslova koji su osvojili najviše Oscara u povijesti dodjele te najprestižnije filmske nagrade. Jesi li ih pogledala sve?

Dodjela Oscara - Lupita Nyong'o, Audrey Hepburn, Nicole Kidman Možda vas zanima Svečane haljine s Oscara: Ovo je 10 najimpresivnijih haljina s crvenog tepiha koje su oduševile svijet Rubrika Moda Moda

Osam po osam

Legendarni film 'Prohujalo s vihorom' davne je 1940. godine bio nominiran u čak 13 kategorija, a nagrađen je s 8 zlatnih kipića. Godine 1954. isti je broj nagrada osvojila i ratna drama 'Odavde do vječnosti', no ona je zabilježila 12 nominacija. Zanimljivo je kako se identičan scenarij ponovio na dodjeli Oscara naredne godine, no 12 nominacija i osam nagrada tada je otišlo u ruke drame "Na dokovima New Yorka".

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Prohujalo s vihorom

Identičan rezultat ostvarila je 1965. godine i filmska adaptacija mjuzikla 'My Fair Lady'. Među glumačkom postavom, nominaciju za svoj rad nije primila jedino Audrey Hepburn koja je utjelovila glavni ženski lik. Godine 1972. još je jedna filmska adaptacija mjuzikla ovjenčana s čak osam Oscara. Riječ je o filmu 'Cabaret', koji je gubitak ostvario samo u dvije kategorije - onoj za najbolji film te adaptirani scenarij.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Milijunaš s ulice

Osam zlatnih kipića pripalo je i filmovima koji su tematizirali život dvojice istaknutih povijesnih ličnosti. Riječ je o filmovima 'Gandi' i 'Amadeus', koji su dominirali dodjelama Oscara 1982. i 1984. godine. Oba su također bila nominirala u 11 kategorija. U novijoj povijesti samo se jedan film može pohvaliti da je osvojio osam Oscara. Riječ je o indijskom kino hitu 'Milijunaš s ulice', koji je 2009. godine stekao 10 nominacija.

Najveće blamaže i nevjerojatni trenuci s dodjela Oscara koje su šokirale svijet

Devet od devet (skoro)

Podatkom da su odnijela pobjedu u svih devet kategorija u kojima su bila nominirana mogu se pohvaliti dva filma. Riječ je o mjuziklu 'Gigi' koji je briljirao na dodjeli Oscara 1959. godine te povijesnoj drami 'Posljednji kineski car' koja je pokorila dodjelu nagrada 1988. godine.

S devet osvojenih kipića može se pohvaliti i film 'Engleski pacijent', no on ipak nije uspio ostvariti savršen rezultat jer su mu izmakle tri nagrade. Među njima su i one za najboljeg glavnog glumca i glumicu, koje nisu otišle u ruke Ralpha Fiennesa i Kristen Scott Thomas.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Engleski pacijent

Možda vas zanima Otkrivamo ti koji je bio najpopularniji film na svijetu kad si se ti rodila Rubrika Life&style Life&style

Čista desetka

Samo se jedan film u povijesti može pohvaliti s 10 osvojenih nagrada, a riječ je o mjuziklu 'Priča sa zapadne strane'. Na dodjeli Oscara 1962. godine nije odnio samo nagradu za najbolji adaptirani scenarij.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Priča sa zapadne strane

Trojica veličanstvenih

A sada je vrijeme da pogledamo koja su to tri filma osvojila čak 11 Oskara! Prvi kojem je to pošlo za rukom bio je filmski spektakl 'Ben-Hur' koji je 1960. godine bio nominiran u 12 kategorija. Kao i u prethodnom slučaju, nagrada mu je izmakla samo u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Ben-Hur

Trebalo je proći 38 godina da bi jedan film ponovio ovaj uspjeh. To je pošlo za rukom kino hitu 'Titanik' koji je bio nominiran u čak 14 kategorija. Nažalost, ono što mu nije pošlo za rukom je osvojiti nagrade za glumačka ostvarenje. Štoviše, Leonardo DiCaprio te godine nije se ni našao među kandidatima za najboljeg glumca.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Gospodar prstenova

S istim brojem nagrada može se pohvaliti i posljednji nastavak čuvene trilogije redatelja Petera Jacksona. Film 'Gospodar prstenova: Povratak kralja' ostvario je pobjedu u svim kategorijama u kojima je bio nominiran što ga čini najuspješnijim filmom u povijesti dodjele Oscara.

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom
 

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0